Heeft u een aanhangwagen of een caravan? Dan is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Personenauto's met een aanhanger of caravan: binnen de bebouwde kom 50 kilometer. Buiten de bebouwde kom 80 kilometer. Op autowegen 80 kilometer, op autosnelwegen 90 kilometer. Campers zwaarder dan 3500 kilo: binnen de bebouwde kom 50 kilometer.
Uitrusting huurauto. Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is: gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbanddoos, reservelampen (niet bij xenon-, neon- of ledverlichting) en een reservewiel (niet bij run-flat tires of reparatieset).
Kroatië is op 1 januari 2023 tot het eurogebied toegetreden
Zowel euro's als kuna's (bankbiljetten en munten) werden gedurende een periode van twee weken na de invoering van de euro als betaalmiddel toegestaan.
Om op de weg te fietsen, moet een fietser minimum 14 jaar zijn (of 9 jaar indien vergezeld van een fietser ouder dan 16 jaar). Het is verplicht om een fietshelm te dragen tot 16 jaar.
Binnen bebouwde kom: 50 km/h. Buiten bebouwde kom: 90 km/h. Autowegen: 110 km/h.
Kroatië is een waar fietsparadijs. De mogelijkheden zijn eindeloos: van korte tochten voor het hele gezin tot meerdaagse routes voor fanatieke fietsers. Rijd langs de eindeloze kust en geniet van de schitterende vergezichten over het azuurblauwe water.
In de meeste landen is 80 km/u de maximum snelheid maar in sommige landen wijkt deze snelheid af. * Alleen voor buitenlandse caravans die tijdelijk in GB gebruikt worden.
Oostenrijk: 100 km/u en 80 km/u bij zwaarder dan 3500 kg combinatie.
De ideale kogeldruk
Omdat het om drie verschillende waarden gaat (die van auto, trekhaak en caravan), moet je rekening houden met de laagste kogeldruk van die drie: daar mag je niet overheen. In de praktijk ligt de ideale kogeldruk voor de meeste combinaties tussen de 50 en 75 kg.
Je kunt op twee manieren tol betalen: contant bij tolpoortjes of via een speciale elektronische tolbadge. Bij tolpoortjes kun je betalen in kuna's (de Kroatische muntsoort) of in euro's. Dit kan alleen bij bemande tolpoortjes, dus let op dat je in de goede rij gaat staan.
Goede fietsgebieden in Dalmatië zijn: Nationaal Park Krka, de omgeving van Biograd en Pakoštane, vooral rondom het Vrana Meer (Vransko Jezero), Vodice, Primošten, Omiš, (bij de Cetina rivier), Makarska (over het Biokovo gebergte) en Dubrovnik.
De meeste campings zijn grote campings met alle faciliteiten die je maar nodig hebt. Voor een plekje met tent en elektriciteit betaal je ongeveer €25. Naast de grote campings heb je ook heel veel kleine campings, deze kleine campings vind je langs de hele kuststrook van Kroatië. Je overnacht hier al voor €15 per nacht.
Kroatië treedt toe tot de Schengenzone en dat betekent dat de grenscontroles aan de grenzen met Slovenië en Hongarije vervallen.
In Kroatië zijn bijna alle autosnelwegen tolwegen. Tol (cestarina) betalen kan in euro, met creditcard of met een tolbadge. Deze tolbadges (ENC) zijn verkrijgbaar bij de tolstations. Met de tolbadge krijgt u ongeveer 20% korting op de toltarieven en hoeft u niet te wachten bij drukte.
In Kroatië rijdt men rechts en verkeer op een rotonde heeft voorrang. Schoolbussen hebben voorrang wanneer deze bij een bushalte wegrijden. De meeste tankstations zijn open tussen 06.00 en 20.00 uur en sommige tankstations zijn 24 uur per dag geopend. In Kroatië moet u tol betalen op alle snelwegen.
In de Global Terrorism Index van 2020 staat Kroatië op een laatste en gedeelde plaats nr. 135. Ter vergelijking: België staat op de 59e plaats en Nederland op de 66e plaats.
Nederland, een land zonder helmplicht, heeft per gefietste kilometer de minste ongevallen. De Fietsersbond wijst op het zogenaamde 'safety in numbers'. Als we minder gaan fietsen, bestaat de kans dat er relatief gezien meer ongevallen zullen plaatsvinden.
Het kraanwater in Kroatië is veilig om te drinken. Het water kraanwater komt uit natuurlijke bronnen en kan daardoor wel iets anders smaken of een ander kleurtje hebben dan je verwacht.
In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. Geïmporteerde producten zijn daarentegen vaak weer duurder. Een kop koffie scoor je vaak voor 1 tot 1,5 euro. Indien je wilt gaan winkelen is kleding vergelijkbaar of duurder qua prijzen dan in Nederland.
Als je graag lekker wilt eten, ongeacht de lokatie dan kun je in Kroatië voor hele redelijke prijzen uit eten. Een gezin met twee volwassenen en twee kinderen betaalt ongeveer 60 euro voor een maaltijd inclusief drankjes (in een gemiddeld restaurant).