Implicaties. Hoewel de gevonden effecten klein zijn, blijkt uit andere studies dat pestgedrag ook gelinkt is aan andere negatieve uitkomsten, zoals criminaliteit. Een verhoogd risico op meerdere negatieve uitkomsten kan voor kinderen en tieners die pesten een serieus probleem vormen.
Is pesten strafbaar volgens de wet? Nee, pesten is niet strafbaar volgens de wet. Toch kan pestgedrag leiden tot een ander strafbaar feit: bijvoorbeeld als je kind gediscrimineerd of bedreigd wordt. Of als iemand zonder toestemming in de computer of het socialmedia-account van je kind komt (hacken).
Fysiek geweld verdient direct sancties en een straf daarmee mag en kan niet gewacht worden om het te behandelen via een pestprotocol want dit is een misdrijf.
Deze inbreuk is strafbaar met een sanctie van niveau 4, dus gevangenisstraf tot drie jaar (artikel 101 SSW: "De sanctie van niveau 4 bestaat uit hetzij een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en een strafrechtelijke geldboete van 600 tot 6000 euro of uit een van die straffen alleen, hetzij een administratieve ...
Door het pesten strafbaar te stellen, geeft de overheid volgens Sabine een duidelijk signaal dat pesten onacceptabel is. Sabine: “Pesten wordt vaak afgedaan als kattenkwaad, maar onschuldig is het allerminst. Door het strafbaar te stellen laat de overheid zien wat toelaatbaar en ontoelaatbaar gedrag is.
Wanneer het pesten blijft doorgaan en steeds verdergaat, kan het strafbaar worden. Bijvoorbeeld als je wordt bedreigd of als je wordt geslagen of geschopt. Ook smaad en laster, bijvoorbeeld online, zijn strafbaar. Je kunt hier dus melding of aangifte van doen.
Dien een klacht in bij de politie
Je kan ook een klacht indienen bij de politie voor 'belaging'. Een ander woord voor 'belaging' is stalking of pestgedrag. Belaging is een misdrijf.
Op 31 oktober 2011 besloot de UNESCO al om Palestina als lid toe te laten. Palestina is tevens lid van de Arabische Liga. Op 30 oktober 2014 besloot Zweden als eerste West-Europees EU-land Palestina officieel als staat te erkennen.
Als je aangifte doet van pesten
Bijvoorbeeld als je wordt bedreigd of als je wordt geslagen of geschopt. Ook smaad en laster, bijvoorbeeld online, zijn strafbaar. Je kunt hier dus melding of aangifte van doen. Hoe dan ook, praat erover met iemand die je vertrouwt.
Pesten is een vorm van emotionele mishandeling.
In tegenstelling tot wat mensen denken is het negeren van anderen schadelijker voor het geestelijke en fysieke welzijn dan pesten. In vergelijking met gepeste medewerkers nemen genegeerde medewerkers veel vaker ontslag, hebben zij minder binding met hun werk en ervaren zij meer gezondheidsproblemen.
Pesten is net als kindermishandeling een vorm van agressie. Een vorm van agressie dat vaak geuit wordt vanuit een frustratie bij de dader en dat vaak gericht is op een emotioneel of fysiek zwakkere persoon waarover de dader een zekere macht heeft.
Bij pesten zijn verschillende mensen betrokken: de pester, de gepeste en de omstanders. De pester heeft vaak een sterkere sociale positie dan degene die gepest wordt.
"Ze pesten vooral leeftijdsgenoten die wat in de marge van de groep zitten", zegt Gie Deboutte. "In de ene groep is dat iemand die minder goed kan voetballen, in een andere groep iemand met een donkere huidskleur of met een alternatieve muziek- of kledingkeuze.
Naar de kinderombudsman. Jij kunt (samen met jouw ouders) terecht bij de kinderombudsman als eerdere klachten over pesten niet zijn opgelost. De kinderombudsman spreekt de verantwoordelijken aan. Dit zijn bijvoorbeeld de schoolleider of het schoolbestuur of de inspectie.
Vrouwen komen vrijwel even vaak met pesten in aanraking als mannen. Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen, en lesbiennes, homo- en biseksuelen vaker dan heteroseksuelen. Slachtoffers krijgen vaker te maken met traditionele pesterijen dan met online pesterijen.
Voor de meeste kinderen is pesten vooral een manier om meer (sociale) status en aanzien in een groep te verkrijgen. Ook kan pesten kan een manier zijn voor kinderen om te experimenteren met sociale vaardigheden en te testen welke gedrag wel en niet acceptabel is.
Verschillende soorten pestgedrag van leerlingn
Fysiek (slaan, schoppen, duwen); Relationeel (buitensluiten, opstoken, roddelen); Materieel (spullen afpakken, vernielen); Digitaal (hacken, foto's misbruiken).
De beroepsplekken waar pesten het meest voorkomt:
Goederenvervoer over de weg (minstens 10,2%); Beveiliging en opsporing (minstens 10,2%); Drukkerijen (minstens 9,6%); Restaurants (minsterns 9,1%).
Om pesten te voorkomen kun je binnen de groep: groepsvorming bevorderen zodat de kinderen of jongeren elkaar leren kennen. inzicht in elkaars wensen, intenties en gedrag bevorderen. de kinderen of jongeren helpen zich in te leven in andermans gevoelens.
Pestgedrag is dan ook niet altijd zo duidelijk herkenbaar. Soms uit pesten zich in de vorm van fysiek geweld, maar veel vaker neemt pestgedrag subtielere vormen aan: roddelen, buitensluiten, intimideren en negeren. Misschien denkt je vaak dat het niet zo erg is, dat het meer plagend bedoeld is.
Over iedereen wordt wel eens geroddeld, dat is niet per se schadelijk. Wel als het steeds over dezelfde persoon gaat en telkens alleen de negatieve kanten van die persoon aan de orde komen. Dan wordt roddelen schadelijk voor iemands reputatie. Dan is er ook sprake van pestgedrag.
Blokkeer de pester. Als je weet wie er achter zit, blokkeer de persoon dan op je Facebook, verwijder hem/haar uit je telefoonboek en blokkeer de correspondentie waar mogelijk. Dit is vaak genoeg om de pester te stoppen. Als de persoon anoniem is, markeer het e-mailadres dan als spam.