Dit komt doordat Salmonella bacteriën een normale bereiding van een ei (bakken of koken) niet overleven. Wordt het ei onvoldoende verhit of is een rauw ei dat besmet is in aanraking gekomen met keukenapparatuur, dan kan het een probleem veroorzaken.
Er zijn namelijk twee manieren waarop een ei besmet raakt met salmonella: in de kip vóór de vorming van de schaal, of op de schaal nadat het ei is gelegd. De besmettingen die ontstaan vóór de leg moeten via bedrijfshygiëne en management op de legbedrijven worden aangepakt.
Salmonella kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit. Kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden sneller ziek na een besmetting. De kans bestaat dat zij een vochttekort oplopen.
Op kamertemperatuur groeit de salmonellabacterie namelijk sneller dan bij 4ºC in de koelkast. Door verhitting boven de 55-60ºC doodt je de bacterie. Warm bereidde eieren zoals gekookte, gebakken en gepocheerde eieren zijn dus vrij van salmonella en veilig voor consumptie.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
Want wie zijn ei niet lang genoeg kookt, loopt risico op een besmetting met salmonella, meldt het Voedingscentrum. Voor een zachtgekookt ei is 3 á 4 minuten goed. Bij een groot ei, kun je het best de bovengrens dus 4 minuten aanhouden. Ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat. Dus ruik altijd aan je voedsel. Vertrouw je het niet, eet het dan niet.
Het percentage Nederlandse eieren dat Salmonella bevat is ongeveer 0,03%, voor kip(producten) bedroeg dat in 2013 3.5%.
Bij de meeste infecties is geen behandeling nodig. De infectie moet 'uitgeziekt' worden. Het is, zo mogelijk, beter dat een infectie door het eigen immuunsysteem opgeruimd wordt. Het is belangrijk om voldoende te drinken, omdat je door diarree, overgeven en koorts veel vocht verliest.
Hardgekookte of hardgebakken eieren zijn volledig veilig. Zowel het eiwit als de dooier moeten volledig gestold zijn. Een zachtgekookt ei of een spiegelei zijn daarentegen niet veilig. Omdat de salmonellabacterie zich ook op de eierschaal kan bevinden, is een goede hygiëne in de keuken onontbeerlijk.
Is salmonella te behandelen? Meer informatie. Een darminfectie met salmonella gaat meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf over. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en zout en suiker binnen krijgt.
Het is niet aan te raden om een gekookt ei buiten de koelkast te bewaren. Een gekookt ei kun je vier dagen tot een week in de koelkast bewaren volgens het Voedingscentrum. Wanneer je gekookte eieren in de supermarkt hebt gekocht, kun je het beste het bewaaradvies op de verpakking van het product opvolgen.
Kijk, bij een gekookt ei is het hele ei gestold, dus zowel het eigeel als het eiwit. En bij een rauw ei is de binnenkant nog helemaal vloeibaar.
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met Salmonella en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Voedingsmiddelen die goed verhit worden, zoals veruit de meest vleesproducten, vormen normaal gesproken geen bron meer voor een besmetting met Salmonella. Bacteriën overleven een temperatuur van 60 à 70 graden niet en zijn dan dus 'uitgeschakeld'.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Uien, bieslook, restjes prei of kliekjes met knoflook of kool geven een vieze, onaangename geur aan de eieren. Check ook het kippenvoer dat je ze geeft: voer met visbestanddelen of raapzaad kan een vieze geur geven.
Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.
De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
Hoe kun je een zachtgekookt ei het beste bewaren? Is een ei eenmaal gekookt, dan kun je hem in de schil nog best een paar dagen tot een week bewaren. Zelfs zonder schil is een zacht gekookt eitje enkele dagen houdbaar. Wel moet een ei zonder schil bewaard worden in een laagje water.