Bij 7 weken is het embryo te zien als een wit vlekje van ongeveer 9-10 mm. met een knipperend hartje en een dooierzakje. Bij 8 weken is het embryo ongeveer 14 mm en is het hartje altijd zichtbaar als het een goede zwangerschap is, ook als je toch onverwacht minder ver zwanger bent.
Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%.
Buik bij 7 weken zwangerschap:
Veel vrouwen beginnen al wat dikker te worden. Dit komt niet zozeer door de groei van je baby, want hoewel die heel hard groeit zit de baarmoeder nog helemaal achter je schaambot. Waardoor je wel dikker begint te worden? Je lichaam bereid zich voor op de borstvoeding.
Andere symptomen die kunnen voorkomen in deze periode zijn: acne, stemmingswisselingen, buikkramp, groeiende borsten, spotten na geslachtsgemeenschap en aanmaak van meer speeksel. Dit lijkt best wel een lijst met symptomen, maar lang niet iedereen heeft last van alle symptomen.
Hij is natuurlijk nog maar klein – aan het eind van de zevende week is hij één centimeter – maar je baby groeit al gestaag. Ongeveer een millimeter per dag! Daarnaast beginnen zijn ledematen langzamerhand te ontwikkelen. Het hartje is al aardig groot en de hersenen en het ruggenmerg zijn bijna klaar.
Je baby. Je zit in de 7e week van je zwangerschap en je baby is inmiddels al 10.000 keer groter dan op het moment van bevruchting. Inmiddels is hij ongeveer 1 centimeter groot, vergelijkbaar met een erwtje. Hij lijkt steeds minder op een kikkervisje en gaat er steeds meer als een mensje uit zien.
Zicht baby
In plaats van een scherp beeld met kleuren ziet jouw baby vooral licht, vormen en bewegingen. Je baby ziet niet alleen alles in grijstonen, maar kan ook nog niet scherpstellen. Daardoor ziet jouw baby alles nog erg wazig. Alleen als je echt heel erg dichtbij bent (20-30cm), kan je baby het goed zien.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
8 weken zwanger: vitaliteitsecho
Tijdens deze echo kijkt de echoscopist of er wel een levend vruchtje in je baarmoeder zit, en of de innesteling van het embryo goed is verlopen. Ook kijken we of je zwanger bent van een eenling, of van een meerling.
30 weken: de bovenkant van je baarmoeder zit nu tussen je navel en het middenrif. In het derde trimester zal je buik hard gaan groeien.
Groei van de buik en gezondheid van de baby
Dat gaat helaas niet, maar over het algemeen beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Het kan ook eerder of juist later zijn, dus geen zorgen als jij niet precies tussen dit aantal weken valt.
Veel zwangere vrouwen geven er de voorkeur aan 12 weken te wachten om hun zwangerschap aan hun naasten bekend te maken. Tussen momenten van vreugde en momenten van stress bij de aankondiging van uw zwangerschap, wilt u deze traditie begrijpen om 12 weken te wachten alvorens uw zwangerschap aan te kondigen.
De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.
Het hartje van de baby begint pas 28 dagen na de bevruchting te kloppen. Omdat de zwangerschapsduur berekend wordt vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, moeten daar 14 dagen bij opgeteld worden. Hartactie kan gezien worden vanaf 42 dagen (in de zesde zwangerschapsweek).
Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo. Dat hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Als je minder dan 6 weken zwanger bent, is het normaal dat er nog geen hartslag te zien is. Daarom maakt de verloskundige in dat geval altijd een week later nog een echo.
Als je ongeveer zes weken zwanger bent, kun je het hartje zien kloppen op een inwendige echografie. Je ziet dan een vruchtzakje met daarin het embryo met een klein knipperend stipje. In principe heb je vóór de zevende week geen echo's, alleen als daar medische redenen voor zijn, zoals een ivf-behandeling.
Bij een vroege echo kijken we of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of het een eenling of meerling is en of het hartje klopt. Daarnaast kijken we of de baarmoeder en eierstokken er normaal uit zien. Het is mogelijk om deze echo vanaf 6 weken te maken.
Rond de 10-13 weken krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent: de termijnecho. Tijdens deze echo wordt de uitgerekende datum bepaald. Dit is belangrijk te weten, omdat zo een schatting gemaakt kan worden in welke periode de baby geboren zal worden.
Wanneer kun je zien of je een meerling krijgt? Meestal kan bij de eerste echo, rond de 8 weken zwangerschap, worden gezien of je zwanger bent van een tweeling of meerling.
Kortom: zo kun je het beste opstaan tijdens je zwangerschap
Symmetrisch de druk verdelen over twee benen tijdens het opstaan. Adem uit en span de inner core aan als je iets wilt (op)tillen. Ga niet te wijd staan met je voeten om te veel druk op de bekkenbodem te voorkomen.
De verloskundige en de gynaecoloog beoordelen de groei van de baby door de hoogte van de baarmoeder te voelen. Meestal zijn deze controles voldoende om te bepalen of de baby goed groeit. Het is dan niet nodig om een groeiecho te maken.
Andere symptomen die kunnen voorkomen in deze periode zijn: spotten, rare dromen, buikkramp, acne, verhoogd reukvermogen en (ochtend)misselijkheid. Je darmen kunnen tijdens je zwangerschap trager werken, maar je blaas draait overuren. Vaak plassen is echt een zwangerschapssymptoom.
Tot de leeftijd van 6 maanden willen de meeste baby's nog vijf of zes melkvoedingen per 24 uur drinken. Sommige baby's drinken vanaf 4 maanden 4 voedingen op een dag. Dat kan, meestal is dan de hoeveelheid van 180ml water met 6 maatlepels poeder nog steeds voldoende.