"De opbrengsten voor Rusland zijn ongeveer 30 miljard euro per jaar voor olie, voor gas is dat maar 20 miljard.
Dat is veel, maar het is ook slechts de helft van de 1.130 miljoen euro die vorig jaar dagelijks werd verdiend. Toch verdiende Rusland alleen al in de maanden januari en februari 2023 nog meer dan 30 miljard euro.
Daarbij benadrukt ze tevens dat Rusland nog altijd veel geld verdient aan de export van olie - 640 miljoen euro per dag. 'Maar dat is veel minder dan in de eerste helft van 2022. Toen was het ruim 1.000 miljoen euro per dag.
In 2021 verdiende Rusland nog 9,1 biljoen roebel – 108 miljard euro – aan de export van gas en olie. Dat is goed voor 36 procent van het totale budget van het land.
Het belangrijkste exportproduct van Rusland is energie, olie en aardgas, met een aandeel van twee derde in de totale exportopbrengsten. Fluctuaties in de export zijn vooral het gevolg van veranderingen van de olieprijs op de wereldmarkt.
De Russische economie bedroeg vorig jaar zo'n 1033 miljard euro. Dat is eigenlijk maar iets groter dan Nederland (850 miljard euro), maar kleiner dan bijvoorbeeld Spanje (1200 miljard) en meer dan drie keer kleiner dan Duitsland (3500 miljard).
Volgens schattingen van Forbes en Bloomberg kost de oorlog Rusland ongeveer 900 miljoen euro per dag. En dat gemiddelde bedrag stijgt elke dag de oorlog langer duurt.
Ondanks alle sancties die Nederland in Europees verband oplegt aan Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne, wordt er op dit moment vanuit Nederland iedere dag zo'n 30 miljoen euro overgemaakt naar de Russische staatskas. Per hoofd van de bevolking is dat gemiddeld zo'n 2 euro per dag.
EU kan niet zonder alle Russische olie
Het is weliswaar een afgezwakte 'importban' die enkel zal gelden op Russische olie die via zee Europa binnenkomt, de olie die via de pijpleiding komt blijft (voorlopig) buiten schot.
Nee, zeggen experts. In het conflict over Oekraïne is een belangrijke bijrol weggelegd voor gas. Russisch gas is goed voor zo'n 40 procent van het gasverbruik van de Europese Unie.
Rusland: 11,49 miljoen bpd
De belangrijkste winningsregio van het land bevindt zich in West-Siberië, in de velden Priobskoye en Smotlor. Sinds juni 2020 is Rusland de vijfde grootste verbruiker van olie (3,31 miljoen bpd), goed is voor ongeveer 4% van het wereldtotaal.
Financiering van de oorlog
Als je dat over Europa optelt en ziet dat we zo'n 700 miljoen euro per dag aan Rusland overmaken.
Hier spelen vooral de hogere prijzen op de oliemarkt een rol. In hoeveelheid importeerde Nederland circa 15 procent meer ruwe aardolie. De totale waarde van geïmporteerde olie uit Rusland in deze periode daalde van 7,2 miljard euro in 2021 naar 6,2 miljard euro in 2022, een afname van bijna 14 procent.
13 Hoewel de salarissen in het leger laag zijn, zou het betalen van een dergelijk aantal beroepssoldaten een groot deel van de defensie- begroting opslokken, en dat terwijl Russische dienstplichtigen op dit moment slechts 100 roebel (ca. 3 euro) per maand verdienen.
Energie Nederlanders betalen dagelijks gemiddeld twee euro voor Russisch gas.
Een arts: gemiddeld 36 duizend roebel (530 euro) per maand. Ander medisch personeel: 22 duizend roebel (342 euro). Dat is lager dan het gemiddelde salaris, en daarmee rondkomen is al een kunst.
Het Schoonebeek-veld ligt voor de ene helft in de gemeente Coevorden en voor de andere helft in de gemeente Emmen. In 1947 werd de eerste olie uit dit veld gewonnen. In 1996 stopte de olieproductie om economische redenen. Met de toenmalige technieken kon de NAM de stroperige olie niet meer rendabel winnen.
Hoewel het luchtverkeer aan banden is gelegd, kunnen Russen over land nog vrij reizen naar de 26 landen van de Schengenzone. In ieder geval Estland, Letland, Tsjechië en Finland willen dat aan banden leggen.
“Ongeveer dertig procent van de olie in Nederland, komt uit Rusland. We importeren ook nog olieproducten. Dus per saldo komen er ongeveer 750.000 olievaten aan olie per dag richting Nederland”, legt van Cleef uit.
Maar de bedragen verschillen flink per land. Nederland zit dus iets boven het gemiddelde met 282 euro per inwoner. Luxemburgers betalen het meest, bijna 600 euro per inwoner, gevolgd door Ierland (483 euro) en Denemarken (438 euro). Bulgaren zijn een stuk armer en dragen het minst bij per inwoner, 69 euro.
Ruwe olie is met €46 miljard de grootste inkomstenbron van Rusland, gevolgd door gas via pijpleidingen, olieproducten, vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en steenkool. Oekraïne dringt er bij de westerse landen op aan om alle handel met Rusland te verbreken in de hoop de financiële levensader van het Kremlin af te snijden.
Duitsland draagt in euro's het meeste af
Kijken we naar de totale bijdragen in euro's, dan staat Duitsland op plaats één. Dat land droeg vorig jaar ruim 24 miljard euro af aan Brussel en was daarmee goed voor ruim 20 procent van de btw- en bni-afdrachten aan de EU.
“Het Russische leger heeft inmiddels 1.845 gevechtstanks verloren. Dat zijn er ongeveer vijf per dag”, becijfert Keupp. “De resterende reserve van 1.055 tanks zal dus maximaal nog iets meer dan 200 oorlogsdagen meegaan.” Dan is het eind oktober.
Aan een Caliber-raket, die de Russen ook veel gebruiken, hangt een prijskaartje van 6,1 miljoen. Andere mogelijkheden: een Iskander (2,8 miljoen), Onyx (1,2 miljoen), Kh-22 (0,9 miljoen) of een Totsjka-U (0,3 miljoen).