Als u uw zieke kind wilt verzorgen, heeft u recht op kortdurend zorgverlof. Voorwaarde is dat uw kind verzorging nodig heeft. En u bent vanwege de situatie de enige die uw kind zorg kan geven.
Werkgever mag zorgverlof in principe niet weigeren
Uw werkgever mag kortdurend en langdurend zorgverlof alleen weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt. Om die reden mag uw werkgever uw kortdurend verlof nog tegenhouden nadat u het bij hem heeft gemeld.
Als het kind in het ziekenhuis ligt, dan krijgt het verzorging van de verpleging. De ouder kan dan geen kortdurend zorgverlof opnemen. De ruimst zorgverlofregeling qua tijd is het langdurend zorgverlof. Dit mag voor maximaal 6 weken per jaar worden opgenomen voor de verzorging van het kind.
Je moet verplicht 3 weken nemen: 1 week voor en 2 weken na de bevalling. De overige 9 weken (of 10 weken bij een meerling) kan je naar keuze opnemen in periodes van 7 kalenderdagen en dit vanaf 3 weken tot 7 dagen voor de bevalling en vanaf de derde week tot 38 weken na de geboorte.
Loon tijdens familiaal verlof
In principe is verlof om dwingende redenen onbetaald (zoals vastgelegd in NAR-cao nr. 45). Tenzij andere afspraken worden gemaakt tussen werkgever en medewerker. In sommige gevallen kan je een andere regeling hanteren waarbij de medewerker nog een aantal dagen wordt uitbetaald.
U moet uw werkgever zo snel mogelijk op de hoogte brengen van uw afwezigheid. U hebt maximaal 10 kalenderdagen per jaar recht op verlof om dwingende redenen. U kunt daarvan gebruikmaken bij ziekte van uw kind, bijvoorbeeld, maar ook om een andere dringende reden, zoals een onder water gelopen kelder.
Het is normaal dat vooral jonge kinderen veel infecties doormaken: gemiddeld zo'n zes tot acht keer in de herfst- en winterperiode. Ook een verkoudheid of diarree kan nog volkomen normaal zijn. Het afweersysteem van jonge kinderen leert de infectieverwekkers te bestrijden.
Tijdens kortdurend verlof krijgt u minimaal 70% van uw salaris. Tijdens langdurend verlof heeft u geen recht op salaris.
Wanneer je moet zorgen voor je zieke kind, partner of je ouders voor een korte tijd kun je kortdurend zorgverlof opnemen. Tijdens die periode heb je dan recht op minimaal 70% van je loon. Dit verlof is maximaal 2 keer het aantal uren dat je per week werkt.
Hoeveel zorgverlof mag een werknemer opnemen? Bij kortdurend zorgverlof heeft je werknemer recht op maximaal twee keer het aantal uren dat hij per week werkt (2 weken). Bij langdurend zorg verlof kan een werknemer in een jaar maximaal zes keer het aantal uur opnemen dat hij per week werkt (6 weken).
Bijvoorbeeld vakantie of ouderschapsverlof. Ander verlof is geregeld in uw cao of arbeidsovereenkomst. Dan spreken we van bijzonder (of buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld verlof voor een huwelijk of verhuizing.
Alle werknemers hebben volgens de wet recht op betaald verlof. Misschien heeft u recht op meer verlof. In uw cao of de bedrijfsregels kunnen hierover afspraken staan.
Als u in dat kalenderjaar het hele jaar hebt gewerkt, dan hebt u in uw vakantiejaar recht op de volledige vier weken betaalde vakantie. Hebt u bijvoorbeeld maar een half jaar gewerkt, dan hebt u recht op maar twee weken betaalde vakantie. Voor die vakantiedagen krijgt u ook vakantiegeld.
Werkgevers mogen redelijke verzoeken voor calamiteitenverlof niet weigeren.
Als uw kind ziek is geworden, heeft u recht op kortdurend zorgverlof. U meldt het verlof zo snel mogelijk bij uw werkgever.
Laat uw kind daarom veel eiwitrijke producten eten, zoals vlees, vis, kip, vleeswaren, kaas en melk(producten). Heeft uw kind weinig eetlust? Zorg dan dat uw kind vaker per dag kleine porties krijgt aangeboden.
Behandeling met paracetamol is aangetoond niet-effectief bij de preventie van koortsconvulsies. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming door paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Bij paracetamolgebruik bestaat een risico op geringe bijwerkingen en hepatotoxiciteit.
Wanneer krijg je sociaal verlof? Sociaal of familiaal verlof krijg je voor elke niet-voorziene gebeurtenis die je tussenkomst vereist. Hieronder verstaan we: Ziekte, ongeval of ziekenhuisopname van je partner of een familielid dat onder hetzelfde dak woont (ook als dat bijvoorbeeld de grootvader is van je partner).
Werknemers en broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn.
Je kan het verlof opnemen per dag of per halve dag. Als je deeltijds werkt, dan krijg je verlof in verhouding tot je arbeidsprestaties.
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
In uitzonderlijke situaties kunt u verlof krijgen wegens gewichtige omstandigheden. Bijvoorbeeld bij een huwelijk, een huwelijksjubileum of het overlijden van een familielid. Als uitvaart in het buitenland plaats zal hebben dan maximaal 5 schooldagen verlof.