Lunchtijd. Normaal gesproken is lunchtijd eigen tijd en dus niet doorbetaald. Als een werknemer te lang gaat lunchen dan is die extra tijd dus, net als de lunchtijd zelf, voor zijn eigen rekening.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Onder arbeidstijd vallen de uren die je werkt in opdracht van je werkgever. Daar kan bijvoorbeeld ook een cursus onder vallen die je verplicht moet volgen van je werkgever. De uren die je per week of per jaar werkt, heten de arbeidsduur.
Wanneer doorbetalen? Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
Een pauze nemen is wettelijk verplicht zodra men meer dan zes uur werkt. De duur van de pauze wordt vastgelegd op het niveau van de sector of het bedrijf. Zijn er geen regels, dan duurt de pauze minstens een kwartier.
U kunt deze pauze splitsen in meerdere pauzes van ten minste 15 minuten. Pauze is geen werktijd. Naast regels voor pauzes zijn er ook regels voor onafgebroken rusttijden per week of per 2 weken.
Bij een werkdag van meer dan tien uur heeft de werknemer recht op 15 minuten extra pauze. Degenen die minder dan 5,5 uur werken hoeven geen pauze te krijgen. Uiteraard mag de werkgever meer of langere pauzes geven dan het wettelijk minimum.
Wanneer je pauze neemt, is je werkgever niet verplicht om je loon door te betalen. Dat komt omdat er in de Arbeidstijdenwet niets over doorbetalen wordt genoemd.
Over de doorbetaling van loon tijdens pauzes heeft de wetgever niets geregeld. Tijdens pauzes wordt er niet gewerkt; de werknemer heeft in beginsel ook geen recht op loon. Dit kan anders zijn als bijvoorbeeld een cao of arbeidsvoorwaardenreglement bepaalt dat er wel recht op loon tijdens de pauze bestaat.
Voor een ontslag op staande voet is een 'dringende reden' vereist. Een enkele keer te laat komen zal in beginsel geen dringende reden voor ontslag opleveren. Maar indien de werknemer herhaaldelijk te laat komt eventueel wel. Of ontslag mogelijk is hangt vaak af van de specifieke omstandigheden van het geval.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Volgens de Nederlandse wet heb je dus in de meeste gevallen op een werkdag van acht uur recht op minimaal dertig minuten pauze. Zorg er dus voor dat je sowieso van dat recht gebruikmaakt. Daarnaast gaat het om een minimum: zoals je zult lezen, is het belangrijk om een stuk meer en regelmatiger te pauzeren!
Je kunt bijzonder verlof geven bij ondertrouw, een eigen huwelijk, huwelijk van een familielid (1e en 2e graads), overlijden, jubilea, verhuizing, sollicitatie, doktersbezoek en vanwege een toets of examen (bijzonder verlof school).
Elk bedrijf moet minimaal één ruimte hebben waar werknemers de pauzes kunnen doorbrengen, kunnen ontspannen en kunnen eten. Kortom: de pauzeruimte is verplicht. Dit kan in het bedrijf zijn, maar ook op locatie, bijvoorbeeld op een bouwplaats.
Werk je langer dan 5,5 uur per dag, dan heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag dit splitsen in 2 keer 15 minuten. Als je langer dan 10 uur werkt, dan is de pauze minstens 45 minuten.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen. U moet wel aan voorwaarden voldoen.
Dit hangt af van hoe je het met de werkgever heb afgesproken in je contract. Normaal gesproken is pauze voor eigen tijd (dus geen onderdeel van je 40-uur)... soms wordt het ook fifty-fifty verdeeld... in jou voorbeeld dus 30 minuten voor de baas en 30 minuten eigen tijd.
Voor de veiligheid op de werkplek en om de gezondheid van uw werknemers te beschermen, gelden wettelijke regels voor werktijden. In de Arbeidstijdenwet staat hoelang en hoeveel uw werknemer (van 18 jaar of ouder) maximaal mag werken, dat is: maximaal 12 uur per dienst.
Een normale werkdag duurt 7,5 uren. En een normale werkweek kent 5 dagen á 7,5 uur, oftewel 37,5 uur. Het maximaal aantal te werken uren per loonperiode van 4 weken bedraagt 170 uur. Er kan 7,5 uur gewerkt worden tussen 6.00 uur 's ochtends en 19.00 uur 's avonds (tenzij er in ploegendiensten wordt gewerkt).
Als uw werkgever uw loon niet of niet op tijd betaalt, heeft u niet alleen recht op het loon, maar kunt u ook wettelijke verhoging eisen. Wettelijke verhoging is de boete die de werkgever moet betalen vanaf de 4de werkdag dat hij het loon te laat betaalt.
Elke werknemer heeft per tijdvak van 24 uren, d.w.z. tussen twee dagelijkse arbeidsprestaties, recht op een rustperiode van tenminste 11 opeenvolgende uren (artikel 38ter, §1 van de Arbeidswet van 16 maart 1971).
U houdt loonheffingen in op het salaris van uw personeel. U draagt deze heffingen af aan de Belastingdienst. Het gaat om verschillende verplichte premies en bijdragen. Bijvoorbeeld de loonbelasting, premies voor volksverzekeringen en werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.
Bij vijf en half uur achter elkaar werken heb je officieel recht op minimaal 30 minuten pauze, daar kom jij net niet aan.
Zonde, want pauzes verlagen stress op de korte termijn en verlagen de kans op burn-out op de lange termijn. Door pauze te nemen, kun je even stilstaan bij je (stress)gevoelens en er vervolgens afstand tot creëren. Dit helpt om vervolgens weer relaxter door te kunnen.