Deeltjesgrootte zeven is een scheidingsmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een zeef die een bepaalde maaswijdte heeft. De deeltjes die door de maaswijdte heen passen vallen naar beneden. Deeltjes die groter zijn dan de maaswijdte blijven op de zeef liggen.
Met een extractie kunnen we vaste stoffen van elkaar scheiden. De scheiding van beide stoffen berust op de oplosbaarheid van de stoffen in een extractiemiddel. De stof die oplost in het extractiemiddel noem je dan het extract en de stof die niet oplost noem je weer het residu.
scheidingstechnieken: Om mengsels te scheiden in zuivere stoffen gebruik je scheidingstechnieken.
Bij zeven of ziften spreken we van een heterogeen mengsel, meer bepaald een grof mengsel. Bij bijvoorbeeld een mengsel van zand en schelpen kan je deze twee stoffen scheiden door te zeven. Dit komt doordat de twee stoffen een verschil hebben in deeltjesgrootte.
Extractie is de transfer van één of meerdere stoffen van een vaste of vloeibare fase naar een andere vloeibare fase. Het is een veel toegepaste scheidingsmethode in de organische chemie. Na extractie wordt het organisch solvent meestal verwijderd door verdamping.
Extractie wordt voornamelijk gebruikt voor het scheiden van vaste stoffen en wordt daarnaast veel gebruikt in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het zetten van koffie of thee.
Als je echt kleurstoffen wil verwijderen uit je water is er maar een degelijke oplossing : ozon.
Het bereiden van een kop thee is een voorbeeld van een vast/vloeistof extractie. Naast de vast/vloeistof extracties zijn er nog twee andere soorten extractie te onderscheiden: de vloeistof/vloeistof extractie en de zuur/base extractie (eigenlijk een speciale vorm van vloeistof/vloeistof extractie).
De scheidingsmethoden zeven en filtreren zijn gebaseerd op het verschil in deeltjesgrootte. Het zeven wordt toegepast bij groffe vastestof-mengsels, bv grind en zand). Filtreren wordt voornamelijk toegepast bij het scheiden van suspensies. De stof(fen) die op het filter achterblijven noemt men residu.
In een mengsel van een vaste, niet-oplosbare stof en een vloeistof zal na enige tijd de vaste stof naar de bodem zakken. Dit proces noemt men bezinken. Door de vloeistof vervolgens af te schenken van de vaste stof kan het mengsel worden gescheiden.
Je start met een grof mengsel. Na toevoeging van water (extractie) krijg je een heterogeen mengsel van zand verdeeld in zoutwater. Bij het filtreren is zand het residu en zoutwater het filtraat. Bij het indampen verdampt het water en bekom je het zout.
Er zijn verschillende scheidingsmethoden die je moet kennen. Je moet in ieder geval weten wat filtreren, bezinken, centrifugeren, adsorberen, papierchromatografie, indampen, extraheren en destilleren. Elk van deze scheidingsmethoden berust op een andere stofeigenschap.
Bezinken – berust op verschil in dichtheid:
Denk bijvoorbeeld aan een suspensie als jus d'orange. Hierbij zitten stukjes vruchtvlees verspreid door de oplossing heen. Als je de jus d'orange een tijdje laat stallen, zullen de vaste deeltjes naar de bodem zakken, omdat deze een grotere dichtheid hebben dan de vloeistof.
Scheiding aanvragen
Als u wilt scheiden, heeft u een advocaat nodig. Uw advocaat bespreekt met u wat u moet regelen en hoe u dat doet. Om te scheiden start u een procedure bij de rechtbank. Daarvoor heeft u een verzoekschrift nodig dat u samen met uw advocaat maakt.
Water zelf heeft helemaal geen kleur maar is doorzichtig. De kleur van de zee bestaat namelijk voor een deel uit licht dat via het wateroppervlak terugkaatst.
De Britse onderzoekers hebben een oplossing bedacht. Zij ontwikkelden een zeef van grafeenoxide om het zout uit zeewater te filteren. Daarmee kan zeewater wel worden omgezet in drinkbaar water.
Actieve kool bestaat uit verkoold materiaal van planten dat makkelijk stoffen aan zich bindt en zo onschadelijk kan maken. Het kan worden gebruikt bij vergiftigingen en bij bepaalde vormen van jeuk. Soms wordt het ook gebruikt bij diarree, maar dit wordt niet aanbevolen.
Wijn bestaat uit verschillende stoffen en deze stoffen hebben allemaal een ander kookpunt. Bij destilleren gebruiken we deze eigenschap om een mengsel van verschillende vloeistoffen te scheiden. Zo is het kookpunt van alcohol bijvoorbeeld 78 graad Celsius en het kookpunt van water 100 graad Celsius.
Je doet de gemalen koffiebonen in de koffiefilter en voegt er een EXTRACTIEMIDDEL aan toe, ook in dit geval is het heet water. Het water zorgt ervoor dat er deeltjes van de gemalen koffiebonen oplossen. Het koffiedik (residu) blijft achter in de filter en de koffie (filtraat) zit in je kopje. Succes!
Een scheidingsproces is het omgekeerde van een mengproces. Mengen gaat spon- taan. Als je bijvoorbeeld een scheutje azijn in een glas water doet, dan lost de azijn vanzelf op. Daar hoef je niets aan te doen.
Het verschil tussen indampen en destilleren is dat je bij destilleren geïnteresseerd bent in de vloeistof met het laagste kookpunt, en bij indampen ben je geïnteresseerd in de vaste stof die opgelost zit in de vloeistof en die achterblijft als de vloeistof is verdampt.
Samengevat scheidt een hydrocycloon partikels op basis van ontwikkelde centrifugaal krachten. Deze centrifugaal kracht wordt opgewekt doordat de vloeistof tegen hoge snelheid tangentieel de cycloon binnenkomt en versneld wordt in een conische tussensectie. Op deze wijze ontstaat een vloeistof vortex in de cycloon.
Het apparaat bestaat uit een warmtebron die het onderste reservoir met oplosmiddel aan de kook houdt. Het verdampende oplosmiddel condenseert in een koeler weer tot zuiver oplosmiddel in de vloeistoffase, dat in een hoger gelegen poreus filterbakje terugloopt waarin zich de te extraheren vaste stof bevindt.