Honingbijen kunnen echter maar één keertje steken. Dit is zo omdat hun angel bezet is met fijne weerhaakjes die ervoor zorgen dat de angel blijft zitten wanneer de bij zich wil terugtrekken. Hierdoor komt een gedeelte van haar ingewanden mee naar buiten en zal de bij dus sterven.
Pathofysiologie. In tegenstelling tot wespen kunnen bijen in principe maar één keer steken. Na een bijensteek blijft de angel meestal in de huid achter, waardoor er nog gif uit de achtergebleven gifblaas kan worden gepompt op het moment dat de stervende bij wegvliegt.
Hommels kunnen wel pijnlijk steken, maar doen dat enkel wanneer hun leven bedreigd wordt. Hun gif is minder sterk dan dat van honingbijen. Ze hebben een gladde angel en kunnen meerdere keren steken. Honingbijen kunnen maar één keer steken omdat hun angel bezet is met fijne weerhaakjes die blijven steken.
Wespen, bijen en hommels
Bijen kunnen maar 1 keer steken. De angel van een bij heeft weerhaakjes waardoor deze niet ingetrokken kan worden. Daarom blijft de angel vaak in de wond zitten met het gifzakje er nog aan. Dit gifzakje kan tot een minuut na het steken nog gif blijven pompen.
Wat is het? Bijen steken uit zelfverdediging, om hun nest te beschermen of om eventuele prooidieren te doden. Bij een steek ontstaat een kleine huidwonde en wordt er gif in de wonde gebracht, waardoor een insectensteek pijnlijk kan zijn.
De hoeveelheid gif die wordt ingespoten hangt af van het insect: bij een bijensteek wordt 50 tot 100 microgram gif ingespoten, voor een wesp varieert dit van 2 tot 10 microgram. Eén steek van een wesp of een bij is meestal niet gevaarlijk, maar kan wel erg pijnlijk zijn.
Over het algemeen heeft een insectenbeet of -steek geen ernstige gevolgen, buiten dan een aantal uren of dagen plaatselijke last (jeuk of pijn). Als je erg gevoelig bent, kan het wel iets langer duren. Maar af en toe kan zo'n beet of steek wel gevaarlijk zijn.
Stekende wespen
Wespen hebben een gladde angel die na het steken weer uit de wond kan worden getrokken. Een wesp kan dus meerdere keren steken. Alleen vrouwtjes hebben een angel waarmee ze zich verdedigen.
Een bijen- en wespensteek is pijnlijk. Op het moment dat je wordt gestoken, voel je een stekende, brandende pijn. Direct na de prik ontstaan irritatie verschijnselen. De huid rondom de steek wordt dik en rood.
Bijen hebben de gewoonte om te steken, wanneer ze gevaar ervaren. Wetenschappers ontdekten dat ze echter ook kunnen bijten. Dat doen ze bij vijanden die te klein zijn om te steken.
Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Van alle bijen zijn het alleen de vrouwtjes die steken. Dit doen zij met hun angel die aan haar achterlijf bevestigd zit. Deze angel bestaat uit weerhaken, die blijft steken in de huid van het slachtoffer. Als de bij zich na de steek los probeert te trekken, scheurt de angel met de gifblaas los van haar achterlijf.
Dit is zo omdat hun angel bezet is met fijne weerhaakjes die ervoor zorgen dat de angel blijft zitten wanneer de bij zich wil terugtrekken. Hierdoor komt een gedeelte van haar ingewanden mee naar buiten en zal de bij dus sterven. Haar enige verdedigingsmoment zal dus ook meteen haar dood betekenen.
Hoe ziet een bijensteek eruit? Na de bijensteek wordt de huid rondom de angel rood en dik. Sommige mensen hebben eerst een witte plek, voordat deze rood wordt. Na het verwijderen van de angel is een gaatje zichtbaar.
Bij meer dan 20 steken spreekt men over een toxische vergiftiging. Personen van boven de 50 hebben vaker last met ernstige gevolgen dan jongeren of kinderen. De steekreactie van onze honingbij kan worden aangewakkerd door donkere kleuren, ruwe oppervlakken en beweging.
Een bijensteek herken je aan de angel die in je huid blijft zitten en aan de plotselinge stekende pijn. De plek van de steek wordt dik en rood. Soms wordt de bult eerst wit. Na het verwijderen van de angel, is de steek vaak zichtbaar als een klein gaatje.
Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik zo nodig een zalf tegen de huidirritatie. Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt.
Herstel van een allergische reactie
De allergische reactie gaat altijd vanzelf over, zonder dat ze uw huid beschadigt. Meestal verdwijnt de uitslag binnen enkele dagen. Soms duurt het enkele weken.
Graad 1: jeuk, roodheid en/of galbulten over het hele lichaam, gevoel van onrust. Graad 2: zwelling van lippen, ogen, oren, handen, voeten en/ of geslachtsdelen, misselijk, braken, buikpijn, diarree, licht in het hoofd, drukkend gevoel op de borst.
Maar ze zullen alleen steken als ze in paniek raken, uit zelfverdediging. Bijvoorbeeld als ze bekneld raken onder je oksel. Als ze in je mond terechtkomen kan dat gevaarlijk zijn, als je daar wordt gestoken kun je een zwelling krijgen waardoor je kunt stikken. Mensen die allergisch zijn moeten nog meer uitkijken."
Waarom vliegen wespen achter je aan? Loop niet weg van wespen. Als je weg loopt, bestaat de kans dat de wesp je achtervolgt omdat je veel bewegingen maakt. De gewone wesp en Duitse wesp gaan je achtervolgen – zelfs als je niet weg loopt – vanaf het moment dat je in de buurt van hun nest bent.
Hoe vaak kan een wesp steken? Wespen beschikken over een gladde angel, waarmee ze meerdere keren kunnen steken. Dat doen ze dan ook als ze erg kwaad zijn, net zolang tot hun gifblaas leeg is. Na verloop van tijd wordt het gif vanzelf weer aangemaakt.
Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen of als hun leefomgeving (nest of aanvliegroute) wordt verstoord. Naar een wesp slaan is dan ook nooit een goed idee, zeker niet als je ook nog eens allergisch bent voor wespensteken.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult.
Een bij is hariger en dikker. De angel van een wesp heeft geen weerhaken, een wesp kan dus meerdere malen steken. Een wesp laat meestal geen angel achter en overlijdt niet na de steek . De angel van een bij heeft weerhaken en blijft achter na een steek, de bij sterft hierdoor.