Een YMVK kabel is geschikt voor de aansluiting van airco installaties. Deze kabel heeft 3 aders van 2,5 mm2. Deze kabel gebruikt u om de buitenunit te voorzien van stroom. Indien u de airco voeding op de buitenunit aansluit dient u hiertussen een werkschakelaar te plaatsen.
Een stuurstroomkabel is een 5-aderige kabel die ervoor zorgt dat er gecommuniceerd wordt tussen de binnen-unit en buiten-unit. Heeft u dit aangesloten dan kunt u de airco via de afstandsbediening de opdracht geven om te koelen, dit zorgt ervoor dat de compressor buiten begint te draaien.
Kan 5kW airco op 1 groep? Zwaardere airco moet een eigen groep Het breekpunt ligt bij ongeveer 5kW (koel) vermogen. Neem je een grotere airco, of heb je voor een multi-split gekozen, hou dan ook rekening met de kosten van een extra groep in de meterkast en de aanleg van de benodigde bekabeling.
De binnenunit moet uiteraard aangesloten worden op een stopcontact. Het snoer van de airco zit meestal aan de rechterzijde van de unit en is vaak niet langer dan 1,5 meter. Binnen deze afstand moet er dus een geaard stopcontact zitten.
Is er een extra groep nodig in de meterkast? Voor de meeste single-split airco units is een extra groep niet nodig. Als je kiest voor een multi-split airco unit wordt een aparte groep in de meterkast aangeraden.
Een airco met 4 units heeft normaal gesproken een gebruik van ongeveer 3000 kWh per jaar. Je hebt in dit geval 11 zonnepanelen nodig om alle energie op te kunnen wekken. Wat kost airco op zonnepanelen? Voor 3.000 kilowattuur per jaar heb je ongeveer 12 zonnepanelen nodig.
Belangrijk is dat de airco draait op 230 volt en de stroom wordt aangesloten op de buiten-unit van de airco. Hier heeft u het volgende voor nodig: – 3 Aderige kabel 2,5 mm dik ( gewenste Lengte )- 1 x Stekker 230 Volt- 1 x Buiten stopcontact bij de compressor buiten.
Een YMVK kabel is geschikt voor de aansluiting van airco installaties. Deze kabel heeft 3 aders van 2,5 mm2. Deze kabel gebruikt u om de buitenunit te voorzien van stroom. Indien u de airco voeding op de buitenunit aansluit dient u hiertussen een werkschakelaar te plaatsen.
Wanneer u eenmaal klaar bent met de installatie, is het belangrijk om te benoemen dat u nooit een mobiele airco moet aansluiten op een verlengsnoer of stekkerdoos.
Kleine residentiële airco's kunnen afgezekerd worden op 16A met een sectie 3G1,5. Vanaf 5 kW tot 10 kW kunnen we afzekeren op 20A en een kabel met sectie 3G2,5. Voor airco buitenunits met grotere vermogens raden we aparte een zekering van 20A aan.
Hoeveel zonnepanelen voor 5 KW airco? U kunt ook zelf het aantal benodigde zonnepanelen berekenen. Neem hiervoor uw jaarlijkse stroomverbruik in kWh en vermenigvuldig het met 1,1. Vervolgens deelt u dit door het aantal wattpiek van het zonnepaneel.
Zekering t.b.v airco moet reeds voorzien zijn (minimaal 16 Amp. voor airco's tot 3,5kW, daarboven 20 Amp.). Condensafvoer van binnen naar buiten van maximaal 4 meter met natuurlijke afschot. Opbouwgoot is inbegrepen.
De binnenunit heeft een geaard stopcontact nodig. Afhankelijk van het type airco zal de maximale belasting ergens tussen de 1000 en 3000 Watt liggen. U moet er dus rekening mee houden dat de elektragroep zwaar genoeg is, minimaal 16 A traag of door middel van krachtstroom.
Stroomvoorziening? Binnen 1,5 meter van de binnenunit dient een stroompunt te zijn voor de aansluiting. Bij een split unit airco met 7,0 kw of meer is het mogelijk dat er een aanpassing gedaan moet worden in je meterkast omdat de airco dan krachtstroom of een 20A Traag zekering nodig heeft.
Binnenunit ophangen: de binnenunit wordt aan een speciaal frame opgehangen. Leidingen aanbrengen: de installateur brengt de leidingen aan waardoor later het koudemiddel van de airconditioning zal stromen. Buitenunit ophangen: nadat de leidingen zijn gelegd kunnen ze worden aangesloten op de binnen- en buitenunit.
De afvoerslang van je mobiele airco zorgt ervoor dat warme lucht de kamer uit stroomt. Plaats de slang zo recht mogelijk, zodat je de warme lucht optimaal afvoert. Wanneer de slang veel knikken en bochten heeft, loopt de lucht minder goed weg. Dit zorgt er weer voor dat de airco de ruimte moeilijker koelt.
De koelvloeistof haalt de warmte uit de lucht, de overgebleven koele lucht wordt de kamer in geblazen. De onttrokken warme lucht wordt via een afvoerslang weer weggeleid. Mobiele airco's werken als verkoeler van lucht, maar ook als luchtontvochtiger. Warme lucht bevat namelijk meer waterdamp dan koude lucht.
De raamafdichting wordt gemonteerd door een plakstrip rondom het raam te plakken. De plakstrip bevat klittenband waardoor de afdichtingsdoek gemakkelijk er aan vast gemaakt kan worden en ook weer verwijderd kan worden. In de afdichtingsdoek zit een rits waardoor de afvoerslang van je airco door naar buiten kan.
Wat kost een airco aan stroom? Een vaste airco waarmee je één kamer kunt koelen verbruikt gemiddeld 0,75 kWh stroom per uur. Stel dat je de airco 16 uur per dag gebruikt, zit het stroomverbruik van de airco op 12 kWh per dag. En zelfs 1.080 kWh voor de hele zomer.
Een split airco is lastiger om zelf te plaatsen. Je moet namelijk de buiten- en binnenunit(s) verbinden met koelleidingen. Om lekkages te vermijden, schakel je altijd een vakman in voor de installatie van een split airco. In Nederland is het zelfs verplicht en mag je de koelleidingen niet zelf aanbrengen.
Draai je het om (5000 watt koelvermogen = 1600 a 1700 watt electrisch vermogen), dan wordt e.e.a. waarschijnlijker en kan het op een gewone groep.
Je mag een voorgevulde split airco zelf installeren door de bijgeleverde instructies te volgen. Bij normale split airco's die niet zijn voorgevuld ben je wel verplicht om een STEK erkend airco expert in te schakelen voor de installatie aangezien slechts gecertificeerde personen met gevaarlijke koudemiddelen mag omgaan.
Hoeveel binnenunits kan je aansluiten op 1 buitenunit? Dit is afhankelijk van het gekozen merk. Bij sommige merken is het mogelijk om 4 of 5 binnenunits te koppelen aan één buitenunit, terwijl je bij andere airco merken wel tot 9 binnenunits kan plaatsen.
De airco werkschakelaar wordt tussen de voeding en de airco buitenunit geïnstalleerd om de airco veilig te kunnen afschakelen van het net.