Op de meeste pc's kunt u weer verder werken door op de aan/uit-knop te drukken. Dit geldt echter niet voor alle pc's. Het kan ook zijn dat u de computer uit de slaapstand haalt door op een willekeurige toets op het toetsenbord te drukken, door te klikken met de muis of door het deksel van de laptop te openen.
Als de computer niet uit de slaapstand of sluimerstand wordt gehaald, moet u de computer opnieuw opstarten, de instellingen wijzigen of de software en stuurprogramma's bijwerken om het probleem op te lossen.
Als u de energie- en slaapstandinstellingen in Windows 11 wilt aanpassen, selecteert u Start> Instellingen > System > Power & batterij>Scherm en slaapstand.
De sluimerstand is een energiebesparende stand die vooral wordt gebruikt op laptops. Bij deze stand worden de programma's en bestanden op de harde schijf opgeslagen en wordt de computer uitgeschakeld. Het is de zuinigste stand op helemaal uitzetten na.
Als u een computer of monitor uit de slaapstand, stand-bymodus of sluimerstand wilt halen, beweegt u de muis of drukt u op een toets op het toetsenbord. Als dit niet werkt, drukt u op de aan/uit-knop om de computer uit de slaapstand te halen.
Open hiervoor de instellingen van je toestel. Kies in het menu Weergave of Display. In dit onderdeel van het menu vind je Slaapstand of Time-out scherm.
Ga via 'Start' in Windows naar 'Configuratiescherm' en dan naar 'Energiebeheer'. Aan de linkerkant van het menu dat verschijnt, klikt u op 'Het gedrag van het sluiten van het deksel bepalen'. Onder 'Actie als ik het deksel sluit' kunt u via het dropdownmenu aangeven hoe de laptop reageert als u die dichtklapt.
Nadat de computer in de slaapstand is gegaan, kunt u verder werken door op de aan/uit-knop van de computer te drukken, op een willekeurige toets op het toetsenbord te drukken, op een muisknop te klikken of het deksel van een laptop te openen.
Druk tegelijkertijd op de Windows toets + Shift + Ctrl + B. Dit zou het scherm terug moeten brengen. Pas vervolgens eventuele Windows updates toe. Het starten van de pc in de veilige modus kan helpen het probleem te verkleinen.
Methode 4: Gebruik sneltoets (Ctrl + Alt + Delete)
U moet naar de rechterbenedenhoek van het scherm gaan, op het aan/uit-pictogram klikken en vervolgens de optie Slaap in het menu selecteren. Het zal uw pc onmiddellijk in de slaapstand zetten.
Stap 1: Ga naar Instellingen. Stap 2: Druk op Display. Stap 3: Druk op Time-out scherm. Stap 4: Selecteer na hoeveel seconden of minuten je scherm automatisch vergrendeld.
Als je laptop niet opstart, kan dit te wijten zijn aan meerder oorzaken zoals een defecte voeding, defecte hardware of een slecht werkend scherm. In sommige gevallen kun je het probleem zelf oplossen door vervangende onderdelen te bestellen.
Veel voorkomende oorzaken bij een pc die niet start zijn een defecte voeding, geheugenmodules of harde schijf. Ook problemen met de software zijn veel voorkomende oorzaken; problemen met beschadigde systeembestanden kunnen ervoor zorgen dat de computer foutmeldingen blijft geven of vast blijft zitten in systeemherstel.
Om de pc uit de slaapstand te halen, beweegt u de muis of drukt u op een toets, of drukt u op de aan/uit-knop als de pc is uitgeschakeld (wat meer tijd kost).
Het verschil tussen de twee is dat bij de slaapstand de gegevens naar het interne geheugen worden weggeschreven. Om deze gegevens daar te bewaren is het van belang dat het geheugen onder een kleine maar constante spanning blijft staan. De computer lijkt dan wel uit, maar gebruikt dus nog een kleine hoeveelheid stroom.
De sluimerstand gebruikt minder stroom dan de slaapstand en is beschikbaar voor laptops. Het duurt iets langer om te hervatten dan de slaapstand, maar het hervat alles waar u was gebleven nadat de computer weer is ingeschakeld.
De slaapstand kun je vergelijken met het indrukken van de pauzeknop op je tv. Zodra je weer verder wilt werken dan kan dit vrijwel meteen. Zonder dat je de computer helemaal opnieuw opstart.
Als je je laptop alsmaar dichtklapt en in slaapstand zet en hem eigenlijk nooit helemaal afsluit, kun je de harde schijf van het apparaat beschadigen. Hoe dat zit? Als je je laptop niet uitzet blijven bepaalde processen in stand. Zo blijft bijvoorbeeld de ventilator draaien en ook je harde schijf.
Je laptop zelden of nooit volledig uitschakelen, kan gevolgen hebben voor de losse onderdelen van je laptop. Zo blijven je onder andere ventilator en je harde schijf draaien. Wanneer je laptop een HDD-schijf heeft, een schijf die werkelijk draait, blijft deze schijf draaien in slaapstand.
In slaapstand staan een PC in feite gewoon uit, maar het is een misvatting dat een PC als deze uit staat helemaal geen stroom meer verbruikt! Uit onze tests blijkt dat de machines zodra ze zijn uitgeschakeld nog altijd tussen de 4 en de 8 Watt verbruiken, te verklaren door lekstromen.
Kort samengevat, gaat de levensduur van je computer er niet onder lijden als je hem voortdurend ingeschakeld laat. Je elektriciteitsfactuur voelt dit daarentegen wel, dus je systeem uitschakelen of in slaap-/sluimerstand zetten, kan zeker geen kwaad.