Kruiden die de longfunctie ondersteunen
Zoethout met slijmoplossend en antibacterieel effect. Oregano voor griep en verkoudheden. Weegbree voor hoesten, irritatie in de luchtwegen en de keel. Salie voor ademhalingsmoeilijkheden, tegen bacteriën en voor ontgifting.
Groene thee
Ze zijn om te beginnen rijk aan catechines, flavonoïden en antioxidanten. Een van de bestanddelen epigallocatechinegallaat (EGCG), zou met name beschadigingen in de longen verminderen (3).
Bijvoorbeeld een warme (kruiden)thee, hete soep of (kippen)bouillon. Door de warme dampen lost het slijm in je neus op en kan je weer wat vrijer ademen. Kies voor muntthee of kamillethee. Munt werkt slijmoplossend, kamille kalmeert en verzacht.
Wat kan ik doen tegen slijm in de keel? Probeer keelschrapen te vermijden, een slokje water of thee kan helpen om het slijm weg te slikken, zuigen op een snoepje en het gebruik van honing kunnen ook helpen.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Steeds meer onderzoeken tonen aan dat extra vitamine D, met name in de winter, kan zorgen voor minder longaanvallen als je astma of COPD hebt en een vitamine D tekort.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat bestandsdelen van gember goed samen kunnen werken met luchtwegverwijders zodat de longblaasjes verder open gaan staan door ontspanning van het spierweefsel rond de longen.
Yoghurt is rijk aan calcium, kalium, fosfor en selenium. Volgens onderzoek kunnen deze voedingsstoffen de longfunctie helpen verbeteren en beschermen tegen het risico op COPD (36).
Bij een verstopte neus is muntthee geschikt. Het lost slijm op en de geur prikkelt je neus. Voeg een kaneelstokje en wat honing toe voor extra pit. Lust je geen munt thee?
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht.
Sporten zet de longen open en zorgt ervoor dat je meer longcapaciteit ontwikkelt. Maar ook zonder fysieke inspanning kan je je longinhoud op korte termijn aanzienlijk vergroten.
Een ademhalingstrainer, bijvoorbeeld de Threshold PEP longvolumetrainer, is een geschikt hulpmiddel voor het trainen van jouw longen. PEP staat voor Positive Expiratory Pressure en betekent 'positieve uitademingsdruk'.
Een onderzoek van dr. Raphaelle Varraso van Harvard School of Public Health toont aan dat een 'mediterraans' eetpatroon met veel groenten, fruit, volkoren granen en vis je longfunctie aanzienlijk verbetert. Bovendien heb je met zo'n eetpatroon vijftig procent minder kans op longziektes.
Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.
De longfunctietest kan bij je huisarts worden uitgevoerd, maar ook in het ziekenhuis, of een speciaal laboratorium. Een longfunctietest is een soort blaastest. Deze wordt ook wel spirometrie genoemd. De arts weet door deze test hoe goed je longen werken en of er sprake is van vernauwing van je luchtwegen.
Hulp bij kortademigheid
Adem langzaam en diep in door uw neus en let op dat uw onderbuik omhoog komt. De hand op uw borstkas moet vrijwel stil blijven liggen. Zorg ook dat u uw schouders niet optrekt.
Vermijd voedingsmiddelen die slijmvormend kunnen werken: zoete melkproducten als melk, chocolademelk, allerlei soorten vla en pappen, chocolade; • vervang zoete melkproducten door zure melkproducten; zij veroorzaken minder slijmvorming.
Stoffen op het werk
Longziekten kunnen ontstaan of verergeren door giftige stoffen, zoals lasdampen of asbest. Maar ook stoffen die onschuldig lijken kunnen invloed hebben op je longen, zoals pollen in de paprikateelt, meelstof in bakkerijen, schoonmaakmiddelen, (haar)verf, kleurstoffen, houtstof en graanstof.
Fluimucil bij bronchitis
Het lichaam gaat slijm aanmaken om de bacteriën en virussen op te ruimen. Dit slijm hoest je op. Fluimucil werkt slijmoplossend, zodat je het makkelijker ophoest.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken. Je hoest meer slijm op.
Warme thee met honing verzacht de keel en werkt tegen hoesten. Voeg er eventueel nog extra citroen aan toe voor extra vitamine C. Tip: vitamine C is hittegevoelig dus laat de thee dan wel wat afkoelen. Je kunt hiermee ook experimenteren met kaneel en gember.