De elektrische fiets biedt trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur. De speedpedelec (wettelijk een bromfiets) biedt trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Ook het motorvermogen verschilt. De elektrische fiets heeft een motorvermogen tot maximaal 250 watt.
Op een e-bike kun je zo'n 25 km/u fietsen. De trapondersteuning stopt namelijk automatisch wanneer je een snelheid van 25 km/h heeft bereikt. Dit is wettelijk vastgelegd voor alle elektrische fietsen motorsystemen.
Niet harder dan 25 km/uur
Ook al heeft een elektrische fiets een motor, wordt het toch als gewone fiets beschouwd omdat die niet zo hard kan. Je hoeft dan ook geen nummerplaat aan te schaffen, zoals bij een bromfiets moet.
De opgevoerde tweewieler mag ook niet meer de weg op totdat deze weer in de originele staat is teruggebracht. De verkoop van opvoersetjes is ook verboden. Overtreders kunnen worden gestraft met een jaar in de gevangenis of een geldboete van 30.000 euro.
Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets die sneller gaat dan de standaard 25km/u snelheidslimiet, met snelheden tot wel 45km/u. Een speed pedelec wordt ook wel een speedbike genoemd.
Je mag je e-bike opvoeren, maar je mag er dan niet zomaar mee op de openbare weg fietsen. Zodra een elektrische fiets is opgevoerd om harder te kunnen dan 25 km/u, voldoet deze niet meer aan de eisen waarmee de fiets op de weg is toegelaten. Het maakt daarbij niet uit hoe snel of langzaam je fietst.
E-bike-wetten specifiek voor Duitsland
E-bikes in Duitsland worden beschouwd als 'Persoonlijke lichte elektrische voertuigen' en zijn beperkt tot een topsnelheid van 20 km/u, maar u kunt sneller rijden als u een helm draagt.
Raak ik mijn rijbewijs kwijt als ik dronken op de fiets word aangehouden door de politie? De politie kan uw rijbewijs niet innemen als u dronken op de fiets wordt aangehouden. U kunt wel voor enkele uren een rijverbod voor de auto krijgen.
Een fiets kan wel worden geflitst. Maar de fietser kan alleen worden geïdentificeerd als hij een nummerplaat heeft. Fietsen die sneller dan 25 kilometer per uur rijden, zoals sommige elektrische fietsen en pedelecs, moeten wel verplicht een nummerplaat hebben.
De maximumsnelheden uit het 'Reglement verkeersregels en verkeerstekens' gelden niet voor fietsers. Op fietspaden geldt wel een maximum van dertig kilometer per uur, maar enkel voor 'bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met motor'.
Er bestaat ook niet zoiets als een boete voor te hard rijden met een e-bike, omdat er geen wettelijke maximumsnelheid voor elektrische fietsen is. Iemand kan hoogstens worden beboet als die andere verkeersdeelnemers vanwege de snelheid in gevaar brengt.
Fiets je toch met iemand achterop, dan riskeer je een slag in het wiel of het (deels) afbreken van de bagagedrager. Ook loop je meer kans op een lekke band, slingeren of samen te vallen. De bagagedrager is (afgezien van kinderzitjes) dan ook niet bedoeld voor personenvervoer. Bij e-bikes is het een nog slechter idee.
Komt er een helmplicht? Momenteel geldt er geen helmplicht voor de elektrische fiets in Nederland. Voor Speed Pedelecs (45km p/u) geldt wel al een helmplicht. Per 1 januari 2023 is een helm op de snorfiets verplicht.
Hoe meer kilometers ermee gereden is, hoe groter de kans op slijtage van de tandwielen, ketting en assen. Een fiets die tussen de 3000 en 7000 kilometer heeft gereden, is op zich nog redelijk goed.
De VanMoof V (de V verwijst naar velocity oftewel snelheid) is volgens de makers een 'hyperbike' die met gemak vijftig kilometer per uur kan. Behouden zijn het minimalistische frame en typische VanMoof-geintjes als de turboboost-knop voor dat extra steuntje in de rug en het ingebouwde slot.
De Stella Livorno Premium MDB SI is de testwinnaar van de ANWB E-biketest 2023. Volgens het lovende juryrapport is de afwerking zeer goed en krijgt de powerbike een dikke 7,9 als cijfer.
Accu leeg of lampjes vergeten? Dit zijn geen rechtsgeldige redenen om zonder verlichting te fietsen en kunnen daarom net zo goed een boete opleveren. Geen of ondeugdelijke verlichting: € 60,- boete. Geen of ondeugdelijke reflectoren: € 40,- boete.
Boete fiets ergens neerzetten waar dit verboden is: 40 euro. Boete tegen de richting in fietsen: 60 euro. Boete niet rechts fietsen op de weg: 100 euro. Boete geen voorrang verlenen aan bestuurders van rechts: 100 euro.
Je kunt bijvoorbeeld een boete krijgen als je geen reflectie op je trappers of wielen hebt. Maar bijvoorbeeld ook wanneer je trappers of rem niet goed vastzitten, je fietsbel kapot is of het frame van je fiets in een slechte staat verkeert. Zorg er dus voor dat je minstens 2 keer per jaar je fiets goed nakijkt.
Uitgedrukt in het aantal verkeersdoden per afgelegde kilometer, is het risico om als fietser in het verkeer te overlijden ruim acht keer zo hoog als het risico voor auto-inzittenden, maar ruim drie keer zo laag als het risico van een brom-/snorfietser en een motorrijder.
Redenen voor invordering rijbewijs
U weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek (blaastest of bloedonderzoek). U rijdt 50 kilometer per uur of meer te hard. Op de bromfiets geldt dit bij 30 kilometer per uur of meer te hard rijden. U vertoont gevaarlijk rijgedrag.
Als het onverlicht fietsende slachtoffer een deel van zijn eigen schade draagt, noemen we dit eigen schuld. Bij een verkeersongeluk delen partijen in veel gevallen de schade. Fietsen zonder licht is een reden om een deel van de schade voor rekening van het slachtoffer te laten.
Gemotoriseerde fiets
Dit is een rijwiel (met 2 of meer wielen) met trapondersteuning tot maximaal 25 km/uur en met een vermogen tot 1000 W (1 kW). Vanaf 16 jaar. Geen rijbewijs nodig. Als de elektrische motor enkel aandrijfkracht geeft als de bestuurder trapt (trapondersteuning), dan is een verzekering niet nodig.
Duitsland. Duitsland staat misschien nog bekend als een land waar iedereen een helm op moet, dat is niet zo. Helmen zijn alleen verplicht voor racefietsers en mountainbikers én mensen op een snelle speed-pedelec. Wel adviseert de Duitse overheid iedereen, maar vooral kinderen een helm op te zetten.
In Duitsland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen op de fiets. Op onze landeninformatie vindt u alle regels en overige informatie per land.