Buitenland. Ook in de rest van de wereld is karnemelk bekend. In Amerika wordt het bijvoorbeeld veel gebruikt voor pannenkoekenbeslag, om luchtige pannenkoeken te maken. In Duitsland is het bekend als buttermilch en in Frankrijk wordt er hangop mee gemaakt.
Het type melk dat je op jonge leeftijd drinkt, vind je later vaak het lekkerst. In landen als Frankrijk en Spanje wordt er daarom meer houdbare melk aangeboden dan hier. In Nederland koopt 90% van de mensen verse melk die in de koeling staat.
Vertaal babeurre van Frans naar Nederlands
karnemelk.
Melk en karnemelk
Nederland vormt een uitzondering op deze regel; nergens anders in de wereld wordt door volwassenen zoveel melk gedronken als in Nederland. Bij een goed verzorgde lunch mag een kan met verse melk daarom niet ontbreken, maar ook de verzuurde variant – karnemelk doet het erg goed.
In Duitsland hanteren ze voor die twee typen karnemelk aparte namen. Gemaakt van magere melk heet het Sauermilch. Gaat het om karnemelk als restant bij de boterproductie, dan spreken de oosterburen van Buttermilch. 'Botermelk' is overigens een term die Nederlanders ook wel gebruiken.
Karnemelk, buttermilch en buttermilk
En in Amerika heet het buttermilk en wordt het gebruikt om onder andere pannenkoekjes mee te maken. Aan deze benamingen zie je dus de oorspronkelijke manier van karnemelk maken terug.
Karnemelk wordt ook wel eens botermelk genoemd, en is een fris/zure, vetarme zuiveldrank. Van oudsher is het een bijproduct van ( in die tijd) vrij kleinschalige boterproductie. Het ontstaat door de verzuurde room te karnen. De room wordt in een speciaal hiervoor ontworpen container met erg veel kracht geroerd.
Boerenkarnemelk is een gezond en puur zuivelproduct dat bijzonder licht verteerbaar is. Het zal duidelijk zijn dat het maar heel weinig vet bevat; bij het karnen van de melk vormen de vetbolletjes immers de boerenroomboter. Wat overblijft, is de karnemelk, die dus veel minder vet bevat dan gewone melk.
Ja, karnemelk kan helpen met afvallen. Het bevat veel eiwitten, waardoor het kan zorgen voor een langer en verzadigder gevoel. Dit kan afvallen makkelijker maken (1, 2).
volle melk – lait entier. halfvolle melk – lait demi-écremé magere melk – lait écremé gepasteuriseerde melk – lait pasteurisé of lait frais.
In Frankrijk heet het Almirón. Je gaat er voor naar een apotheek, het is daar niet bij een supermarkt verkrijgbaar. Het is er wel een stuk duurder dan in Nederland, dus het is aan te raden een voorraadje mee te nemen in plaats van het daar te kopen.
Natuurlijk is er Yoghurt in Frankrijk. Maar waarom zou je Yoghurt willen eten in Frankrijk ? Een heel lekker alternatief is de zgn fromage blanc of fromage frais.
Den Eelder boerenkarnemelk is al verschillende keren uitgeroepen tot de lekkerste karnemelk van Nederland.
In Frankrijk zijn dan weer producten zoals onder meer verse vis, flessenwater, braadkip, cola light, scharreleieren, rundvlees, babyvoeding, pasta's, tomaten, bananen, bier en halfvolle melk goedkoper.
Weinig gezondheidsverschil tussen melk en karnemelk
Wel is karnemelk altijd vetarm. Omdat karnemelk van magere melk wordt gemaakt, zit er minder vet in dan in (half)volle melk. Daarom staat karnemelk als gezonde keuze aangemerkt in de Schijf van Vijf.
De karnemelk van Balade is een gezond en verfrissend drankje, dat bovendien natuurlijk arm is aan vetten. Geen toegevoegde suikers, makkelijk verteerbaar: alle verwachtingen van karnemelkfans worden ingelost!
Er bestaan verschillende soorten gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt, kefir, karnemelk, zure room, plattekaas en andere soorten kaas. Voor de productie van gefermenteerde melkproducten wordt gebruik gemaakt van een specifieke groep bacteriën: de melkzuurbacteriën.
Karnemelk is gezond én lekker
Net als magere en halfvolle melk past karnemelk prima in een gezond voedingspatroon. Het zit propvol waardevolle voedingstoffen. Zo zitten er alle essentiële aminozuren in die je lichaam nodig heeft. Het is ook een bron van calcium en vitamine B12 en B6.
Karnemelk bevat melkzuurbacteriën die een positieve werking hebben op de zuurgraad in je darmen. En dit heeft weer een goede werking op je weerstand. Calcium, wat ook in onze halfvolle en volle melk zit, is goed voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.
Zowel de traditioneel gekarnde boerenkarnemelk als de moderne karnemelk zijn gezonde, magere zuiveldranken en passen daarom in een gezond voedingspatroon. Van de traditioneel gekarnde boerenkarnemelk wordt zelfs gedacht dat deze nog extra gezondheidsvoordelen oplevert.
Waarom heet het karnemelk
Oorspronkelijk was karnemelk het bijproduct van het maken van boter, vandaar de naam. Tegenwoordig maken de meesten van ons geen eigen boter, dus je kunt je afvragen: "welk bijproduct?" Boter wordt gemaakt van karnende slagroom.
Yoghurt wordt net zoals karnemelk gemaakt door het toevoegen van bacteriën die suikers omzetten in zuur. De soort bacteriën die aan yoghurt worden toegevoegd, zijn alleen anders in vergelijking met karnemelk. Daarnaast kan yoghurt van zowel magere als halfvolle of volle melk worden gemaakt.