UWV betaalt aangepaste werkschoenen, als u die nodig heeft om uw werk te kunnen doen. Het gaat hier om een vergoeding van (semi) orthopedische werkschoenen en inlegzolen. Dit zijn schoenen die zoveel zijn aangepast dat ze (bijna) alleen voor uw werk gebruikt kunnen worden.
In veel gevallen betaalt de werkgever dus veiligheidsschoenen. Werkgevers zijn namelijk verplicht om medewerkers te voorzien van de persoonlijke beschermingsmiddelen die zij nodig hebben om hun werkzaamheden veilig uit te voeren.
Dat betekent dat de kosten voor de werkkleding voor rekening van de werkgever zijn. Veel werkgevers hebben regels voor werkkleding. Zo kun je van je werknemers vragen dat ze de werkkleding niet dragen tijdens klussen aan hun huis of auto.
De werkgever die het PBM aan een werknemer verstrekt, heeft een eigen verantwoordelijkheid om de juiste informatie en instructie over gebruik van het beschermingsmiddel aan de werknemer te verstrekken. De werknemer ten slotte, is zelf ook verantwoordelijk voor een juist gebruik van het persoonlijk beschermingsmiddel.
Wanneer werkschoenen onder je zakelijke kosten vallen, zijn deze dus fiscaal aftrekbaar.
Een goede stelregel: elk jaar
Dat betekent echter niet dat de kwaliteit niet achteruit is gegaan. Een goede stelregel is om je veiligheidsschoenen, zeker bij intensief gebruik, elk jaar te vervangen. Bij ARBO winkel koop je diverse soorten veiligheidsschoenen tegen een zeer goede prijs.
Vervang werkschoenen die langer dan een jaar gebruikt zijn
Met intensief gebruik slijten werkschoenen uiteraard sneller. Vaak zijn de wat goedkopere werkschoenen ook gevoeliger voor slijtage. Voor veel werkschoenen wordt de stelregel van een jaar aangehouden.
Hoeveel vergoedt mijn werkgever? Er is geen vast bedrag vastgesteld dat werkgevers moeten vergoeden voor werkschoenen. Dit hangt af van het type schoenen dat vereist is en de prijs van deze schoenen. Uw werkgever moet in ieder geval de kosten vergoeden die redelijk zijn voor het type schoen dat vereist is voor uw werk.
Vergoeding van kosten door de werkgever
Als een schoen orthopedisch moet worden gewijzigd of een werknemer medisch voorgeschreven inlegzolen voor veiligheidsschoenen nodig heeft, kan de werkgever extra kosten betalen, maar deze is daartoe niet verplicht.
Volgens de Arbowetgeving is de werkgever verplicht om gecertificeerde veiligheidsschoenen te verzorgen voor medewerkers welke zijn afgestemd op de ergonomische en gezondheidseisen van de werknemer.
Hoewel er niet in de wet staat aangegeven dat een werkgever verplicht is om de een bepaalde hoeveelheid kleding te geven is dit niet meer dan logisch. Kan de werkgever zelf geen werkkleding verstrekken, dan is het redelijk om deze te vergoeden.”
U mag bedrijfskleding onbelast vergoeden of verstrekken/ter beschikking stellen aan uw medewerkers. De kleding is alleen 100% aftrekbaar als u zich aan de regels houdt. Want de Belastingdienst ziet niet iedere zakelijke outfit als werkkleding.
Werkkleding is kleding die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van de kleding, bijvoorbeeld: een uniform of overall.
Hoe vaak een nieuwe veiligheidsschoen
Gemiddeld gezien hebben mensen één keer per jaar nieuwe veiligheidsschoenen nodig. Als de schoenen kapot of versleten zijn, moeten ze vaker vervangen worden. Natuurlijk is het ook persoonsafhankelijk, de één loopt vaker op veiligheidsschoenen dan de andere.
In de bouwsector zijn werkschoenen met de S3 normering verplicht. Bij werklaarzen in de bouw geldt een verplichte S5 normering. Het is belangrijk om werkschoenen te dragen met een S2 of S3 normering, als je met metaal werkt. Je bent ook verplicht om werkschoenen te dragen, omdat je met zware machines werkt.
Veiligheidsschoenen in de volksmond ook wel werkschoenen genoemd. zijn schoenen met een beveiligde neus, en meestal hebben ze ook een anti penetratie zool voor het beschermen van uw voet van onderen af. In veel bedrijfstakken zijn veiligheidsschoenen verplicht, dit is puur ter bescherming van de medewerker.
Orthopedische schoenen kosten ongeveer € 1.050,- en semi-orthopedische schoenen ongeveer € 550,-. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars en declareren rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.
Steun- of inlegzolen ondersteunen de gewrichten, banden en kapsels van de voet. Ze worden niet vergoed uit de basisverzekering, maar je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren. Je krijgt dan een vergoeding voor het aanmeten, de aanschaf en de reparatie van de steunzolen tot een maximum bedrag per jaar.
Steunzolen of correctiezolenworden veelal aangemeten op advies of verwijzing van uw huisarts, orthopeed, fysiotherapeut of sportarts omdat u bepaalde klachten of een bepaalde aandoening heeft. Ook kunt u zelf initiatief nemen om steunzolen te laten aanmeten.
Gemiddeld kun je 1,5 jaar lopen op goede werkschoenen. Dit geldt dus voor kwalitatieve schoenen en voor intensief gebruik. De weersomstandigheden en vuilomstandigheden kunnen de levensduur verkorten.
Werkschoenen met de S1-normering nemen de eisen van de SB-normering over. Deze werkschoenen moeten dus bestand zijn tegen 200 joule en een indeuk resistentie hebben van minimaal 15.000 Newton.
S5 veiligheidslaarzen
Met andere woorden: een veiligheidsneus, antistatische zool, energie-absorberende hak en waterdichte schacht. Deze eigenschappen maken deze laars nog veiliger: Antiperforatie tussenzool. Een stevige zool die jouw voet beschermt tegen scherpe materialen.
De beste werkschoenen per sector:
Magazijn en logistiek: Sixton Cuban Yellow S3. De beste alleskunner: Sievi Zone 2 High+ S3 (ook in laag model) De beste nieuwkomer: Sixton Forza High Boa Black S3.
In tegenstelling tot S1 veiligheidsschoenen hebben S3 werkschoen een waterafstotende en waterdichte schacht, een antiperforatie zool die de voeten beschermt tegen spijkers en splinters, en een binnenvoering die de schoenen comfortabel maakt en optimaal beschermt in de winter.
WAT HOUDT DAT IN, EEN COMFORTABELE WERKSCHOEN? Eerst en vooral moet een comfortabele werkschoen je voeten droog houden, ondersteuning bieden en zorgen dat ze de voeten niet wrijven op een verkeerde manier. Doen ze dat laatste wel, heb je een lange pijnlijke dag tegemoet.