Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Een cappuccino bestaat uit 3 gelijke delen: ⅓ koffie, ⅓ gestoomde melk en ⅓ melkschuim. De koffie moet een espresso zijn.
Een cappuccino bestaat uit één deel espresso, één deel gestoomde melk en één deel melkschuim. Deze mengen met elkaar, waardoor de witte kleur van de melk mooi combineert met de kleur van de koffie. Tien jaar geleden werd een cappuccino vaak nog met cacao geserveerd.
Houdt het kannetje, voor de helft met koude melk gevuld, zo onder het stoompijpje, zodat het uiteinde van het pijpje zo'n 1 à 2 cm. in de melk steekt. Draai nu het stoomventiel helemaal open. Aangezien de stoom de eerste 10 seconden optimaal heet is, moet er nu al wat schuim ontstaan.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur. Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim.
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.
De basis om zelf een cappuccino te maken is natuurlijk de koffie. Kies voor de lekkerste koffiecups, verse bonen of filterkoffie.
Volg de instructies voor jouw espressomachine om de filter met gemalen koffie te vullen en de filterdrager in de machine te draaien. Nu is het tijd om de melk op te schuimen. Giet de melk van je keuze in een gekoeld metalen kannetje. Wij raden aan om de kan ongeveer voor 1/3 te vullen met koude, volle melk.
Gebruik altijd volle melk
Een cappuccino met volle melk, smaakt namelijk beduidend lekkerder dan een van magere melk. Hoewel magere melk wel prima opschuimt, heeft het grote bellen en stijf en droog schuim. Dat willen we niet. Volle melk is romig en zacht en heeft na het opschuimen het microschuim dat je wil hebben.
Tip 2: gebruik volle melk
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Cappuccino met halfvolle of magere melk
De smaak en smaakbeleving van de schuim is minder dan een vollemelk doordat het minder vetten bevat en qua structuur grotere bellen heeft. Magere melk wordt al snel iets te luchtig door de grote bellen. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven. Drink je namelijk meerdere slokken koffie achter elkaar zonder de smaak tussentijds te neutraliseren, dan proef je je koffie met elke slok minder goed.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Cappuccino drink je alleen voor het ontbijt
In de ochtend beginnen de Italianen de dag met een cappuccino, je drinkt het vóór het ontbijt, daarna eten ze bij voorkeur iets zoets. Voordat de Italiaan echt aan het werk gaat, neemt hij nog snel een espresso staande in een koffiebar.
Die perfecte cappuccino maak je het beste met volle, koude melk. Dat kan een opschuimmelk zijn, maar dat hoeft niet. Gewone volle melk werkt ook prima. Door de eiwitten en vetten daarin, krijg je de mooie fluwelige schuimlaag.
Tip 3: maak melkschuim met een staafmixer
Steek de staafmixer in een kommetje of een grote, langwerpige beker met melk. Zorg ervoor dat je de kop van de staafmixer langzaam omhoog brengt totdat je een sissend geluid hoort. Zo komt er het beste lucht bij de melk en krijg je meer schuim.
Gebruik gekoelde melk
Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter. Het is een veelgemaakte fout dat koffieliefhebbers eerst de melk warm maken en dan gaan kloppen.
Gebruik verse volle melk of LangLekker volle melk voor het opkloppen. Alleen in volle melk verhouden de eiwitten en de vetten zich optimaal tot elkaar voor echt romig schuim. De zoetheid van volle melk is bovendien perfect om de bittere espressotonen te temperen.
Voor een mooi dikke cremalaag kun je het beste koffiebonen gebruiken die net zijn gemalen. Of houd je koffiebonen heel tot het moment dat ze gemalen zijn voor je espresso. Hoe langer geleden deze maling, hoe minder crema op je kop koffie.