De oorsprong van gastronomie, fijne keuken en de beste chefs ter wereld: Frankrijk. De invloed van de Franse keuken op de rest van de wereld kan je niet meer ontkennen. Hoewel vele populaire keukens slechts een trend zijn, blijft de Franse keuken een van de favorieten van culinaire liefhebbers over de hele wereld.
Zuid-Amerikaans rundvlees staat bekend als het beste vlees ter wereld. Het staat bekend als mals en rijk van smaak.
Het meest gegeten eten ter wereld is nog steeds : witte rijst.
Bekijk de ranglijst van Beste Wereldkeukens van 2022, met de Italiaanse keuken op de eerste plaats en de Canadese keuken bijna onderaan de lijst. Het einde van het jaar is gevierd, heeft TasteAtlas, een ervaringsgerichte reisgids rond eten, een ranglijst samengesteld met de beste wereldkeukens van 2022.
In Berlicum staat de duurste keuken ter wereld te koop. Vraagprijs: één miljoen. En het pareltje is misschien al verkocht ook. The Equinox One, zo heet het neusje van de zalm op keukengebied.
Bij Hollandse gerechten denk je al snel aan stamppot en stroopwafels of poffertjes. Maar de Hollandse keuken is veel rijker en innovatiever! Er zijn traditionele streekgerechten zoals Brabantse worstenbroodjes en Groningse mosterdsoep.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Conclusies. Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu): Nederland eet en drinkt gezonder. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten.
Het prijskaartje
Wagyu-rundvlees wordt beschouwd als een van de duurste vleessoorten ter wereld. De prijs voor authentiek Japans A5 Wagyu ligt tussen €300 en €550 per kilo.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe.
Welk gerecht eten we nu het vaakst? Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Typisch Hollands
Op het gebied van fruit worden de appel (43%) en aardbei (30%) het vaakst aangewezen als typisch Nederlandse vruchten.
Vroeger aten Nederlanders vaak tussen de middag een uitgebreide warme maaltijd en in de avond de koude broodmaaltijd. De maaltijden bestonden oorspronkelijk uit producten die in Nederland werden verbouwd en daarom is Nederlands brood nog steeds vandaag de dag een belangrijk onderdeel bij het ontbijt en bij de lunch.
Volgens de controleurs van het The Guinness Book of Records is het grootste feestgerecht ter wereld namelijk een gevulde kameel. Dat indrukwekkende gerecht is een traditie bij bedoeïenen en het is zeker voldoende voor honderd mensen.
De meeste mensen ontbijten tussen half 8 en half 10. De starttijd van de lunch is vaak tussen 12 en 1 uur. De avondmaaltijd begint vaak tussen half 6 en half 7.
Nederlanders in het buitenland vertellen wat ze het meeste missen aan Nederland. "De frikandel speciaal, een politie die niet corrupt is, en reizen met het openbaar vervoer zonder dat er een geit op je schoot komt zitten."
Nederlands ontbijt
Voor veel Nederlanders bestaat het ontbijt uit een boterham of 2 met beleg. Nederlanders eten daarnaast ook wel beschuit, ontbijtkoek, yoghurt of havermout als ontbijt. Vaak worden boterhammen belegd met hartig of zoet beleg. Denk maar aan een paar plakken kaas, pindakaas of hagelslag.
Recepten met pasta zijn met stip de favoriet van de Nederlander in 2020. Daarnaast kiezen Nederlanders graag voor bowls (zoals sushi- of burrito bowls) of voor balans recepten; maaltijden boordevol groenten. Dit jaar is er 23% meer gezocht op 'bowl recepten' dan in dezelfde periode in 2019.