In de Alpen gaat het om een groeiende populatie van zestig tot tachtig exemplaren, voornamelijk in het Italiaanse natuurpark Adamello-Brenta. Vanuit dit gebied in Noord-Italië trekken beren ook richting Piemonte, Friuli-Venezia Giulia, Bolzano, Sondrio, Brescia, Ällgau en Zuidwest-Zwitserland.
In de jaren '90 was de beer vrijwel volledig uitgestorven in de Alpen, maar na een succesvol fokprogramma in Noord-Italië is de beer zich weer gaan verplaatsen door het Alpengebied. De populatie groeit gestaag en inmiddels zijn er ook beren waargenomen in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland.
In Oostenrijk leven beren in drie gebieden, met een totale populatie van 20 à 30 dieren. Deze gebieden zijn ten eerste de Karawanken, langs de grens met Slovenië, ten tweede de noordelijke Kalkalpen, in de buurt van Ötscher en Hochschwab, en ten derde Vorarlberg.
Bruine beren in Italië komen op twee verschillende plekken voor. In de Abruzzen op 2 uur rijden van Rome en in de Italiaanse alpen bij bij Val Gardena. Er leven nog ongeveer 70 bruine beren in Italië waarvan ongeveer 60 in de Abruzzen in de Apennijnen.
Tijdens je bergwandelingen in Europa heb je kans om een bruine beer (Ursus arctos) tegen te komen. Deze dieren hebben een schofthoogte tussen de 0,80 en 1,10 meter en kunnen staand een lengte van 2,20 meter bereiken.
Het land waar de meeste beren leven is toch wel Zweden. Zo leven er naar schatting tussen de 20 en de 25 beren per vierkante kilometer. In heel Zweden zijn dit er zo'n 3000 tot 3500. Waar ook in andere Scandinavische landen de beren zich vooral in het noorden ophouden zien we dat ook in Zweden.
Wanneer je in de verte een beer opmerkt, kun je je maar best rustig omkeren of een grote bocht langsheen het dier maken. Het is immers van groot belang dat de beer voldoende ruimte krijgt om te kunnen wegrennen. Kijk ook of er jonge beertjes in de buurt zijn.
Fauna. De dierenwereld in Oostenrijk komt overwegend uit Midden-Europa: ree, hert, haas, fazant, vos, das, marter, patrijs, ... Ook de gems, marmot, adelaar en bergkraaien vinden hun thuis in de alpijnse regio's.
Om een bruine beer te spotten, moet je tegenwoordig een flinke reis maken. In Nederland is het dier zo'n duizend jaar geleden uitgestorven, stelt de Zoogdiervereniging. Er is in 2016 een linkervoorpoot gevonden in de Amsterdamse Waterleidingduinen, ten noorden van Noordwijk.
Een van die plekken is Arosa Berenwoud in Zwitserland, waar ruimte is voor 5 beren. Dit berenwoud bevindt zich op 2000 meter hoogte, midden in de Alpen, en is maar liefst 3 hectare groot!
Het aantal Bruine beren in de Franse Pyreneeën
In 2020 werden 16 nieuwe welpen geteld door het OFB. In 2021 werden zes nieuwe nesten bevestigd, aldus de organisatie. In 2021 zijn er in totaal 70 individuen gedetecteerd. De omvang van de populatie bruine beren neemt geleidelijk toe in de Pyreneeën.
Ruim honderd jaar nadat het laatste exemplaar was gedood, keren de bruine beren terug in de Zwitserse Alpen. Ooggetuigen hebben hoog in de bergen bij de grens met Italië en Oostenrijk een beer zien rondlopen.
Waar leven beren? Zoals gezegd leven de grootste beren in Canada, de Verenigde Staten en Alaska. De op drie na grootste beer, de Europese bruine beer, komt voor in Scandinavië, Centraal-Europa (o.a. in de Alpen) en Oost-Europa (Roemenië en de Balkan). In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km².
In 2012 zijn er 137 Europese bruine beren gesignaleerd in Noorwegen. De meeste beren in Noorwegen vind je bij het grensgebied met Zweden en Rusland. Toch is de kans op een ontmoeting vrij klein.
Bent u bang dat u beren in Noorwegen kunt tegen komen? Beren leven in Noorwegen voornamelijk in de bossen van Trysil.
In de Alpen leven nog veel wolven. In het Oostenrijkse Hopfgarten im Brixental bij Westendorf heeft een wolf aan het begin van de week een voederplek van wild aangevallen en een hertenkalf gedood.
Wat is het mooiste gebied voor een vakantie in de bergen in Oostenrijk? De hoogste bergen bevinden zich in het gebied de Hohe Tauern. De Lienzer dolomieten in Oost-Tirol vormen weer een heel ander decor en de Wilder Kaiser is een imposant rotsmassief dat in de buurt van Kufstein opdoemt.
Het oudste zoogdier: de walvis. De walvis is al dan niet onsterfelijk, maar staat wel op nummer 1 van zoogdieren die de hoogste leeftijd kunnen bereiken. De oudste walvis is namelijk geschat op 211 jaar oud. Ze worden niet alleen bijzonder oud, maar het zijn ook de grootste dieren van de planeet!
Een volwassen bruine beer heeft geen natuurlijke vijanden. Alleen jonge beren worden weleens bedreigd door bijvoorbeeld een tijger. Mensen vormen de grootste bedreiging voor de bruine beer.
Als de beer aanvalt, ga dan staan en als de beer de aanval doorzet laat u dan op de grond vallen, en houdt u zo stil mogelijk. In zo goed als alle gevallen zal de vrouwtjesbeer haar jongen in veiligheid brengen en u verder links laten liggen.
De nieuwe studie bevestigt dat Scandinavische bruine beren veel minder agressief zijn dan hun Noord-Amerikaanse of Russische tegenhangers en dat de beren liever gewoonweg agressie vermijden door weg te lopen, van mensen althans.
De bruine beer komt tegenwoordig nog voor in Noord-Amerika, Azië en Europa, maar is in Nederland ongeveer achthonderd jaar geleden uitgestorven. De bruine beer is onderverdeeld in vele ondersoorten, zoals de Europese beer (Ursus a. arctos), de grizzlybeer (U.
In het Beierse woud, een groot natuurgebied op de grens van Duitsland en Tjechië heb je grote kans om beren te spotten. Je zult dan wel geduld moeten hebben.
Beren in Europa
Zweden, Finland en zelfs Oost-Noorwegen zijn toplocaties voor een berenreis, maar ook in Spanje en Italië komen ze in het wild voor. Zelfs op het vasteland van Griekenland leeft de bruine beer, maar de kans is erg klein dat je deze tegenkomt. Ze zijn bijzonder schuw.