Kies puur. Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
Als je skyr vergelijkt met andere zuivelproducten, is skyr een heel gezonde keus. Skyr is bijvoorbeeld gezonder dan yoghurt. En ook dan (magere) kwark. Het is rijker aan eiwitten, calcium en veel vitaminen.
Arla skyr bevat van nature 10 gram eiwit per 100 gram. Dat is 2,7 keer meer dan gewone yoghurt en bijna 1,3 keer meer dan kwark. Ook heeft het een heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur.
Skyr is IJslandse yoghurt die weinig vet en veel meer eiwit en meer calorieën bevat dan magere yoghurt. De varianten die weinig verzadigd vet bevatten en niet teveel suiker, staan in de Schijf van Vijf. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten.
Skyr is een goed voedingsmiddel voor mensen die wil afvallen. Het bevat namelijk geen vetten en er zitten weinig calorieën in. En het allerbelangrijkste: er zitten weinig snelle koolhydraten (suikers) in.
De grote hoeveelheid eiwitten zorgt voor een verzadigend effect. Skyr is een gezond ontbijt. Het is ideaal voor sportieve mensen. Maar natuurlijk ook geschikt voor de niet-zo-sportieveling, die skyr gewoon mega lekker vindt!
Daarnaast bevat het aardig wat vitaminen. Zeker als je behoefte hebt aan meer eiwitten ( topsporters bijvoorbeeld) is skyr beter dan bijvoorbeeld kwark of Griekse yoghurt. Het is ook fijn, dat het niet rijk is aan vetten.
Magere kwark en Skyr zijn namelijk goed vergelijkbaar. Al kiezen veel mensen vaak toch voor Skyr, omdat deze iets zoeter qua smaak is. Al met al is Skyr dus een gezonde optie!
Hoe eet je skyr? Wij eten 'm het liefst van al natuur en ongezoet: met wat granola en seizoensfruit erbij, klaar. Er bestaan ook soorten skyr met toegevoegd fruit, maar je begrijpt dat daar dan meestal ook suikers aan zijn toegevoegd. Ons advies: doe het zelf!
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark.
– In de categorie magere kwark is de winnaar: de milde naturel kwark van Campina. Relatief veel eiwitten, weinig koolhydraten waarvan suikers en weinig vet. En maar liefst 15,4 gram koolhydraten waarvan suikers per 100 gram.
Het grootste verschil is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat dan 'gewone' yoghurt en kwark doordat er meestal eiwitpoeder wordt toegevoegd. Door het hoge eiwitgehalte heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt.
Skyr (spreek uit: skir) is een typisch IJslands melkproduct. Van origine is skyr een product dat door de Vikingen vanuit Noorwegen zou zijn meegebracht ten tijde van de kolonisatie van IJsland. Skyr verdween echter in Europese Scandinavische landen. In elk geval zijn de koeien door de Vikingen naar IJsland gebracht.
Voorheen adviseerde ik nog om kwark en yoghurt te eten. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat zuivel je spijsvertering verstoort. Door het pasteuriseren zijn de goede enzymen en bacteriën gedood, waardoor je darmen de zuivel niet goed meer kunnen verwerken.
Ja, net zoals je Griekse yoghurt of crème fraîche kunt gebruiken om te koken of bakken kun je hier ook de Ísey Skyr producten voor gebruiken.
Natuurlijk zou ik altijd bij voorkeur naturel magere kwark of naturel Skyr aanraden. Dit bevat namelijk geen extra (chemische) toevoegingen, wat bij deze varianten wel het geval is. Mocht je echt de behoefte hebben aan zoet af en toe, dan is dit product zeker iets voor jou!
Een vullend ontbijt
Dat alles bij elkaar maakt Skyr een prima kandidaat voor een gezond en vullend ontbijt. De belangrijkste functie van het ontbijt is om je lichaam een goede start te geven voor de rest van de dag. Het is vooral belangrijk dat je 's ochtends genoeg eet om latere eetbuien te voorkomen.
Griekse yoghurt bevat probiotica. Dit zijn goede bacteriën die zorgen voor een goede en gezonde darmflora. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de precieze werking van probiotica. Daaruit blijkt dat het gebruik van probiotica een positief kan hebben als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom (PDS).
Skyr bevat daardoor meer eiwitten en minder vet dan Griekse yoghurt. Kefir (Bulgaarse yoghurt) wordt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Kefir is vetter dan gewone volle yoghurt. Naast de yoghurtbacteriën worden ook gisten toegevoegd.
Voeg een schaaltje skyr per dag (of een aantal schaaltjes per week) toe aan je dieet als je dat lekker vindt. Het Voedingscentrum geeft aan dat een volwassene twee tot drie porties zuivel per dag mag. Ze geven daarbij duidelijk aan: eet genoeg, maar niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid zuivel.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.