Heeft u een cao (of bedrijfsregeling) waarin iets is geregeld over pauzes? Dan mag er in die cao van de wet worden afgeweken. Maar geldt nog steeds: minimaal 1 pauze van 15 minuten na 5,5 uur werken. U mag een werkdag niet beginnen of eindigen met een pauze.
Werk je langer dan 5,5 uur per dag, dan heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag dit splitsen in 2 keer 15 minuten. Als je langer dan 10 uur werkt, dan is de pauze minstens 45 minuten.
Als je 16 of 17 bent en meer dan 4,5 uur werkt, heb je recht op een half uur pauze. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Wanneer doorbetalen? Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
Lunchtijd. Normaal gesproken is lunchtijd eigen tijd en dus niet doorbetaald. Als een werknemer te lang gaat lunchen dan is die extra tijd dus, net als de lunchtijd zelf, voor zijn eigen rekening.
Bij een werkdag van meer dan 10 uur, pauzeert u minimaal 45 minuten. U kunt deze pauze splitsen in meerdere pauzes van ten minste 15 minuten. Pauze is geen werktijd.
Ja, verplicht aanwezige tijd is betaalde tijd. Als u een medewerker verplicht om vijf minuten eerder aanwezig te zijn omdat u bang bent dat deze te laat komt of om zich voor te bereiden op het werk, geeft u daarmee aan dat de betreffende medewerker ook vijf minuten eerder met zijn werk begint.
Over de doorbetaling van loon tijdens pauzes heeft de wetgever niets geregeld. Tijdens pauzes wordt er niet gewerkt; de werknemer heeft in beginsel ook geen recht op loon. Dit kan anders zijn als bijvoorbeeld een cao of arbeidsvoorwaardenreglement bepaalt dat er wel recht op loon tijdens de pauze bestaat.
Tijdens pauzes moet een werknemer helemaal vrij zijn van het werk en mag hij doen wat hij zelf wil. Activiteiten als een lunchvergadering mag u daarom niet beschouwen als pauze.
Het is belangrijk om regelmatig pauze te nemen, idealiter om de 90 minuten. Pauzes van 15-20 minuten zijn het meest effectief, maar zelfs een korte pauze van 5-10 minuten kan al helpen om onze energie en concentratie te herstellen.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.
Als je 16 of 17 bent, mag je gemiddeld 40 uur per week werken.
Je recht op pauzes en rusttijden
Dan heb je recht op minimaal een half uur pauze. Je mag dan ook twee keer een kwartier pauze nemen. Als je meer dan 10 uur werkt staat in de wet dat je minimaal 45 minuten pauze moet hebben.
Hoe zit het met koffiepauzes en rookpauzes? Pauzes zijn dus verplicht, maar hoeven niet te worden doorbetaald. Het maakt niet uit wat voor soort arbeidsovereenkomst je hebt afgesloten met je medewerker. Je mag tijdens de pauze nooit van je medewerkers verlangen dat er toch bepaalde werkzaamheden worden uitgevoerd.
U heeft recht op minstens 13 vrije zondagen per jaar. In uw cao of bedrijfsregeling kan een lager aantal staan. Maar dit geldt pas nadat u heeft ingestemd met minder dan 13 vrije zondagen per jaar, bijvoorbeeld wanneer het voor uw functie nodig is om op zondag te werken.
Elk bedrijf moet minimaal één ruimte hebben waar werknemers de pauzes kunnen doorbrengen, kunnen ontspannen en kunnen eten. Kortom: de pauzeruimte is verplicht. Dit kan in het bedrijf zijn, maar ook op locatie, bijvoorbeeld op een bouwplaats.
De Arbeidstijdenwet bevat geen voorschriften over het maximale aantal te werken weekenden per jaar.
beweging: strek even de benen, ga kort even langs de winkel in de straat, ren naar je parkeerschijf… wat je ook doet, beweging zorgt dat je je na de pauze terug volop kan concentreren. gezonde snacks: een gezond tussendoortje eten met je collega's zorgt ervoor dat je er na je pauze terug kan invliegen vol energie.
Dit hangt af van hoe je het met de werkgever heb afgesproken in je contract. Normaal gesproken is pauze voor eigen tijd (dus geen onderdeel van je 40-uur)... soms wordt het ook fifty-fifty verdeeld... in jou voorbeeld dus 30 minuten voor de baas en 30 minuten eigen tijd.
Het beste antwoord. Een werkgever hoeft de pauzes niet door te betalen, dit omdat dat eigen tijd is. Als dat wel in het CAO staat, dat er doorbetaald wordt, dan moet dit wel.
Elke werknemer heeft per tijdvak van 24 uren, d.w.z. tussen twee dagelijkse arbeidsprestaties, recht op een rustperiode van tenminste 11 opeenvolgende uren (artikel 38ter, §1 van de Arbeidswet van 16 maart 1971).
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Zolang het redelijk en incidenteel blijft, mag een werkgever werknemers wel tot overwerk verplichten. Wordt het overwerk structureel – een werknemer heeft drie maanden lang meer uren gewerkt dan contractueel overeengekomen – dan kan de werknemer recht krijgen op aanpassing van de arbeidsduur in zijn contract.