Water drinken. Dit geeft niet heel erg snel problemen, maar als je na het eten een paar volle glazen water drinkt verdun je de verteringssappen in je maag. Ook hiermee vertraag je de vertering van je eten. Ook ijskoude drankjes hebben dit effect, daarom is het beter om warme thee te drinken na het eten.
Bewegen zorgt voor een betere spijsvertering
Je kunt dan zelfs last krijgen van brandend maagzuur. Rechtop blijven zitten is dus de boodschap. Nog beter is om te bewegen na het eten.
Heb je na het eten zin in een ontspannend badje? Ook dat is geen goed idee. Je lichaamstemperatuur stijgt, waardoor je bloed naar het huidoppervlak gaat om zo weer af te koelen. Er blijft dan geen bloed meer voor de vertering over.
Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm. Het duurt normaal gesproken ongeveer 24 tot 48 uur voordat het voedsel dat we gegeten hebben in de wc terecht komt.
Blijf rechtop zitten. Wacht zeker twee uur met op de bank te crashen, zo voorkom je de zuur reflux in je slokdarm. De wát? Als je ligt kan het voedsel in je maag deels terug je slokdarm in “zakken”, dit komt door de zwaartekracht.
Wanneer je lichaam tot rust komt, wordt het bloed naar je spijsvertering gestuurd. Zo kunnen voedingsstoffen verteerd worden en opgenomen. Even uitbuiken is dus goed voor je darmen.
Het beste moment om te gaan wandelen, is direct na een maaltijd. Je lichaam is dan nog bezig met het verteren van het voedsel, waardoor je kunt profiteren van de voordelen voor je spijsvertering en bloedsuikerspiegel. Begin eerst met een wandeling van 10 minuten na het diner.
Je zult er niet zo heel snel problemen mee krijgen als je wat water drinkt na het eten, maar als je een paar volle glazen drinkt, verdun je de spijsverteringssappen in je maag en daarmee vertraag je onbedoeld de vertering van het eten. Dit geldt ook voor ijskoude drankjes.
Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Eet rustig en kauw het voedsel goed • Ga na het eten niet liggen Blijf minimaal dertig minuten rechtop zitten of maak een wandeling na de maaltijd. Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen.
Laten we bij het begin beginnen: waarom word je moe na het eten? Dat komt vaak doordat je bloedsuikerspiegel uit balans is. Met name wanneer je koolhydraten hebt gegeten is je lichaam druk bezig dit om te zetten in bloedsuiker, zodat je spieren en hersenen dat kunnen gebruiken als brandstof.
Wacht met douchen
Douche vooral niet net na je avondeten. Je lichaamstemperatuur zal stijgen, waardoor je bloed naar het huidoppervlak stroomt om terug af te koelen. Er zal daarom geen bloed meer overblijven voor de vertering. Hierdoor vertraagt de spijsvertering en krijg je last van een opgeblazen gevoel.
Fruit wordt niet verteerd na de maaltijd
De vertering van fruitsuikers vraagt weer om heel andere enzymen dan de vertering van bijvoorbeeld eiwitten en vetten. En die werken allemaal rustig langs elkaar heen; de productie van het ene enzym wordt die gehinderd door die van de ander.
Helemaal fris en fruitig
Door in de ochtend te gaan wandelen, begin je de dag letterlijk fris en fruitig. In ieder geval lichamelijk dan. Doordat je met wandelen de bloedsomloop stimuleert komt er meer zuurstof binnen. Deze zuurstof helpt weer om de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt te raken.
Wandelen na het eten goed voor je spijsvertering
Hierdoor verwerkt je lichaam het voedsel sneller, waardoor de kans op verstopping of maagzuur kleiner wordt. Ook zou een ommetje maken na de maaltijd helpen tegen een hoge bloeddruk en de kans op hart- en vaatziektes verkleinen.
In het ideale geval plan je je workout altijd twee tot drie uur na je laatste maaltijd. Wanneer je vlak na het (avond)eten gaat sporten, is de kans groter dat je je sloom voelt (niet heel handig als je net een intensieve workout op de planning hebt staan).
Volgens een Amerikaans onderzoek blijkt dat een stevige wandeling van minstens 15 minuten na een avondmaaltijd kan helpen om pieken in de bloedsuiker te verminderen. Bovendien is zo'n avondwandeling goed voor je spijsvertering.
Drink liever een glas warm water met citroensap, om de zuren in de maag te neutraliseren. Ook thee drinken, is een aanrader. Kies voor kamillethee of gemberthee om de maag tot rust te brengen.
Het is belangrijk om ongeveer 2 uur voordat je gaat hardlopen geen maaltijd meer te eten.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
De oorzaak van constante honger ligt vaak bij eenzijdige voeding en het eten van veel (snelle) koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten en vezels. Dit zorgt voor weinig verzadiging en een verhoogde afgifte van insuline in het bloed.