Met als gevolg dat twee kleine kinderen ruzie maken over iets onbelangrijks. Dus, kan iemand met bindingsangst van iemand houden? Jazeker, heel veel. De bindingsangst zorgt voor zelfafwijzing; ik ben niet goed genoeg, ik ben bang om alleen te zijn en ik ben bang om je te verliezen.
Een persoon met bindingsangst wil wel graag een relatie. Daarom blijft hij/zij het proberen. Echter de relaties blijven in de meeste gevallen oppervlakkig. De diepte wordt vermeden, en intiem worden is doodeng.
Bij sommige mensen overstemt de bindingsangst zelfs altijd de verliefdheid. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in de pubertijd maar één keer echt verliefd bent geweest en daarna nooit meer. Natuurlijk, het is theoretisch mogelijk dat je nooit meer een goede persoon bent tegengekomen.
Als je bindingsangst hebt ben je bang om je te hechten aan iemand, omdat je vreest afgewezen, gekwetst of verlaten te worden. Deze angst zorgt ervoor dat iemand zich moeilijk kan binden aan iemand anders, zowel fysiek als psychisch. Voor zo'n iemand is het moeilijk om relaties lang in stand te houden.
De belangrijkste trigger voor bindingsangst is de inperking van vrijheid. Voor je gevoel kan een relatie je vrijheid inperken, zowel fysiek, praktisch als emotioneel. Dit kan zich uiten in dat je voor je gevoel te veel compromissen moet sluiten.
Heb je bindingsangst, communiceer hier dan open en eerlijk over. Door je bindingsangst te onthullen op momenten dat je dit voelt, kan dit ruimte geven. Heeft je partner bindingsangst en laat hij dit weten op momenten dat hij er last van heeft? Laat hem dan weten dat het helemaal oké is.
Je hebt moeite om binnen relaties de diepte in te gaan, om je kwetsbaar op te stellen. Zodra iemand te dichtbij komt, heb je het gevoel te willen vluchten. Je hebt door bindingsangst moeite om je aan iemand te hechten.
Personen met bindingsangst voelen zich al gauw verstikt, ook al doe jij niets verkeerd. Geef hen genoeg ruimte om hun ding te doen en gedraag je niet al te bezitterig. Onthoud goed dat vrijheid essentieel is, ook in een relatie.
De symptomen van bindingsangst
Je wilt wel een relatie, maar hebt altijd een excuus om geen relatie aan te gaan. Stabiele mannen of vrouwen vind je saai. Je vindt het moeilijk om een relatie officieel te maken. Van een vaste/duurzame relatie krijg je een benauwd gevoel.
Iemand met verlatingsangst trekt een partner aan met bindingsangst en andersom. Dat gebeurt niet bewust, maar de onderliggende dynamiek is zo sterk dat beiden ervoor zorgen dat er tussen zichzelf en de ander een veilige marge blijft, een soort tussenruimte waardoor de ander niet te dichtbij kan komen.
De belangrijkste oorzaak van het verstrikt raken in een patroon van aantrekken en afstoten is een verschil in behoefte aan emotionele intimiteit. En vooral ook hoe lang die emotionele intimiteit voor iemand prettig is.
Maak regelmatig oogcontact in een gesprek, let op je intonatie en gezichtsuitdrukkingen, maak een warm en aanmoedigend gebaar. Iemand die gesloten is maar zich wel graag open wilt stellen, is vaak hypergevoelig voor dit soort signalen.
Het paradoxale van verlatings- en bindingsangst is dat de twee typen elkaar aantrekken. Het komt dus vaak voor dat iemand met verlatingsangst een relatie heeft met iemand met bindingsangst. Ook kunnen die 'rollen' van relatie tot relatie – en zelfs binnen dezelfde relatie – omwisselen.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Bindingsangst overwinnen, onze tips
Er zijn veel mogelijkheden om van je bindingsangst of verlatingsangst af te komen. Omgaan met bindingsangst kun je leren. Bepalend is de ernst van de angst. Als je nooit verder komt dan een eerste afspraakje is het tijd om een lieve en begripvolle therapeut te zoeken.
Zij wil meer ruimte. Ze is er nog niet aan toe zich te binden. Je wordt haar soms teveel, te vaak, te snel, te benauwd en te eng. Bovendien heeft ze het drukdrukdruk, wil meer op zichzelf zijn, moet flink aan de studie: “Je hoort nog wel van mij.”
Mensen met bindingsangst herkennen vaak de meeste van onderstaande kenmerken: Het moeilijk vinden om langdurig een verbinding aan te gaan met een ander. Moeite hebben met intimiteit. Moeite hebben met het vertrouwen van anderen.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Bij houden van ben je geïnteresseerd in je partner, je respecteert hem, je maakt je zorgen over hem/haar en je geeft om hem/haar. Toch verlang je niet echt naar hem en heb je niet de hele tijd het gevoel dat je bij hem wil zijn.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
De persoon met bindingsangst stoot iemand af, waardoor de persoon met verlatingsangst extra hard gaat trekken. Je gaat nog meer je best doen om iemand te behouden, totdat je er klaar mee bent. En dan komt de persoon met bindingsangst weer terug, om je vervolgens weer af te stoten.