Horecabedrijven. Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
Over het algemeen zijn frituren met een gesloten verbruiksruimte onderworpen aan het tarief van 12%. Ga na of het frituur zijn cliënten laat eten in een ruimte verbonden aan het eigenlijk frituur. Feitenkwestie! Uiteraard zal bij bediening altijd het restauranttarief van toepassing zijn.
In het algemeen is een frituur die een gesloten verbruiksruimte ter beschikking stelt onderworpen aan het tarief van 12%.
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
21% btw. Het algemene btw-tarief van 21% geldt voor alle producten en diensten die niet zijn vrijgesteld, en die niet onder het 9%-tarief of het 0%-tarief vallen.
Het standaard btw-tarief is dus 21%. Dit btw-tarief reken je voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn van btw en ook niet onder het lage tarief van 9% of 0% vallen. Het lage tarief van 9% komt minder vaak voor en geldt vooral voor voedingsmiddelen, geneesmiddelen, boeken en kappersdiensten.
12% voor specifieke goederen en diensten
Het gaat om goederen en geleverde diensten die van groot socio-economisch belang zijn en daardoor een voorkeurstarief genieten. Kolen, margarine en sociale woningen zijn enkele voorbeelden, maar dit tarief is ook van toepassing op bereide maaltijden in de horeca.
Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
De volgende diensten vallen onder het 0%-tarief: diensten bij invoer en uitvoer van goederen naar landen buiten de EU. internationaal personenvervoer. werk aan goederen die worden uitgevoerd naar niet-EU-landen.
Het verlaagde tarief van 6 procent is er voor de omvorming, renovatie, verbetering, herstelling of het onderhoud van een privéwoning die minstens tien jaar in gebruik is. Het kan gaan om uw gezinswoning, maar evengoed om een tweede verblijf of een woning die u verhuurt.
Ruim 1,15 miljard euro. Dat was in 2019 de brancheomzet van de 5696 frituurspeciaalzaken in ons land. Gemiddeld zetten cafetaria's, snackbars en frituren ruim 202 duizend euro om. Dit blijkt uit een zogenaamd One Page Factsheet van bureau Foodservice Watcher.
Verbruik. Het gemiddelde vermogen van een frituurpan ligt rond de 2500 Watt (2,5 KWh). Dat betekent dat de frietpan het meeste stroom verbruikt van de drie. Wanneer je drie keer per week een half uur aan het frituren bent, kost dit je jaarlijks € 78.
Een frituurpan van 1 tot 1,5 liter is erg gangbaar, maar voor het frituren van snacks en friet voor meerdere (volwassen) personen vaak niet voldoende. Je moet eerder denken aan een friteuse met 2 à 3 liter inhoud. Heeft een friteuse 2 liter inhoud, dan kun je er immers twee porties patat tegelijk in frituren.
kreeft, kaviaar, krab, oesters, truffel) blijft 21% btw van toepassing.
6% voor basisgoederen. Een lange lijst goederen en diensten die als noodzakelijk worden beschouwd, vallen onder het 6% btw-tarief. In de voedingssector geldt dit voor de basisingrediënten: vlees en vis, zuivel, groenten en fruit, vetten en olie …
Goederen met 0% btw zijn bijvoorbeeld goederen die u levert aan een ondernemer in een ander EU land. In sommige branches en bij een aantal activiteiten hoeft u geen btw in rekening te brengen. Bijvoorbeeld in het onderwijs of als u excursies en rondleidingen verzorgt. U maakt dan gebruik van een btw-vrijstelling .
Voorbeelden zijn groente & fruit, vlees & vleeswaren, zuivel, brood, soepen & sauzen, pasta & rijst, snoepgoed, chips & noten, chocola- sap & siroop, frisdrank, bakproducten en voedingspreparaten & supplementen. Voor deze voedingsmiddelen geldt het standaard btw-tarief van 21%.
Standaard moet je 21% afdragen, maar in sommige gevallen betaal je 9% of ben je zelfs helemaal vrijgesteld van de btw. Onder welke tarieven jouw producten en/of diensten vallen, vind je op de website van de Belastingdienst. Vrijwel alle zzp'ers rekenen deze btw direct door aan de klant.
Ook hier is sprake van een combinatie van producten, namelijk: snoep (9% btw) en speelgoed (21% btw).
Met ingang van 1 juli 2013 wordt de verkoop van tabaksproducten normaal met 21% BTW belast. Een overgangsregeling voorkomt dat de detaillist tweemaal BTW gaat betalen over hetzelfde product.
Voor bijna alle voedingsmiddelen geldt een btw-tarief van 9%, ook wel het lage btw-tarief genoemd. Eerder was dit altijd 6%, maar vanaf 2019 is het verhoogd naar 9%.
Het 21%-tarief geldt voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn, en die niet onder het 9%-tarief of het 0%-tarief vallen.