Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft. De woning is bedoeld voor de zorgverlener (vriend, familielid). Het is ook mogelijk dat de persoon die zorg nodig heeft in de mantelzorgwoning woont. In dat geval woont de zorgverlener in het bijbehorende huis.
De mantelzorgwoning is vergunningsvrij maximaal 100 m2 groot. Staat de mantelzorgwoning minder dan 4 meter van de hoofdwoning; In dit geval mag de zorgwoning niet hoger zijn dan 5 meter, maar ook niet hoger zijn dan de hoofdwoning.
Als u de vergunning heeft, mag de pre-mantelzorgwoning maximaal tien jaar blijven staan. Als u in die tien jaar mantelzorg nodig heeft, wordt het gebouw vergunningsvrij. Het wordt dan een gewone mantelzorgwoning. Dat betekent dat het gebouw mag blijven staan zolang de mantelzorg nodig is.
Het gevolg is dat u voor de mantelzorgwoning gemeentelijke lasten moet betalen. Voor een zorgkamer is dit anders. Een zorgkamer hoort bij het huis en kan daarom geen andere eigenaar hebben. U hoeft er dus ook niet aparte gemeentelijke belastingen voor te betalen.
U kunt voor de mantelzorgwoning een eigen huisnummer aanvragen bij de gemeente. Voor alle financiële regelingen, zoals uitkeringen en toeslagen, zijn beide huishoudens dan zelfstandig.
U heeft geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) meer nodig voor een mantelzorgwoning op uw eigen terrein. De regels voor de bouw van een mantelzorgwoning zijn eenvoudig. Vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. Daarvoor is ook geen vergunning nodig.
Gemiddeld kost een mantelzorgwoning tussen de €90.000 en de €150.000,-. Deze prijs is afhankelijk van uw wensen.
De regel voor mantelzorgwoningen is dat er niemand meer in mag wonen na overlijden van de zorgvrager. De keuken en de badkamer moeten eruit worden gesloopt. Of de woning moet weer worden weggehaald, maar bij ons kan dat niet zomaar doordat er nieuwbouw achter onze tuin is gekomen.
Er is momenteel helaas geen specifieke subsidie voor mantelzorgwoningen. U kunt wel een vergoeding krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz) om een zorgwoning of woningaanpassing gedeeltelijk mee te financieren.
Subsidie voor mantelzorgwoningen is, zoals eerder benoemd, helaas niet mogelijk. Wél is het voor mantelzorgers mogelijk om mantelzorgwaardering te verkrijgen. Dit is geen vorm van subsidie op uw mantelzorgwoning, echter wel een extra waardering die de totale kosten van uw mantelzorgwoning kan minderen.
Een kleine woning van ongeveer 18 vierkante meter kan 550 euro per maand kosten. Voor een grote mantelzorgwoning van 100 vierkante meter bent u 1300 euro per maand kwijt. Wilt u extra's in de woning, dan betaalt u meer. Soms moet u de woning minimaal een of twee jaar huren en kunt u de huur daarna pas opzeggen.
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die je verzorgt.
Je kan een mantelzorgwoning financieren via een persoonlijke lening, via je lopende hypotheek, mits je genoeg overwaarde hebt en in sommige gevallen kan je een hypotheek afsluiten op de mantelzorgwoning. Een mantelzorgwoning kan ook worden gefinancierd door de overheid.
het aantal personen dat woont in de vergunningvrij huisvesting ihkv mantelzorg is maximaal twee; de twee personen moeten samen één huishouden vormen.
De voorzieningen zijn specifiek afgestemd op bewoners met een zorgvraag; denk hierbij aan drempelloze doorgangen, brede deuren (rolstoelvriendelijk), aangepaste sanitaire voorzieningen en keuken en waar nodig zorgapparatuur.
Dit opstalrecht houdt in dat de ouders het recht hebben om een mantelzorgwoning op het erf in eigendom te hebben. Op deze manier blijft de woning in alle gevallen eigendom van de ouders en kunnen alle bijbehorende voorwaarden in een notariële akte worden vastgelegd.
Kan ik mantelzorg aanvragen? Mantelzorg kun je niet aanvragen. We spreken namelijk over mantelzorg als iemand voor een zieke naaste zorgt, vaak gaat het hier om een familielid. Mensen die deze vraag stellen, willen meestal mantelzorgwaardering of een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen.
De zorgwoning is maximaal 50 m². Je mag een zorgwoning inrichten in een bijgebouw dat groter is dan 50 m², maar de oppervlakte van de zorgwoning mag niet groter zijn dan 50 m². Je mag geen bijkomende verharding aanleggen, tenzij dat echt noodzakelijk is voor de toegang tot de zorgwoning.
Mantelzorg is meestal onbetaald. Maar sommige mantelzorgers krijgen wel een vergoeding. Die komt dan uit het persoonsgebonden budget (PGB). Het PGB is voor mensen die specifieke zorg nodig hebben, bijvoorbeeld door een handicap.
Mantelzorg is vrijwillig en onbetaald. Toch zijn er enkele mogelijkheden voor een vergoeding. Dit om tegemoet te komen aan de vaak verminderde inkomsten – bijvoorbeeld doordat je minder bent gaan werken – en verhoogde uitgaven.
Definities Mantelzorg en huisvesting i.v.m. mantelzorg:
Voor mantelzorgwoningen gelden dezelfde voorwaarden als voor andere vergunningsvrije bouwwerken, zoals een aanbouw of een bijgebouw. Ook mag een bestaand gebouw gebruikt worden als mantelzorgwoning. In alle gevallen moet u wel voldoen aan het Bouwbesluit.
Wat is een pré-mantelzorgwoning? Een pré-mantelzorgwoning is hetzelfde als een mantelzorgwoning, alleen mag je er al gaan wonen vóórdat er een mantelzorgsituatie is. Hierover bestaan nog geen landelijke regels, maar er zijn wel steeds meer gemeentes die dit toestaan.