De kenmerken van de verschillende leukodystrofieën lijken erg op elkaar. Het verschil is dat elke vorm wordt veroorzaakt doordat er een bepaald stofje (een eiwit) in de hersenen ontbreekt of niet goed werkt. Hierdoor gaat de witte stof in je hersenen stuk.
Deze ziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof in de hersenen in combinatie met vroeggeboorte. De witte stof van de hersenen verandert dan of ontwikkelt zich niet goed. De wittestofziekte heet in medische termen: peri-ventriculaire leukomalacie (pvl).
De witte stof zit aan de binnenkant van je hersenen en bestaat uit de verbindingen tussen de zenuwcellen. Om deze verbindingen heen zit een wit isolatielaagje (myeline), vandaar de naam witte stof. Dit laagje zorgt ervoor dat signalen tussen zenuwcellen razendsnel worden doorgegeven.
Soms zijn de ruimtes rondom bloedvaten van de hersenen (de Virchow Robin ruimtes of perivasculaire ruimte/PVS) wat vergroot. Dat wordt ook gezien als witte vlekjes op de scan. Dat is niet per sé een afwijkende situatie. Dat komt bij ongeveer de helft van de mensen voor.
De kleur van het vocht verschilt per soort MRI-scan. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen T1- en T2-magnetisatie. Het verschil zit in de duur van de perioden waarin radiogolven worden uitgezonden. Op T1-beelden wordt vocht zwart afgebeeld, terwijl op T2-beelden water juist wit wordt afgebeeld (zie afbeelding 1).
Bij een leukodystrofie gaat er iets mis met de witte stof in je hersenen. Als dit door een foutje in je genen komt, dan noemen we het een leukodystrofie. Door deze ziekte krijg je vaak problemen met denken en bewegen.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Witte vlekken zijn wetenschapsgebieden waar in Nederland ten onrechte geen onderzoek in wordt gedaan.
Een MRI-scan maakt een serie foto's van je lichaam, of van een deel ervan. Het apparaat werkt met een magneetveld, radiogolven en een computer. Met een MRI-scan kan de arts een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Op een MRI-scan zijn de door MS veroorzaakte ontstekingen en littekenweefsel duidelijk zichtbaar. Soms wordt voor het maken van een MRI een contrastvloeistof geïnjecteerd. Dit contrastmiddel bevat Gadolinium dat wordt opgenomen in de gebieden met een actieve ontsteking, waardoor deze makkelijker te onderscheiden zijn.
Frisse lucht, de natuur en zonlicht hebben een positieve effect op zowel je lichaam als je brein. Even naar buiten gaan zogt er letterlijk voor dat je even afstand neemt van dat wat je stress geeft. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat de hoeveelheid groen in iemands omgeving sterk samenhangt met je mentale gezondheid.
De witte stof in de hersenen en in het ruggenmerg bevat geen dendrieten. Deze zijn alleen in grijze stof aanwezig, samen met zenuwcellichamen en kortere axonen. De witte kleur is het gevolg van de myelinescheden van de zenuwvezels.
Het blijkt niet mogelijk om op basis van een MRI-scan de diagnose depressie te stellen. Onderzoekers van Amsterdam UMC keken met behulp van kunstmatige intelligentie naar scans van mensen met en zonder depressie.
Bij Periventriculaire Leukomalacie heeft je pasgeboren baby schade aan de witte stof in de hersenen. Dit kan gebeuren als je kindje te vroeg geboren wordt en te weinig zuurstof krijgt. Hierdoor verandert de witte stof en kan deze zich minder goed ontwikkelen.
Plek in de hersenen alzheimer
De plek waar zenuwcellen bij alzheimer vaak als eerst kapotgaan is de hippocampus. Dit is een klein hersengebied gelegen in de slaapkwab of 'temporale kwab'. Door beschadiging van de hippocampus kan iemand moeilijker nieuwe dingen onthouden.
Uw lichaam
Een abces is op de CT-scan hiernaast te zien als een ronde zwarte vlek met een witte rand. Het zwarte deel is de pus, de witte rand is het kapsel van het abces. Om het abces heen is meestal sprake van hersenzwelling (oedeem).
Een CT-scan gaat over het algemeen wat sneller dan een MRI-scan. Een CT-scan duurt meestal 5 tot 15 minuten, terwijl een MRI-scan wel tot een halfuur of langer kan duren. Om die reden wordt er bij spoed vaak gekozen voor een CT-scan. Een MRI-scan geeft een meer gedetailleerd beeld weer van onder andere weefsels.
Waar vroeger een stukje weefsel van de tumor nodig was om de cellen te analyseren, kan men nu tumordeeltjes in het bloed zien. Daarom spreekt men van een vloeibare biopsie. De vloeibare biopsie detecteert rondzwervend gemuteerd DNA, dat wordt afgegeven in het bloed door kankercellen.
De huisarts of specialist kan een aantal onderzoeken voorstellen om vast te stellen of het om uitzaaiingen gaat, zoals een bloedonderzoek, PET-CT-scan, longfoto of CT-scan van de borstkas, echografie van de lever of CT-scan van de buik, botscan of MRI-scan.
Je dokter kan topische crèmes, ultraviolet lichttherapie of orale medicatie aanbevelen om de huidskleur te helpen herstellen en de verspreiding van witte vlekken te stoppen. Huidtransplantaten zijn een ingrijpende, maar potentieel zeer effectieve manier voor het verwijderen van kleine stukjes witte huid.
Witte plekjes op je tanden kunnen veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen. Het is daarom belangrijk om je tandarts er even naar te laten kijken. Witte vlekken kunnen vaak verwijderd worden met een professionele gebitsreiniging of door je tanden te laten bleken.
Bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen wordt geadviseerd om binnen 24 uur contact op te nemen met de huisarts of, indien u al onder behandeling bent van de oogarts, met uw oogarts.
Röntgenonderzoek: Je arts maakt meestal een röntgenfoto van je longen. Hiermee kan hij zien of je lymfeklieren vergroot zijn en of je longweefsel ontstoken is. Echo of scan: Afhankelijk van de plek in je lichaam waar je klachten hebt, laat je arts een echo of scan maken.
In het kort. Je betaalt voor een MRI-scan eigen risico. In 2023 is je eigen risico € 385 per jaar. Je betaalt dit alleen voor zorg uit de basisverzekering.