De mokka, mocacinno of caffè mocha is in essentie een sterke warme chocolademelk met een shot espresso en gestoomde melk toegevoegd. Vaak worden gelijke delen espresso en warme chocolademelk gebruikt naast een kleinere hoeveelheid stoom, wat ongeveer 1/5 van de espresso en chocola is.
Mokka, ook wel mocha genoemd en soms zelfs – ten onrechte – mocaccino, combineert de zachtheid van melk met karaktervolle koffie, speciaal voor de fijnproevers. Deze zeer geapprecieerde drank heeft nochtans enkele geheimen voor sommigen onder ons.
Het beste antwoord. Koffie wordt als smaakmaker gebruikt in gebak en taart. Men zet sterke koffie, mokka genoemd, en verwerkt deze door crème, door cakebeslag enz. Doordat je oploskoffie in het beslag gebruikt kun je , als je weinig water aan de oploskoffie toevoegt, een heel geconcentreerde koffie smaak krijgen.
Koffie verkeerd en latte macchiato zijn, anders dan veel mensen denken, niet hetzelfde. Bij een latte macchiato schenk je een espresso over de melk. Bij een koffie verkeerd doe je het omgekeerde en gebruik je zwarte koffie.
Mocha koffie, ook wel caffe mocha genoemd, heeft wat weg van een caffe latte. Voor veel mensen is het een favoriet door de zoete smaak. Waardoor deze zoete smaak ontstaat? Door chocolade.
Hmm, wat vinden we dit lekker na het eten: een chocolade koffie, ook wel bambino genoemd. Een espresso met chocolademelk en, als je wilt, een grote toef slagroom. Zo simpel!
Meestal wordt de doppio espresso daarom gezet met een dubbele portafilter. Hierdoor worden twee espresso's tegelijkertijd gezet en hebben ze ook dezelfde temperatuur. Als je in een koffiebar een latte macchiato besteld wordt meestal ook een doppio gebruikt en die krijgt hierdoor soms ook de bijnaam espresso macchiato.
Caffè macchiato
Een caffè macchiato of macchiato is espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim. In de espresso wordt een scheutje warme melk gedaan. Vervolgens een kleine laag opgeschuimde melk als herkenning dat het geen espresso is. Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt.
Als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën, kun je dus beter gaan voor een cappuccino. Maar heb jij liever een latte macchiato? Dan moet je die om deze reden zeker niet laten staan. Af en toe zo'n lekkere koffiedrank met melk moet kunnen: het is véél te lekker om te laten staan!
Wat is mokka? De mokka, mocacinno of caffè mocha is in essentie een sterke warme chocolademelk met een shot espresso en gestoomde melk toegevoegd. Vaak worden gelijke delen espresso en warme chocolademelk gebruikt naast een kleinere hoeveelheid stoom, wat ongeveer 1/5 van de espresso en chocola is.
Mokka heeft een hele bittere, maar toch zoete koffiesmaak. En daar verklappen we meteen wat het in feite is: een koffiesoort, afkomstig uit Jemen. Grappig is dat daar dus écht een stadje is dat Mokka heet. En dat is meteen de geboorteplaats van deze koffie.
Caffè Espresso: De Italianen beschouwen dit als hun 'gewone' koffie.
Een moderne variant van een macchiato is de latte macchiato. Die lijkt meer op een latte dan op de traditionele macchiato. Het enige verschil is dat in plaats van melk aan de espresso toe te voegen, het andersom is.
Koffieliefhebbers beginnen op zoek te gaan naar authentieke koffiebonen. En de Lavazza Super Crema Medium Roast is de beste om te proberen. Het wijst in de richting van een originele en persoonlijke koffiebeleving. Voor Moka-pot, waarmee u de beste smaak en aroma van koffie kunt extraheren.
Door de Mokka op het vuur te zetten (niet te hoog), warmt het water op, totdat het een temperatuur bereikt onder het kookpunt ongeveer 90 °C. Door een drukverhoging wordt waterdamp door de koffiefilter naar boven gestuwd. Het hete water stroomt door de koffiemassa en produceert drank door 'percolatie'.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).
Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt. Deze koffievariatie heeft de naam te danken aan het “bevlekken” van een espresso met een beetje melkschuim. Melkschuim blijkt namelijk drijven op een espresso waardoor er een vlek melk te zien is.
Als je een espresso wilt, bestel je in Wenen een Mokka. Je krijgt dan een klein kopje sterke espresso. Soms staat deze koffie ook op de kaart als Kleiner Brauner.
Heb je behoefte aan een dubbele dosis cafeïne, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto, een supersterke espresso waarvoor nog minder water wordt gebruikt dan bij het bereiden van een gewone espresso. Als je espresso eigenlijk net iets te sterk vindt, bestel dan een caffè lungo.
Ristretto betekent 'beperken, afsnijden, verkleinen' en kun je zien als een verkleinde espresso. Een ristretto smaakt daardoor frisser en minder bitter dan een espresso. Lungo is afgeleid van het Italiaanse Caffe Lungo wat 'lange koffie' betekent en bevat twee keer zoveel water als een espresso.
Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak. Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit. Wat u lekker vindt is zeer persoonlijk: Hoe milder hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.
Een caffè latte bestaat voor een derde deel uit espresso en twee derde deel gestoomde melk met daarboven een heel dun laagje melkschuim. Het verschil met de latte macchiato is dus de verhouding tussen de melk en het melkschuim. De caffè latte wordt ook wel een café au lait of grand crème genoemd.
Een Ristretto is een geconcentreerde koffie met dikke textuur en een intensere smaak dan een normale espresso. Met 15 tot 20 ml in het kopje drink je een ristretto met één slok. De doorlooptijd is minder lang waardoor het water minder lang in aanraking komt met de gemalen koffie.