Het HPV-virus zit bij mannen rondom de anus of penis.
Een HPV-test bij een man is alleen zinvol wanneer er afwijkingen te zien zijn. Deze afwijkingen kunnen bestaan uit laesies en/of (genitale) wratten. Van de afwijking kan een biopt worden genomen en dit kan worden ingestuurd en getest op aanwezigheid van HPV. Een HPV-test zonder afwijkingen is niet mogelijk en zinloos.
HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het virus kan baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken. Het kan ook kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, en mond- en keelholte veroorzaken.
Niet alleen door geslachtsgemeenschap. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks. HPV wordt dan overgedragen via de handen, vingers, huid en mond. HPV komt veel voor.
Infecties met HPV komen zeer veel voor. Zo'n 80 tot 90% van de mensen wordt eens in hun leven besmet met HPV. Het aantal kankers door HPV per jaar is de laatste jaren licht gestegen. In Nederland krijgen naar schatting jaarlijks ruim 1.100 vrouwen en bijna 400 mannen kanker door HPV.
"Het is absoluut niet zo dat mensen met HPV seksueel flink tekeer zijn gegaan. Het virus is echt heel normaal. Ook als je je hele leven slechts één seksuele partner hebt, kun je het van die partner krijgen." In de meeste gevallen is het niet ernstig als je het krijgt (zie vraag 4).
Symptomen bij mannen en vrouwen
Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 2 jaar weer zelf op.
'Het virus geeft dus geen symptomen, maar als het in je lichaam blijft zitten, kan het gevolgen hebben. ' De kans is groot dat jouw lichaam het virus binnen twee jaar zelf opruimt. Als jouw lichaam het virus niet zelf opruimt, kan dit zorgen voor veranderingen in je cellen.
Het is niet goed bekend of je een HPV-infectie in de mond kan oplopen door (tong)zoenen. Wel weten we dat HPV door orale seks overgedragen kan worden.
Ook het humaan papillomavirus (HPV) is een risicofactor voor keelkanker. Het virus kan in de keel terechtkomen door tongzoenen en orale seks met iemand die HPV heeft. Keelkanker die ontstaan is door een infectie met HPV komt steeds vaker voor.
Ook bij mannen
Minder bekend is dat het virus ook voor mannen gevolgen kan hebben. Jaarlijks sterven in Nederland 150 mannen aan de gevolgen van HPV-gerelateerde peniskanker, anus-, hoofd- of halskanker.
Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. De HPV-prik beschermt hiertegen. Bij vrouwen kan een vaccinatie tenminste 74% van kanker door HPV voorkomen. Bij mannen is dat 81%.
Besmetting. Besmetting kan plaatsvinden door te vrijen met iemand die HPV heeft. Condooms verminderen de kans op besmetting met HPV, maar het virus verspreidt zich ook via handen, huid en mond. HPV verdwijnt meestal vanzelf na ongeveer 1,5 jaar uit het lichaam, in die periode is diegene besmettelijk.
Mannen kunnen HPV inderdaad ook bij zich dragen op hun penis/eikel. Voor mannen is er echter eigenlijk geen 'risico' omdat het maar heel zelden (veel minder vaak dan bij vrouwen) tot problemen leidt zoals dat bij vrouwen leidt tot afwijkingen op de baarmoedermond. Testen en screening heeft dus voor mannen geen zin.
Klaring van een HPV-infectie door het lichaam zelf, kan 1 tot 2 jaar duren. Dat betekent dat de kans bestaat, dat de HPV-infectie ten tijde van het controle-onderzoek nog aanwezig is. Maar dit is geen reden tot zorg als er geen afwijkende cellen in de baarmoederhals aanwezig zijn.
Bij het uitstrijkje wordt eerst gekeken of in je baarmoederhals een bepaald virus zit: HPV. Je kunt ook een zelftest voor HPV aanvragen. In het jaar dat je 30 wordt, krijg je de zelftest vanzelf met de post.
De incubatietijd (de periode tussen het moment van besmetting en het ontstaan van de klachten) voor deze typen HPV is één tot acht maanden en ligt gemiddeld rond de drie maanden.
Bij een afwijkend uitstrijkje kun je dagelijks 50 mcg vitamine D3 per dag innemen. In de zomer ook, puur omdat het in Nederland vaak bewolkt is en we veel binnen werken. Vitamine A, E, B-complex en de mineralen selenium en zink zijn in het specifiek belangrijk in de bestrijding van HPV.
De infectie blijft dan sluimerend aanwezig. Een signaal dat er sprake is van een HPV-infectie, zijn wratjes op de schaamlippen of penis. Deze zijn met een plaatselijke behandeling te verhelpen. Een HPV-infectie van de baarmoederhals kan na verloop van tijd zorgen voor afwijkende cellen.
De infectie verdwijnt in dat geval na ongeveer 1 jaar vanzelf zonder dat ze ooit werd opgemerkt. In sommige gevallen kunnen de virussen inactief in het lichaam aanwezig blijven zonder symptomen te veroorzaken. De drager kan de infectie dan wel overdragen.
Kan je het HPV virus doorgeven via zoenen? Kan je besmet worden met het HPV virus via een besmette toiletbril? De kans is klein op een hygiënisch goed onderhouden toilet, maar het kan.
Verwekker: Humaan papillomavirus. Incubatietijd: 2-3 jaar tot een hooggradige CIN-laesie, 12-15 jaar naar een cervixcarcinoom. Besmettelijke periode: Hangt samen met de periode waarin de infectie productief is (virusuitscheiding).
Tussen het moment van besmetting en het ontstaan van kanker zit meestal 5 à 15 jaar. Meer dan 99,5% van de baarmoederhalskankers wordt veroorzaakt door een chronische infectie met HPV.
Hoewel de HPV-test beter is in het opsporen van deze kanker, wordt die test niet terugbetaald (tenzij er eerst een cytologietest werd gedaan die afwijkingen vertoont). Je zult er daarom zelf een rekening voor ontvangen tussen de 10 en 50 euro (het labo bepaalt zelf de exacte prijs).
Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. De HPV-prik beschermt hiertegen. Bij vrouwen kan een vaccinatie tenminste 74% van kanker door HPV voorkomen. Bij mannen is dat 81%.