Tijd voor bezinning nemen, is goed. Gewoon even stilstaan, afstand nemen van je dagelijkse routine en tot rust komen. Om jezelf weer helemaal op te laden, nieuwe inspiratie op te doen, vragen en problemen die spelen aan te pakken, weer te leren genieten en je gelukkig voelen.
Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.
Een belangrijke reden dat het ons niet lukt om gelukkig te zijn of om te genieten, is het hebben van bijvoorbeeld een burn-out of depressie; of het piekeren; het hebben van angst, een gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoel of gevoelens van schaamte; tegen spanningen of stress in je relatie of werk aanlopen; of je ...
Jezelf kwijt zijn is een pijnlijk gevoel. Soms is het nodig omdat dat gevoel ervoor zorgt dat er een veranderkracht vrijkomt. Door je gevoel te (h)erkennen en te onderzoeken, ontstaat er ruimte om af te stemmen op de kans die zich voordoet. Onder je pijn zit namelijk verlangen.
Niet kunnen genieten van leuke dingen komt bij veel mensen wel eens voor. Het kan een teken zijn dat je beheerst wordt door bijvoorbeeld uitputting, verdriet, depressie of teleurstelling. Niet kunnen genieten van leuke dingen is iets waar je korte tijd last van kunt hebben, maar het kan ook lang aanhouden.
Geluk wordt vaak als volgt gedefinieerd: tevreden zijn of genoegen nemen met de bestaande situatie. als alles goed gaat of als het zo gaat als ik had verwacht. als de omstandigheden goed zijn of meevallen.
In spreektaal noemen we het ook wel 'jezelf kwijt zijn'. Als je minder bewust bent van je lichaamstaal, kan dit leiden tot: Minder goed keuzes kunnen maken doordat je niet weet wat je wilt of wat je nodig hebt. Grenzen niet goed aan kunnen geven en dus regelmatig over je eigen grenzen heen gaan.
Je voelt je niet op je gemak bij de meeste mensen
Als de mensen om jou heen niet reflecteren wie jij ten diepste bent, kan dat betekenen dat je of jezelf niet goed kent op een dieper niveau of dat je ervoor hebt gekozen jezelf en je gevoelens te negeren en ga je om met mensen die niet echt bij je passen.
Door je te ontwikkelen krijg je meer zelfvertrouwen. Je krijgt inzicht in wie je bent, wat je wilt, waar je voor staat, wat je ervaart. Je staat aan het stuur van je eigen leven, dat geeft je kracht en vertrouwen. En dit zorgt weer voor positiviteit, geluk en flow.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
Als leven overleven wordt kan je hier hier zo wanhopig van worden dat je gaat denken aan zelfmoord. Is dat bij jou zo en wil je daar nu met iemand over praten? De hulplijn van 113 wordt dag en nacht bemand door deskundige hulpverleners. Een gesprek met 113 is altijd vertrouwelijk, gratis en anoniem als je dat wilt.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Jezelf verliezen is een rouwproces. Zonder emoties zal het niet gaan. Gevoelens van verdriet blijven niet achterwege wanneer je je hier bewust van bent. Je kunt op zoek zijn naar jouw identiteit.
Diverse mogelijke oorzaken. Er zijn veel oorzaken bekend die samenhangen met depressieve gevoelens. Het kan lichamelijk zijn, te maken hebben met je leefomstandigheden, met de manier waarop jij omgaat met dingen, je omgeving, je verleden… en nog zo een paar.
Het doel van je leven is gelukkig te zijn. Het doel in je leven is te groeien. Het doel van je leven is je passie te volgen. Het doel in je leven is vrijheid, vreugde en plezier.
Derealisatie. Bij derealisatie ervaart iemand de wereld om zich heen als onwerkelijk, bijvoorbeeld alsof diegene in een droom leeft of alsof de wereld niet echt is, alsof prikkels niet binnenkomen. Mensen of voorwerpen worden bijvoorbeeld ervaren als onecht, als in een droom, wazig, levenloos of visueel vervormd.
Geen emoties meer voelen en misschien wel denken aan zelfdoding. Heb jij een afgevlakt gevoel of ben je emotioneel verdoofd? Als het niks meer voelen tot suïcidegedachten leidt, is het belangrijk dat je niets overhaast doet. Bel ons om hierover te praten en hulp te krijgen bij geen emoties meer voelen.
Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen. Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn. Als je 's nachts niet kunt slapen doordat je veel piekert, kan het helpen om een boek te lezen of meditatie- en mindfullnessoefeningen te doen.