Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten kunnen ontstaan. Bij nierfalen werken de nieren bijna niet meer.
Met een bloed- en urineonderzoek kan de arts zien of de nieren hun werk nog goed doen. Er wordt dan gekeken hoeveel van de afvalstof creatinine (afbraak product van de spieren) in het bloed en in de urine zit.
Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam. Ze liggen ingekapseld in de spieren en vlakbij de ruggengraat. Dat er pijn in de onderrug ontstaat vanwege nierpijn is dan ook niet vreemd.
Bij nierschade zijn de nierfilters kapot. Daardoor werken de nieren minder goed. Er blijven daardoor te veel afvalstoffen in het bloed. U plast minder afvalstoffen uit.
Bij nierschade werken de nieren minder goed en/of er zit eiwit in de urine. Soms is onderzoek in het ziekenhuis nodig. Bijvoorbeeld als uw nieren snel slechter gaan werken. Vaak is met bloedonderzoek, urineonderzoek en een echo te zien wat u heeft.
Welke behandeling is nodig? Chronische nierschade is meestal blijvend. Het is dan niet te herstellen. Vaak is het wel mogelijk om verdere achteruitgang van de nieren te voorkomen: met een gezonde leefstijl, gezond eten en medicijnen.
Klachten. Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.
Rugpijn vanuit de nieren wordt meestal dieper en hoger in de rug tussen de onderste ribben en billen gevoeld. Terwijl gewone lage rugpijn meestal meer in de onderrug gevoeld wordt. Veelvoorkomende symptomen van rugpijn nieren zijn: Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen.
Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.
Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend. We nemen de meest voorkomende oorzaken met je door.
vocht Drink 1,5 tot 2 liter per dag. Bij dialyse is vaak een vochtbeperking nodig: dan is het belangrijk minder vocht te gebruiken. Er bestaat niet 1 voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in voldoende mate bevat. Daarom is variatie belangrijk.
U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe. Alle soorten zoet beleg, pindakaas en sandwichspread zijn toegestaan. van de zuurkool heeft geen zin, omdat er toch veel natrium achterblijft. U kunt dit beter niet gebruiken.
Symptomen nierkanker
De tumor wordt vaak per toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een echografie of CT-scan van de buik die om andere redenen wordt gedaan. Wordt de tumor groter, dan kan deze wel klachten geven, zoals bloed in de urine, pijn in de zij of rug of een voelbare zwelling in de buik.
Water. Drink jij elke dag voldoende water? Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren.
Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen.
Schadelijke stoffen. Dat komt vooral omdat er geen duidelijk mechanisme bekend is waardoor jeuk bij nierschade ontstaat. Ideeën over dit mechanisme zijn er wel. Bij een verminderde nierfunctie stapelen schadelijke stoffen (uremische toxines) zich op in het bloed.
De vermindering van de nierfunctie start rond het 40e levensjaar en is ongeveer 0,4 procent per jaar. Van de 70-plussers heeft 40 procent een nierfunctie lager dan 60 procent, ofwel chronische nierschade.
Zwaar en tijdrovend. Jaarlijks overlijdt gemiddeld 1 op de 6 dialysepatiënten. Van de nierpatiënten die starten met dialyse tussen hun 45e en 65e jaar, overlijdt de helft binnen vijf jaar. Dialyse kan namelijk maar beperkt de nierfunctie overnemen (PD: 5% tot 10%, HD: 10% tot 15%).
Vocht en vochtbeperking
Het is belangrijk dat je voldoende drinkt: 1,5 tot 2 liter per dag. Bij ernstige nierschade krijg je misschien een ander advies.
Afwijkingen in de vorm en grootte van de nieren zijn zo goed te zien. Deze afwijkingen kunnen duiden op verminderd nierweefsel of een toename door bijvoorbeeld een niertumor. Als er in de nier stenen zitten, zijn deze goed zichtbaar op de echografie.
/ Nierschade: het verlies van goed functionerende nefronen. dat verlies is soms (deels) omkeerbaar. de nier heeft echter een grote reservecapaciteit door adaptatie van de resterende nefronen. er moeten dus al redelijk veel nefronen verloren gaan voor de nier het bloed onvoldoende filtert.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die 2 of meer glazen suikerhoudende drank per dag drinken, meer kans hebben op eiwit in hun urine. Eiwit in je urine is een vroeg teken dat je nieren niet goed werken.