Als je een ananas op je aanrecht laat staan, duurt het 3-5 dagen om te rijpen. Om sneller te rijpen, doe je de ananas in een papieren zak met een appel of banaan. Vouw de bovenkant een paar keer om en laat op kamertemperatuur staan . De ananas rijpt in 1-2 dagen.
Ananas groeit niet in Nederland, maar in tropische landen als Panama, Costa Rica en Ghana. Het kan wel 14 tot 18 maanden duren voordat de vrucht rijp is en geoogste kan worden. Na het oogsten rijpt de ananas niet meer na. Gelukkig wordt deze exotische vrucht jaarrond geïmporteerd en is dus het hele jaar verkrijgbaar!
Het ding met ananas is dat, in tegenstelling tot ander fruit, ze niet meer vanzelf rijpen als ze eenmaal zijn geplukt . Dit komt omdat hun bron van zoetheid de stengel is. Dus als je de stengel eenmaal hebt uitgesneden, kan de vrucht op geen enkele manier zijn eigen suiker produceren.
Maar dé tip om er zeker van te zijn dat de ananas goed rijp is, is de bladertest. Dit doe je door een van de bladeren vanuit het midden van de kroon vast te pakken en er een klein rukje aan te geven. Laat het blad makkelijk los, dan is de ananas rijp. Zo niet dan heeft deze nog even de tijd nodig.
Ananas werkt tegen een heleboel vervelende kwaaltjes. Een aantal: slijmvliesontsteking, wormen, verstopping en maagproblemen. De zoete vrucht bevat een heleboel antioxidanten. Deze bestrijden vrije radicalen in je lichaam en maken op die manier de kans op kanker kleiner.
Ananas is jaarrond verkrijgbaar en wordt geïmporteerd uit Panama en Ghana.
Ananas is gevoelig voor koudebederf. Een hele ananas bewaar je buiten de koelkast, maar gesneden stukjes ananas kun je beter, goed afgedekt, in de koelkast bewaren. Als je ananas invriest, verwijder dan eerst de schil en de harde kern en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Het ananashart, oftewel de harde kern
De harde kern, ook wel het ananashart genoemd, is wat meer vezelig, harder en heeft minder smaak dan de rest van de ananas. Daarom eten we het vaak niet op. Maar het is wel eetbaar, zowel rauw als bewerkt.
Een ananas is helaas slechts kort houdbaar. Dat komt doordat een ananas altijd rijp (of bijna rijp) geoogst wordt. Als je een ananas op kamertemperatuur bewaart is deze binnen twee of drie dagen houdbaar. Daarna kun je een ananas beter niet meer eten.
Hoeveel ananas per dag eten is gezond? Ananas is een fruitsoort en het Voedingscentrum adviseert om 200 gram fruit per dag te eten. Neem ananas bij voorkeur op in een gevarieerd voedingspatroon en wissel af met andere fruitsoorten.
Aan de schil van de ananas kun je vaak al zien of hij lekker rijp is. Als de ananas een goudgele gloed heeft, dan is hij rijp. Groene ananassen zijn onrijp en die kun je dus beter niet kopen, tenzij je hem thuis de kans geeft om goed te rijpen. Volg daarom vooral je instinct en kijk of de ananas er gezond uit ziet.
En of je hond ananas mag!
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, dit is niet erg. Sterker nog, het is juist goed om je hond zo nu en dan een stuk ananas te geven. Het bevat veel vitamines en antioxidanten en kan daarom absoluut gezien worden als gezonde zomersnack voor je hond.
Een ananas wordt rijp geplukt, want hij rijpt moeilijk na. Te vroeg geplukte ananassen smaken heel zuur. Een overrijpe ananas is ook niet lekker: het vruchtvlees ziet er glazig en bruinachtig uit en hij ruikt naar gist. Een ananas kan tot wel vier kilo wegen.
Als een ananas heerlijk zoet ruikt, kun je hem eten. Maar je test het ook eenvoudig door het middelste blaadje uit de kroon te trekken. Als het blad gemakkelijk loslaat, is de ananas rijp.
Een aangesneden verse ananas kunt u het beste bewaren in de koelkast. In stukken gesneden en in een luchtdicht bewaarbakje, kunt u de ananasstukken ongeveer 4 tot 5 dagen bewaren in uw koelkast. Verse ananas uit de koelkast is het lekkerst wanneer u de ananas voor het eten op kamertemperatuur brengt.
Eet je te veel van deze tropische vrucht, dan begint je tong te prikken, kriebelen of zelfs branden en wordt je gehemelte ronduit rauw. Niet langer, want wij hebben de oplossing.
Uit een recente studie is gebleken dat ananas, en dan met name de enzymen uit de wortel en stam, over geneeskrachtige eigenschappen beschikt die mogelijk toegepast kunnen worden in de strijd tegen resistente bacteriën.
Ananas helpt dankzij de gunstige antioxidanten die het bevat ook om gevaarlijke ontstekingen te verminderen en een gezonde bloeddruk te herstellen.
De ananas is een tropische vrucht die niet van lage temperaturen houdt. Bewaar 'm dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats of op de fruitschaal. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je ananasstukjes tot wel 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
De oorzaak van het onaangename prikkelende gevoel ligt aan een enzym dat sterk aanwezig is in een ananas. Bromelaïne is een proteolytisch enzym. Dit enzym breekt eiwitten of proteïnen af. De proteïnen in je tong, wangen en gehemelte worden door het eten van die ananas zullen dit dus ook waarnemen.
Versnel het rijpingsproces door 'm op z'n kop te zetten
Het klinkt misschien te gek voor woorden, maar door de ananas enkele uren op z'n kop tegen een muur te laten rusten, gaat hij sneller rijpen. Door hem zo te positioneren verspreiden de suikers in het 'poepje' naar de gehele vrucht.
Een rijpe ananas daarentegen, verspreidt een heerlijke zoete geur. Ruik dus goed aan je ananas. Ruikt-ie zoet? Dan kun je 'm aansnijden.
pineapple {znw.}