Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Wat gebeurt er als je telefoon gehackt is? Wees alert op afwijkend gedrag, bijvoorbeeld vreemde activiteit op je onlineaccounts, oproepen, berichten, sms'jes van onbekenden en vooral als je telefoon opeens heel traag wordt en de batterij snel leegloopt.
Download en installeer AVG AntiVirus voor Android. Open de app en tik op Nu scannen om uw apparaat te controleren op malware, zoals spyware, adware en virussen. Uw apparaat wordt grondig gescand om zelfs de best verborgen spyware op te sporen.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Sommige websites of apps maken het mogelijk om via je telefoonnummer het wachtwoord van accounts te resetten. Als iemand dan dus toegang heeft tot je telefoonnummer door simswapping of je simkaart te stelen, kan iemand op die manier dus ook toegang krijgen tot dat soort accounts.
Whatsapp spion is een programma dat op een geheime wijze kan worden geïnstalleerd op de smartphones van uw kids en personeel, die hun WhatsAPP berichten, audio en video bestanden, oproepen opneemt, en die de camera op een geheime manier gebruikt om foto's te maken en SMS, MMS, Facebook te bespioneren.
Wat je ook kunt doen. Is *#21# bellen om inkomende telefoontjes direct door te schakelen naar je voice mail. Als iemand dan belt, gaat hij meteen naar je voicemail. Je moet hem dan wel weer even uitzetten als je wel weer bereikbaar wil zijn.
Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Meekijken met wat je typt
In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen. Bijvoorbeeld via een keylogger, waarmee al je aanslagen op je smartphonetoetsenbord worden geregistreerd.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger. Ook WhatsApp, of moederbedrijf Facebook, dus niet.
Andere hack tools werken (meestal) niet
Dat is tegenwoordig zeker niet het geval meer. Tegenwoordig zijn telefoons en telefoonnetwerken meer dan goed beveiligd. Op afstand een telefoon hacken kan dus niet zomaar. Er is een zeer gedegen kennis nodig om nog steeds een telefoon te hacken op afstand.
Wanneer je ziet dat jouw smartphone berichten verstuurt of telefoontjes pleegt waar jij geen weet van hebt, is het toestel mogelijk gehackt. Kwaadwillenden zijn soms in staat om toestellen (gedeeltelijk) over te nemen en zo hoge kosten te maken door bijvoorbeeld dure sms'jes te versturen, of belletjes te plegen.
Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt. Oplichters kunnen dan via jouw account berichten sturen waarin vaak om geld gevraagd wordt. Met onze tips weet je voortaan hoe je dit kan herkennen en vooral voorkomen.
Apps op je telefoon of websites op je laptop openen en werken traag. Als je op een website zit, word je uit het niets naar een andere website gestuurd. Er komen steeds irritante pop-ups in beeld, zelfs als je geen website hebt openstaan. De functionaliteiten doen het opeens niet meer of het hele programma loopt vast.
Op je iPhone staan vaak veel persoonlijke gegevens die alleen voor jouw ogen bestemd zijn. Denk daarbij aan wachtwoorden, notities en foto's. Je beveiligt je iPhone heel eenvoudig met bijvoorbeeld Face ID of een toegangscode. Zo weet je zeker dat je gegevens veilig zijn als het toestel zoekraakt of gestolen is.
Ja, iPhones kunnen gehackt worden (vooral een jailbroken apparaat). Apple-apparaten hebben een uitstekende ingebouwde beveiliging, wat voornamelijk door 'sandboxing' komt. Dit betekent dat apps geen toegang kunnen krijgen tot andere apps of wijzigingen aan kunnen brengen aan je iPhone zonder je toestemming.
Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Lees ook deze pagina van de politie over cybercrime*. Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent.
Computersystemen kunnen op verschillende manieren worden gehackt, zoals via virussen en andere malware. Als u dus naar gecompromitteerde websites gaat of onbeveiligde wifi-netwerken gebruikt, met name zonder sterke antivirussoftware, is het risico dat u gehackt wordt erg groot.