Wanneer je hond zijn poot op je been legt of tegen je aan tikt, kan het zijn manier zijn om je aandacht te vragen en je te laten weten dat hij graag wat aandacht wil. Stress of angst: Een hond kan zijn poot ook gebruiken als hij gestrest of angstig is.
Je hond legt zijn hoofd op je schoot om je te laten weten dat hij er voor je is. Hij geeft je steun en wil je graag helpen. Als je hond dit doet terwijl je je zo voelt, toont dit aan hoe sterk de band tussen jullie is. Je maatje staat klaar voor je en wil je beter laten voelen.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Hij legt bijvoorbeeld zijn oren plat, houdt zijn staart tussen zijn benen en buigt zijn hoofd naar beneden. Deze lichaamstaal kan gezien worden als een manier voor de hond om sorry te zeggen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden in staat zijn om emoties zoals spijt te ervaren.
Een andere manier om aan je hond te laten zien dat je van hem houdt, is door het gebruiken van je stem en tegen hem te praten. Zeg eens 'Ik hou van je' tegen je hond op een hogere toon en gebruik daarbij de liefdevolle blik.
Jagen: dit bootsen we vaak na met spelen. Denk aan het gooien met de bal of een piepend speeltje. Trainen: dit is maakt onderdeel uit van het jacht- en aasgedrag van een roedel. Fysieke aanraking: wat we in moderne huizen kunnen nabootsen door samen te liggen of te knuffelen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Fixeren doet een hond ook als hij jaagt. Hij blijft stil staan, fixeert en valt aan. Fixeren kan vooraf gaan aan agressie. Fixeren wordt door honden ook gebruikt in spel (in spel komen allerlei gedragingen aan bod, door de spelboog geeft de hond aan dat zijn gedrag geïnterpreteerd moet worden als zijnde spel).
3. Oogcontact maken. De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde!
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd.
Ken je dat, van die kleine zachte knabbeltjes in je arm, die soms toch venijnig aan kunnen voelen? Honden doen dit vaak als ze dicht bij je zijn als teken van verbondenheid. Vanuit vreugde. Soms kunnen honden kunnen zo blij zijn dat ze met hun emoties bijna geen weg meer kunnen.
Dit betekent dat je hond met je aan het knuffelen is. Honden willen je affectie en aandacht als ze tegen je aan leunen. Het helpt ze ook om zich veiliger te voelen.
De hond laat zo zien dat hij vriendjes wil worden, en niet wil vechten. Dit kunnen ze ook bij jou als baasje doen. Dit duwen met de neus lijkt op het likken van de bek als teken van onderwerping. Een duwtje geven met de neus kan ook een manier zijn om dominantie te tonen.
Als je hond met zijn rug tegen die van jou slaapt, dan betekent dit dat hij je vertrouwt en bij je wil liggen. Dit kan ook een gewoonte zijn van toen je hond nog een pup was, aangezien puppy's dicht tegen elkaar aan moeten liggen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Wanneer je hond telkens aandacht probeert te trekken wanneer jouw aandacht elders ligt, is hij waarschijnlijk jaloers. Deze jaloezie uit zich door veel aandacht te vragen, overdreven aanhankelijk te zijn of zelfs te grommen en agressief te worden tegen andere mensen en honden.
Hij lijkt te weten wat u voelt en u zelfs te willen troosten. Of beelden we ons dat maar in? Nieuw onderzoek wijst erop dat honden wel degelijk weten wanneer we verdrietig zijn. En dat ze vervolgens ook de behoefte voelen om hun medeleven te tonen.
Honden gapen, net als mensen, als ze moe zijn, net wakker worden of uit stress. Fysiek gezien verlaagt gapen even kort de bloeddruk en 'koelt' de hersenen. Het is dus heel functioneel.
Honden kiezen hun baas op basis van geur, energie, gedrag en zelfs instinctieve voorkeur. Het eerste contact tussen een hond en een mens kan veel zeggen over de toekomstige relatie tussen beiden.
Dit kan een manier zijn om genegenheid te tonen, net zoals u ervoor zou kiezen om naast een vriend of geliefde te gaan zitten. Sommige honden blijven graag op de grond in plaats van naast u op de bank te zitten, zodat ze vlak bij je voeten of er zelfs bovenop te belanden.
Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid. Dat is de reden waarom je als baasje en hoofd van de roedel, vaak een lekkere tongzoen krijgt.
Maar honden herkennen die menselijke gelaatstrekken niet. Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo'n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.