Wat zijn de vijanden van de mieren? Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn.
Niet te verwonderen want tuinmieren, mieren in het algemeen trouwens, hebben weinig natuurlijke vijanden waardoor een kolonie lang kan leven. Men heeft ontdekt dat mieren het eerst voorkwamen in de Krijttijd, zo'n 130 miljoen jaren geleden. Mieren hebben dus zelfs de Dinosaurussen en ijstijd overleeft!
Verder hebben mieren niet veel 'echte' natuurlijke vijanden. Wel hebben een aantal spinnensoorten zich inmiddels op mieren als voedselbron gespecialiseerd. Dit zijn onder andere de galgspinnen, mierenjagers en de mierendieven. Daarnaast eten kikkers, padden, slangen, hagedissen en vogels ook mieren.
Mieren zijn eigenlijk de 'alleseters' onder de insecten. In de vrije natuur genieten ze namelijk van honingdauw (dit is een vloeistof dat wordt uitgescheiden door bladluizen) en kunnen ze zich ook tegoed doen aan noten, fruit en planten. Helaas komen mieren ook af op voedsel en dranken van mensen.
Wat zijn schubdieren? Schubdieren (ook wel pangolins genoemd) zijn een bijzondere familie van insecteneters. Ze eten vooral termieten en mieren. Ze zien er misschien uit als reptielen met hun lichaam dat helemaal bedekt is met schubben, maar het zijn zoogdieren!
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Mieren bestrijden met kokend water
Eén van de meest bekende manieren om mieren te bestrijden is het gebruik van kokend water tegen mieren. Kokend water kun je in het mierennest gieten en de mieren zullen doodgaan van het kokend water of vluchten. Je kunt discussiëren of dit een fijne dood is.
Mieren hebben verschillende natuurlijke vijanden, zoals vogels, reptielen en andere insecten. Als we de aanwezigheid van deze roofdieren stimuleren, kunnen we de mierenkolonies onder controle houden zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken.
Wetenschappers hebben nu ontdekt dat mieren die tijdens de strijd gewond raken, om hulp roepen. Ze doen dat door een chemische substantie af te geven. Soortgenoten snellen dan toe en dragen de gewonde mieren naar het nest. Eenmaal in het nest aangekomen, wordt de gewonde mier verzorgd.
Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden. Vliegende mieren zijn gevleugelde vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen.
Last van mieren die in en rondom je keuken lopen? Maak het aanrecht, de kastjes en de vloer goed schoon met natuurazijn. De geur van azijn heeft een desoriënterende werking op mieren.
Mieren hebben een hekel aan de geur van sommige planten, zoals lavendel, tomaten, afrikaantjes (Tagetes), boerenwormkruid, salie, bieslook, basilicum, oregano, rozemarijn, majoraan, knoflook, munt, lavas (maggikruid), brandnetel, varens en goudsbloem.
1: Kokend water
Het nest van de mieren kan diep in de grond zitten. Het is daarom belangrijk om het kokende water meerdere keren in het nest te gieten. De overlevende mieren zullen hun nest niet veilig meer vinden en gaan weg.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Mieren houden niet zo van koper, ze lopen er absoluut niet overheen. Je kan dus wat koperen euromuntjes neerleggen of een koperdraadje spannen. Zo blijven de mieren buiten de deur.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker.
Doet een mier Pipi? Een mier plast niet. Een mier heeft één gecombineerde uitgang voor alle afvalstoffen. Hier komen meestal droge korreltjes 'ontlasting' uit, maar geen urine.
Mieren hebben vocht nodig om te overleven. Een druppel water is heel groot voor een mier, maar toch slagen ze erin om ervan te drinken. Dit door hun kop met kaken half in de druppel te duwen.
'Als het in de tropen stortregent, moeten de mieren verhuizen', zegt Billen. 'Vuurmieren bouwen reusachtige vlotten door hun lijfjes in elkaar te verstrengelen. ' Dankzij de lucht die de mieren in hun lijfjes opsluiten en de oppervlaktespanning van het water blijven de insecten drijven.
Een mierennest kan een meter tot zelfs anderhalve meter diep in de grond zitten. Geen wonder eigenlijk, want een mierennest bestaat uit vele ondergrondse kamers en tunnels. Hoe groot het nest is en hoeveel mieren erin leven? Dat verschilt per mierensoort.
Wat zijn vliegende mieren? Vliegende mieren zijn de vruchtbare jonge koninginnen en mannetjes van een mierenkolonie. Aan het einde van een warme, drukkende dag in de zomer vliegen koninginnen en mannetjes van verschillende kolonies massaal uit om met elkaar te paren. Dit wordt de 'bruidsvlucht' genoemd.
Je herkent de koningin in een mierenkolonie vooral aan haar formaat. Ze is meestal een stuk groter dan de andere mieren. Dat komt omdat haar lichaam meer energie nodig heeft voor de voortplanting. Een mierenkoningin heeft vleugels.
De truc om van mieren af te geraken is om het geurspoor dat ze volgen te onderbreken. Dat kan door andere sterke geuren te gebruiken. Chloor is één van de mogelijkheden.
Wanneer het winter wordt, trekken de mieren zich terug in het nest. Dit nest wordt wat dieper uitgegraven, omdat de aarde daar wat warmer is. De ingang wordt vervolgens geblokkeerd, zodat er geen vijanden het nest kunnen binnendringen. De voorraad aan voedsel is groot genoeg om de winter door te komen.
Mieren bestrijden met zout of soda
Mieren in huis bestrijden kan ook met zout of baking soda. Meng dit met wat poedersuiker en verdeel het over enkele schaaltjes. Zet dit vervolgens op plekken waar je vaak mieren ziet. De mieren nemen het mee naar hun kolonie, eten ervan en gaan dood.