Welk brood schimmelt het snelst? Nat brood schimmelt ongeveer 4 keer sneller dan droog brood. Door de hoge vochtigheid van het natte brood zullen schimmels sneller ontstaan en groeien.
Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.
Hiervoor moeten de omstandigheden goed zijn: het liefst een beetje warm en vochtig. Je doet het brood bij dit proefje in een plastic zakje, want dan droogt het brood niet uit. Schimmels planten zich voort met sporen. De sporen zijn heel klein en kunnen zich door de lucht verspreiden.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Schimmels groeien goed in een vochtig gebouw of vochtige omgeving. Schimmels maken sporen om zich voort te planten. Dit zijn een soort zaadjes die zich via de lucht verspreiden en niet met het blote oog zichtbaar zijn.
Vocht in huis: dé oorzaak van schimmels
Schimmels komen altijd door te veel vocht in huis. Heb je schimmelplekken schoongemaakt en doe je verder niets? Dan komen ze waarschijnlijk snel terug. Om dat te voorkomen moet je het vocht in huis verminderen, je huis voldoende verwarmen en goed ventileren.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Schimmel komt door vocht, als je brood in (afgesloten) plastic bewaart gaat het meestal na 2-5 dagen schimmelen zoals al is gezegd. Als je brood niet in een plastic zak bewaart en je laat het drogen, komt er ook na weken geen schimmel op.
Nee, van beschimmeld brood word je niet ziek. De schimmelsporen zijn niet giftig, dus je krijgt geen voedselvergiftiging of zoiets. Zelfs als je zwanger bent, of je hebt een broze gezondheid, hoef je je geen zorgen te maken. Brood weggooien, niks aan de hand.
Schimmels kunnen dus schadelijk, maar ook heel nuttig zijn. Sommige schimmels zijn zelfs eetbaar, zoals gist. Deze schimmel wordt gebruikt om brood te laten rijzen en om de suikers in bier en wijn om te zetten in alcohol en koolzuurgas.
Kan bevroren brood schimmelen? Door de temperatuur in de koelkast kun je schimmels wel voorkomen, maar het brood wordt veel sneller oud. In tegenstelling tot de vriezer tast de koelkast het zetmeelgehalte in het brood aan, waardoor de textuur snel verandert.
Het is niet verstandig om brood in de koelkast te bewaren. Daar droogt het namelijk snel uit, doordat zetmeel in brood het aanwezige water loslaat tussen de -5°C en 5°C. Een brood dat ouder wordt, droogt uit van binnen en krijgt een taaie korst aan de buitenkant.
Pas na twee weken droogt het wat uit. Maar doorgaans kun je het makkelijk 4 weken bewaren.
Het water dat in jam aanwezig is, is niet beschikbaar voor schimmels. Maar een product dat rijk is aan suiker trekt vocht aan vanuit de omgeving. Hierdoor kan een dunne film van water op het product ontstaan. Hierdoor wordt plaatselijk de suikerconcentratie verlaagd en kan de wel schimmel groeien.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Bij beschimmeld zacht fruit, zoals een framboos of pruim, geldt dat niet. Door het hoge vochtgehalte in zacht fruit verspreidt schimmel zich daar razendsnel. Die kun je beter niet opeten.
Beschimmeld brood voorkomen
Bewaar brood en andere bakkerijproducten op een droge, koele en donkere plaats buiten de koelkast. De vochtige omgeving van de koelkast verhoogt namelijk de kans op schimmelgroei. Maar ook warmte en licht zijn niet goed voor je brood.
Dit proces is vooral bekend van brood, jam, kaas, groenten en fruit. Schimmels die verantwoordelijk zijn voor voedselbeschimmeling zijn Alternaria, Aspergillus, Botrytis, Cladosporium, Fusarium, Geotrichum, Monilia, Manoscus, Mortierella, Mucor, Neurospora, Oidium, Oospora, Penicillium, Rhizopus en Thamnidium.
Als de zak niet goed dichtzit of als er teveel lucht in de zak zit, kan er een witte uitslag op je brood verschijnen, ook wel vriesbrand genoemd. Dat komt omdat het brood vocht verliest. Door brood in te vriezen kan je gemakkelijk minder verspillen, omdat je alleen kunt ontdooien wat je echt nodig hebt.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Antwoord van de bieb: Het meeste brood blijft tegenwoordig langer vers dan vroeger, door allerlei toevoegingen. (Echt) bruinbrood blijft langer vers dan witbrood. Dat komt door de tarwe, deze slorpt vocht op en houdt het brood daardoor langer vers.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Witte azijn is een uitstekende manier om zwarte schimmel in de badkamer te verwijderen. Giet enkele scheutjes azijn in een spuitfles en spuit het op de plekken waar schimmel zichtbaar aanwezig is en laat hierna twee uur inwerken.
Een vaginale schimmelinfectie gaat meestal vanzelf over. In sommige gevallen duurt het enige weken voordat de jeuk en afscheiding overgaan. Je kunt zo'n infectie dus niet behandelen, maar er wel voor zorgen dat het herstel wordt versneld.
Het evenwicht tussen de bacteriën en schimmels herstelt zich vaak vanzelf waarna de schimmelinfectie ook vanzelf weer overgaat. Het kan alleen soms wel een paar weken duren voordat de afscheiding en jeuk vanzelf overgaan.