Oliën en vetten zijn relatief lang, maar niet onbeperkt houdbaar. De stabiliteit en kwaliteit van oliën en vetten worden beïnvloed door licht, lucht en temperatuur. Daarom kun je oliën en vetten het best goed afgesloten op een koele, donkere plek bewaren.
Je kunt ook op de volgende signalen letten: De olie of het frituurvet wordt stroperig. De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Zeker wel! Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren. Oxidatie ontstaat door licht, zuurstof en vocht en warmte. Wanneer een olie ranzig wordt is de chemische samenstelling veranderd.
Door een klein beetje olie op je vingers te doen en vervolgens te wrijven kan je goed de structuur van de olie aanvoelen. Op het moment dat het korrelig aanvoelt betekent dit dat de olie vervuild is. Wanneer het dik en plakkerig aanvoelt is dit een teken dat de olie verouderd is.
Een ander voordeel van arachideolie is dat het niet ranzig wordt. Het kan dus ook in warme landen goed worden bewaard en krijgt bij lang bewaren zelf een bijzondere nootachtige smaak. De olie bevat 20-40% meervoudig onverzadigd vet.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Hoe lang kun je Frituurvet bewaren? Na gebruik het Frituurvet filteren, koelen en op een donkere plaats bewaren. Vernieuw het Frituurvet na deze tot 10 keer gebruikt te hebben. Frituurvet is wat langer houdbaar dan Frituurolie maar toch is het raadzaam om het Frituurvet niet langer dan 1 maand te bewaren.
in de gele container!
Gebruikt frituurvet kun je terug doen in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. De afgesloten verpakking kun je inleveren bij het dichtstbijzijnde afvalbrengstation. Bij de meeste supermarkten kun je ook oud frituurvet inleveren.
De olie of het vet kan soms ineens gaan schuimen en dan over de rand van de pan lopen. Als de olie gaat schuimen en omhoog in de pan komt, til het frituurmandje dan op of haal met de schuimspaan datgene wat gefrituurd wordt uit de olie. Er komt waarschijnlijk te veel vocht uit.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Tien jaar geleden kregen snackbars en horecabedrijven zo'n 30 tot 35 cent per kilo gebruikt frituurvet dat ze inleverden. Nu ligt de prijs tussen de 90 cent en € 1,15 per kilo.
De inzamelaars brengen de gebruikte vetten naar de vetverwerkers of vetrecyclers. Deze bedrijven scheiden het plastic van de olie en laten de inhoud bezinken waardoor de pure olie komt bovendrijven.
De frituurolie moet worden vervangen voordat ze tekenen van kwaliteitsvermindering vertoont en na maximaal 10 keer gebruik, of minder als dit op het etiket wordt vermeld. Bij elke verversing moet alle olie vervangen worden en moet de friteuse worden gereinigd.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Frituurolie bevat net als vloeibaar frituurvet meer onverzadigde vetten dan een vast frituurproduct. Je kunt in plaats van een frituurolie overigens ook kiezen voor een 'gewone' olie. De meest gebruikte olie om in te frituren, is zonnebloemolie. Volgens velen is dit de beste olie om in te bakken.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Frituren is een techniek waarbij het product wordt ondergedompeld in gloeiend heet vet of olie. Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
Gebruik voor het oliebollen bakken een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachide olie of slaolie. Gebruik geen frituurvet. Dit vet wordt hard tijdens het afkoelen, waardoor er een wit laagje rondom de oliebollen komt. Ze smaken hierdoor minder lekker.
Oorlog en droogte
Dat u de olie in uw friteuse vandaag maar moeilijk kan verversen, is een gevolg van de oorlog in Oekraïne. Rusland en Oekraïne zijn verantwoordelijk voor zo'n 75 procent van de wereldexport van zonnebloemolie, en die wordt nu net het vaakst gebruikt voor frituurolie.
Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat. Inzamelpunten vind je op Frituurvet, recycle het.
Particulieren mogen kleine hoeveelheden oude olie naar een recyclagepark of de gemeentelijke milieustraat brengen. Als bedrijf zijn de regels wat strenger. Bedrijven moeten hun oude olie laten afvoeren door een erkend inzamelaar. Renewi is zo'n erkend inzamelaar en kan dan ook uw afvalolie ophalen.
Het is dan ook aan te raden om de olie koud te gebruiken. Wanneer extra virgin olijfolie wordt gebruikt om in te frituren of om mee te bakken op hoge temperaturen, is deze niet meer gezond voor ons. Dit komt omdat de olie dan ranzig , ook wel geoxideerd genoemd, wordt.