Wanneer je ziek wordt krijg je de 1e 2 jaar van ziekte een ziektewet uitkering. Je vraagt een wia uitkering aan wanneer je bijna 2 jaar ziek bent. Hierdoor kun je 65% of minder verdienen met je oude salaris. Je bent dan 35% of meer arbeidsongeschikt.
Voorwaarden WIA-uitkering
Als u ziek bent, heeft u mogelijk recht op loon van uw werkgever of op een ziektewetuitkering. Na 2 jaar ziekte stopt meestal uw recht op loon en ziektewetuitkering. U kunt dan een WIA-uitkering krijgen. Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen.
Dit is uw WIA-maandloon. Als u niet werkt is de loongerelateerde uitkering de eerste 2 maanden 75% van uw WIA-maandloon. Vanaf de derde maand is uw loongerelateerde uitkering 70% van uw WIA-maandloon. U ontvangt de loongerelateerde uitkering minimaal 3 maanden en maximaal 24 maanden.
Na 2 jaar (104 weken) stopt uw Ziektewet-uitkering. Het is belangrijk dat u zich ruim voor die tijd alvast informeert over een WIA-uitkering. WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. U kunt een WIA-uitkering aanvragen als u door ziekte niet of minder kunt werken.
U krijgt een WGA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent. Maar er moet wel een redelijke kans op herstel zijn. U bent dus tijdelijk arbeidsongeschikt. U krijgt een IVA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent en er is weinig of geen kans op herstel.
Als u uw afspraken niet nakomt, kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering. Als u na 5 jaar nog geen werk heeft, bekijken we samen of u verder gaat met re-integreren of dat onze hulp bij de re-integratie stopt.
Als je 80-100% WGA arbeidsongeschikt bent bevonden, ontvang je een uitkering van 70% van je WIA maandloon. Met WIA maandloon bedoelt UWV het loon wat je in de periode van 1 jaar voor je eerste ziektedag gemiddeld verdiende.
U heeft maximaal 2 jaar recht op een Ziektewet-uitkering. Maar uw Ziektewet-uitkering kan ook eerder stoppen. Bijvoorbeeld omdat u de AOW-leeftijd bereikt.
U krijgt de Ziektewet-uitkering maximaal 2 jaar (104 weken). Uw Ziektewet-uitkering stopt als u volgens ons uw oude werk weer kunt doen. Of als na de Ziektewet-beoordeling blijkt dat u passend werk kunt doen.
Werk je niet? Dan is de loongerelateerde uitkering de eerste 2 maanden 75 procent van je WIA-maandloon. Vanaf de derde maand is je loongerelateerde uitkering 70 procent van je WIA-maandloon. Je ontvangt de loongerelateerde uitkering minimaal 3 maanden en maximaal 24 maanden.
WIA, WAO, Wajong of Waz
Heeft u een WIA-, WAO-, Wajong- of Waz-uitkering? Dan mag u langer dan 20 werkdagen per jaar op vakantie. Maar u moet dit 2 weken van tevoren doorgeven via het digitale wijzigingsformulier WIA, WAO, Waz of Wajong op Mijn UWV.
Vakantiegeld, eindejaarsuitkering, dertiende maand en ploegentoeslag tellen wél mee voor het WIA-maandloon. Spaarloon, pensioenpremie en onkostenvergoedingen tellen niet mee. Voor het WIA-maandloon geldt een maximum. Voor het loon daarboven rekent UWV met het maximum.
Je hebt recht op een WIA-uitkering als: Je na 2 jaar ziekte niet meer dan 65% kunt verdienen van het loon dat je verdiende voor je ziek werd.
U bent ziek geworden binnen 4 weken na afloop van uw contract. U heeft een WW-uitkering en bent ziek. U heeft een WIA-, WAO-, Wajong- of WAZ-uitkering en bent ziek. U bent vrijwillig verzekerd voor de Ziektewet.
U meldt zich ziek bij uw werkgever of het uitzendbureau. Doe dit uiterlijk op de tweede dag dat u ziek bent. Uw werkgever of het uitzendbureau vraagt de Ziektewet-uitkering voor u aan bij UWV. U hoeft dat dus niet zelf te doen.
Wat is de Ziektewet? De Ziektewet zorgt ervoor dat zieke werknemers die geen loon krijgen, toch een inkomen hebben in de vorm van een uitkering. Het UWV betaalt deze uitkering, tot maximaal 2 jaar. Naast een uitkering krijgt de zieke werknemer ook hulp bij zijn re-integratie.
De Ziektewet-uitkering is 70% van uw dagloon, en is inclusief 8% vakantiegeld. Daarom is uw Ziektewet-uitkering hoger dan uw WW-uitkering, want daar wordt het vakantiegeld jaarlijks apart betaald in mei.
Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas. Van je burn-out af raken kan echter jaren duren. Het gaat hier om gemiddelden. Dit betekent dat er werknemers zijn die na een maand gaan werken en dat er mensen zijn die drie jaar van hun job weg blijven.
Als u een werkgever heeft, zoekt u samen met hem naar een oplossing om aan het werk te blijven. Uw werkgever mag u ontslaan als dit niet lukt. Als u geen werkgever meer heeft, kunt u een WW-uitkering of eventueel een bijstandsuitkering aanvragen.
Het gaat om gegevens over lonen, arbeidsverhoudingen en uitkeringen van alle werknemers en uitkeringsgerechtigden. Het gaat niet om inzage in betaal- en spaarrekeningen. Als er gegevens nodig zijn wat betreft vermogen hebben instanties uitwisselingsmogelijkheid.
In welke situatie kan ik een verhoging van mijn uitkering aanvragen? U kunt een verhoging van uw uitkering aanvragen als u voor langere tijd dagelijks hulp of verzorging nodig heeft. Bijvoorbeeld bij wassen, aankleden en toiletbezoek. Het gaat hier niet om huishoudelijke hulp of hulp die u nodig heeft bij vervoer.
Herkeuring WIA: hoe vaak? Het UWV nodigt je normaal gesproken 2 keer per jaar uit voor de herkeuring en dus om te verschijnen op het spreekuur bij de verzekeringsarts. Soms kan het zijn dat dit contactmoment tot wel 4 keer per jaar is of juist minder. Dit is per persoon verschillend.
Als je 80-100% WGA arbeidsongeschikt bent bevonden, ontvang je een uitkering van 70% van je WIA maandloon. Met WIA maandloon bedoelt UWV het loon wat je in de periode van 1 jaar voor je eerste ziektedag gemiddeld verdiende.
Arbeidsongeschikt: wanneer ben je dat precies? Je bent arbeidsongeschikt als je door een medische en objectief vast te stellen oorzaak tenminste 25% van je werk niet meer kunt doen. Dat is de maatstaf die we bij a.s.r. hanteren. Deze vuistregel gebruiken de meeste andere arbeidsongeschiktheidsverzekeraars ook.
Wanneer de werknemer definitief ongeschikt is om de arbeid, zoals overeengekomen in de arbeidsovereenkomst uit te voeren, kan er beroep gedaan worden op medische overmacht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hiertoe dient evenwel eerst een procedure te worden doorlopen.