Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe. Doe vervolgens ook een kleine hoeveelheid groene zeep bij in het emmertje.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Water en zeepsop
Een probaat middel is water met wat afwasmiddel erin. Luizen houden niet van water en ook niet van zeep op een plant. Doe het water en het afwasmiddel in een plantenspuit en zet de straal op de bladluizen. Herhaal dit een paar keer over een paar dagen verspreid indien nodig.
Bruine zeep is ideaal voor het verwijderen van honingdauw en roetdauw (zwarte schimmel) op planten. Bovendien reinigt bruine zeep ook de bladeren van stof waardoor je planten een gezonden uitstraling krijgen! Dit is ook de reden waarom Savon protect ook gebruikt wordt op kamerplanten en orchideeën!
Een ander belangrijk voordeel van groene zeep: in tegenstelling tot schoonmaakazijn, is groene zeep niet schadelijk voor de bloemen en planten in de tuin. Groene zeep is biologisch afbreekbaar en dus het een heel milieuvriendelijk middel om je terras mee schoon te maken.
Eventueel een beetje afwasmiddel toevoegen kan geen kwaad voor je plant, maar schrikt de bladluizen goed af. In het ergste geval kun je de bladeren met veel bladluizen en grote beschadiging afknippen. Tripsen komen veelal mee met de planten uit de kas.
Bladluizen kunnen niet goed tegen de regen. Als het een paar dagen regent ben je zo af van de luis! De regen doodt de luizen en spoelt ze weg, zo kan de plant zich weer herstellen. Wanneer je binnenplanten last hebben van bladluis of het regent niet, dan kan je de planten ook een paar dagen achter elkaar natspuiten.
Bladluizen hebben vele natuurlijke vijanden. Het best gekend zijn de lieveheersbeestjes en vooral hun larven. Verder heb je de larven van gaasvliegen, zweefvliegen en van sommige galmugsoorten. Roofwantsen, oorwormen en sommige vogels eten ook luizen.
Natuurlijke vijanden aantrekken
Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers, sluipwespen, roofwantsen, kameelhalsvliegen, merels, mussen: ze lusten allemaal wel bladluis in één van hun ontwikkelingsstadia. Toch vinden ze vaak de weg niet naar jouw tuin.
Schoonmaakazijn in de tuin is verboden
Zuur schoonmaakazijn is schadelijk voor de natuur: door verspreiding met grondwater zal het zure goedje op een grote oppervlakte terug te vinden zijn. De flora en fauna raken uit balans en onze planten gaan dood.
Afwaswater… … gaat meestal direct de put in, zonde. Je kunt het zeker gebruiken om vaste planten en wortelgewassen mee te besproeien.
Water met chloor mag in ieder geval niet zomaar in het oppervlaktewater terechtkomen. Dat betekent dus dat je het niet in je tuin mag kieperen. Het is niet alleen uiterst ongezond voor je planten en je gras, maar ook voor de vissen en andere beesten in de sloot verderop.
zolang het gewone, natuurlijke zeep is zonder synthetische geur/kleurstoffen, en zeker geen detergenten, dan kan het geen kwaad. gewone marseillaisezeep bijvoorbeeld, is eigenlijk een natuurproduct. ik zou er echter niet mijn plantenbakken/potten mee gieten omdat de zeep dan kan gaan cummuleren.
Wetenschappers hebben onderzocht en bewezen dat baksoda helpt tegen schimmels en parasieten op diverse planten en bloemen. Bij appels, pompoenen, komkommers, (stok)rozen heeft het reeds bewezen effect. Ook tegen grauwe schimmel en de buxusmot werkt het goed.
Ga je naar een plek waar geen wasmachine voorhanden is, dan kan je kiezen voor een veelzijdige zeep zoals Dr. Bronner's 18-in-1 zeep. Deze natuurlijke en biologisch afbreekbare Castille zeep kan je voor de was gebruiken, maar ook voor de afwas, als douche zeep, om je handen te wassen enz.
- Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes. Plant ze tussen je andere planten of groenten en je zal minder luizen aantreffen.
De bladluis verspreidt zich door te vliegen van plant naar plant. Bladluizen verspreiden zich door kruisbesmetting door kleding, tocht of door te vliegen van plant naar plant. Het komt dus niet door een slechte verzorging van de kamerplant.
Periode van bestrijding
Het beste tijdstip is echter vanaf begin mei als de eerste bladluizen zich aandienen. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de temperatuur. De temperatuur moet minstens 15º C zijn om ervoor te zorgen dat de larven meteen actief worden op het moment dat ze worden uitgezet.
Bladluis bestrijden met azijn en groene zeep
In dit stadium zijn huis-, tuin-, en keukenmiddelen vaak effectief. Dan kunt u bladluis bestrijden met azijn en groene zeep. Voeg een beetje azijn toe aan een emmertje water. Doe er ook een kleine beetje groene zeep.
Als je een kleine infectie wolluis of dopluis hebt, kun je de beestjes met een wattenstaafje met spiritus aanstippen en zo van je plant af halen. Voor de bestrijding van de andere beestjes die hierboven in het lijstje staan kun je een spray bij het tuincentrum kopen die specifiek voor jouw infectie geschikt is.
Geef planten met een lage PH-waarde een boost
Mix 100 ml witte azijn met 1 liter water, en giet dit op de aarde rond rozen, gardenia's, lavendel, bosbessen azalea's, rododendrons en hydrangeas.
Spiritus Saponatus of Zeepspiritus of zeepwater-spiritus is een milieuvriendelijk huismiddel als insecticide tegen bladluis, witte vlieg en spint op planten. Dit mengsel wordt dan met een plantenspuit verneveld over de door bladluis aangetaste planten en zal de bladluizen die in contact komen met dit mengsel doden.
Gebruik vooral geen schoonmaakmiddelen op je planten, een stofdoek of een vochtige doek met enkel water is genoeg. Veeg het stof voorzichtig van de bladeren en zie hoe ze weer gaan shinen. Let er wel op dat als je één doek voor meerdere planten gebruikt, je niet per ongeluk een beestjesplaag verspreid.