Met de FM-antenne kun je radio blijven luisteren als het analoge radiosignaal gestopt is. Ook zonder een digitale radio of ontvanger. Met de antenne kan je via de FM naar ruim 30 zenders luisteren. De geluidskwaliteit is afhankelijk van de ontvangst van het radiosignaal in huis.
FM blijft nog wel een tijdje in de lucht (letterlijk) en wordt ook door alle DAB+ radio's ondersteund, maar alle Nederlandse publieke en commerciële radiostations zenden ook al uit in DAB+. De meeste DAB+ radio's beschikken over een display waarop je informatie over de zender of het muzieknummer kunt zien.
Analoge radio is via de coax-kabel op het netwerk van (in dit geval) Ziggo. Na het verdwijnen zullen er nog een paar opties overblijven. Wil je FM-radio dan kun je er voor kiezen om ouderwets een antenne te gebruiken Andere opties zijn digitaal: via je provider of via DAB+, dat radiozenders via de ether ontvangt.
Een antenne zet een radiofrequent (RF) veld om in een wisselstroom of omgekeerd. Er zijn twee basistypes: de ontvangstantenne die RF energie ontvangt en omzet in een wisselstroom (AC) om die af te geven aan een elektronisch toestel, en. de zendantenne die gevoed wordt met een wisselstroom en deze omzet in een RF veld.
Een FM-radio heeft bijna altijd een antenne aangebouwd. Wanneer je echter een tuner (in je stereoset) van de kabel afgooit dan kan het zijn dat je zelf een antenne moet maken. Geen nood, dat kan met simpele middelen.
Bij frequentiemodulatie (FM) worden tonen omgezet in langzaam of snel bewegende (modulerende) radiogolven. Hoe sneller/vaker een golf zichzelf herhaalt, hoe hoger de toon klinkt. Dit in tegenstelling tot amplitudemodulatie (AM), waar de toon wordt weergegeven middels de uitslag van de trilling.
In sommige landen, bijvoorbeeld Noorwegen, is er al geen FM radio meer. In België is 2022 het laatste jaar dat landelijke zenders analoog via de ether kunnen uitzenden. In Nederland is de einddatum nog niet vastgesteld. Vergunningen voor verschillende landelijke FM-zenders zijn verlengd tot 2027.
Op Duitse radio's wordt dit aangegeven met UKW (Ultrakurzwelle). De Engelse afkorting luidt VHF (very high frequency, 'zeer hoge frequentie'). In het dagelijks spraakgebruik wordt altijd gesproken over FM.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
DAB+ vs.
Beide radiosignalen ontvang je gratis in de ether, maar het verschil is dus dat DAB+ een digitaal signaal is en FM analoog. Het grote voordeel van het digitale signaal is dat de ontvangt altijd zuiver is. Geen gekraak en geruis meer dus!
DAB is namelijk digitaal, dus met een betere audiokwaliteit dan het analoge FM. Bovendien kunt u met DAB veel meer radiostations ontvangen. Enig nadeel is nog wel dat ook de ontvangst van DAB niet altijd probleemloos is doordat het zendernetwerk (nog) niet optimaal is of de ontvangstinstallatie gebreken vertoont.
DAB staat voor "Digital Audio Broadcasting". Kortom het uitzenden van radio via de ether, maar dan digitaal. DAB+ is niet meer dan een verbeterde versie van DAB en maakt gebruik van de nieuwste audiocodering. Deze vormen van uitzenden brengen enorme voordelen met zich mee tegenover de klassieke FM.
Eind 2021 moet de hele transitie definitief zijn en is de analoge ontvangst via de kabel niet meer beschikbaar.
Analoog, digitaal, FM en DAB+
Je hebt analoge radio, kort gezegd is dat radio via de ether en via de kabel. Het is beide het bekende FM-signaal. Dan heb je digitale radio, kort gezegd is dat radio via een internetverbinding, DAB+, digitale kabel, satelliet, Digitenne of IPTV.
FM Radio uitzendingen die u via een antenne aansluiting ontvangt, blijft de komende jaren nog gewoon actief. Dus met uw portable radio of in de auto kunt u gewoon radio blijven luisteren. Wilt u thuis FM Radio blijven beluisteren, dan moet u net als vroeger een FM antenne op dak plaatsen!
Sinds december 2020 is elke nieuwe auto voorzien van DAB+, een verplichting die de automerken door het Europees Parlement opgelegd kregen. Op die manier wordt de luisteraar natuurlijk vanzelf gedwongen om afscheid te nemen van de traditionele FM-zenders.
Het uitfaseren van FM in ons land wordt keer op keer uitgesteld. Met name omdat de verkoop van DAB radio's verre van spectaculair is toegenomen. De laatste berichten die wij kennen is dat het voor 2028 niet gaat verdwijnen. De NPO heeft zelfs een aanbesteding gedaan om tot 2030 via de FM te blijven uitzenden.
Onlangs zijn de licenties voor de FM-frequenties in Nederland verlengd met vijf jaar tot 2022. Het idee is om daarna afscheid te nemen van de FM en over te gaan op DAB+, al gelooft er volgens mij niemand dat dat echt gaat gebeuren. In Noorwegen hebben ze dit wel gedaan. Sinds begin dit jaar wordt FM daar uitgefaseerd.
Qmusic betaalt momenteel het hoogste bedrag voor het gebruik van de FM-frequenties: 551.600 euro per jaar. Voor Sky Radio ligt het bedrag op 505.800 euro, voor Radio 538 op 464.800 euro en bij Radio 10 gaat het om 117.800 euro.
De Sangean Survivor DAB is de beste DAB+ noodradio van de geteste modellen. Maar het is niet de beste radio voor dagelijks gebruik en het is ook de duurste radio. De JBL Tuner is wat ons betreft de winnaar in de categorie 'radio voor dagelijks gebruik – ook bruikbaar als noodradio'.
FM staat voor Frequentie Modulatie. Dat betekent dat de frequentie van de golven wordt aangepast voor elk geluid. Dus hoe vaker een radiogolf voorkomt, hoe hoger het geluid dat erbij hoort.
DAB+ alleen te ontvangen met speciale radio
Je hebt er een speciale radio voor nodig die het digitale signaal uit de ether oppikt. Veruit de meeste nieuwe auto's bieden al autoradio's met een ingebouwde ontvanger voor digitale radiozenders. Thuis heb je ook een radio nodig die het DAB+-signaal kan ontvangen.
Antennes zijn de meest goedkope en eenvoudig te monteren onderdelen. De prijzen beginnen bij 10 euro en kunnen afhankelijk van maat en functiemogelijkheden ettelijke honderden tot meer dan duizend euro kosten. Het duurst zijn de SAT-televisieantennes voor kampeerwagens die tot 2700 euro kunnen kosten.