Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet. Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche.
Naast 'normale' kookroom kun je kiezen voor een plantaardige variant, zoals kokosroom of sojaroom. Dit is natuurlijk meteen een goed alternatief voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie.
Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen. Heb je geen kookroom of slagroom in huis? Dan kun je ook roomkaas gebruiken om je soep of saus lekker romig te maken.
Creme fraiche heeft ook een soortgelijke consistentie en smaak als kookroom en kan daarom als een uitstekende vervanger worden gebruikt. Van crème fraiche kunnen onder andere sauzen, dips en marinades worden bereid.
In koude gerechten kun je crème fraiche dus vervangen door zure room / sour cream of eventueel magere kwark of yoghurt. Voor warme gerechten kun je alternatieven zoals de genoemde kookroom gebruiken.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Kookroom is room waar maïzena, verdikkingsmiddelen en soms andere hulpstoffen aan zijn toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat de room niet gaat schiften en dat het gerecht licht gebonden wordt. Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen.
Griekse en Turkse yoghurt zijn perfecte vervangers voor zure room en crème fraîche. Dezelfde koude romige sausjes zijn nu net iets lichter, net iets frisser.
Maar room heeft een hoog vetpercentage. Dat maakt een gerecht een stuk calorierijker. Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%.
Eetbare room kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt omdat kookroom een gezonde variant is van slagroom (hoeveel kan het gezond blijven). Dit is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage.
Yoghurt en kwark zijn dan een alternatief voor kookroom. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en laat het niet meekoken.
Crème fraîche betekent verse room. Het is een aangezuurde room, met een vetpercentage van zo'n 30 tot 35 procent. De room wordt gefermenteerd, hiervoor wordt een melkzuurbacterie toegevoegd. Na 12 tot 18 uur fermenteren bij een temperatuur van 20 graden is het crème fraîche geworden.
Campina kookroom light is een culinair product op basis van verse room en halfvolle melk dat je gerechten een heerlijk romige smaak geeft. De verse kookroom light van Campina bevat slechts 7% vet en is gemakkelijk in gebruik door de hersluitbare verpakking.
Omdat crème fraîche een vettere room is, met 30 tot 35 procent vet, kan het wel in warme gerechten gebruikt worden. Denk aan een soep, saus of curry. Omgekeerd kan crème fraîche wél ook koud gebruikt worden. Bijvoorbeeld op nacho's, in taco's of andere Mexicaanse gerechten.
Maak je eigen kookroom Zelf kookroom maken is onmogelijk. Dit komt omdat kookroom de fermentatie van melk is. Je kunt het dus niet zelf maken, je kunt het alleen in de supermarkt kopen.
Waarom crème fraiche in soep? Crème fraîche verrijkt de smaak en geeft een romige structuur aan sauzen en soepen, stoofgerechten, roerbakschotels en eenpansgerechten. Aan het einde van de kooktijd wordt de crème fraîche door het gerecht geroerd en (kort!) mee verwarmd.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
Melk heeft in vergelijking met roomsoorten een laag vetpercentage van 0,5% tot 3,5% en is daarom minder geschikt om een romige textuur in een gerecht te creëren. Echter, kun je bijvoorbeeld wel melk gebruiken in een soep in plaats van room voor een variant met minder vet.
Alternatieven voor volle room
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Maar aan de andere kant kokosmelk bevat wel veel calorieën (door alle toegevoegde suikers) en verzadigd vet, dus dat is weer wat minder. Het voordeel van amandelmelk is het aantal calorieën per glas. Ongezoete amandelmelk bevat namelijk slechts 30 calorieën per glas. Dit is minder dag een glas magere koemelk.
Op zoek naar een veganistische optie? Kokosroom is een geweldige veganistische vervanger voor crème frache. Kokosroom heeft een hoog vetgehalte zoals creme fraiche, dus het geeft je een vergelijkbare consistentie. Kokosroom heeft echter een sterke smaak die goed naar voren komt in het recept.
Schmand is een soort zure room met 24% vetgehalte, een mager soort creme fraiche.
Slagroom afkomstig van melk van gras gevoerde koeien is een betere keuze, omdat deze meer voedingsstoffen bevat, zoals gezonde vetten en antioxidanten (1, 2, 3).