Als u het niet heeft en de agenten vragen u het te verzenden, dan wordt het pakket vastgehouden door de douane totdat u de juiste informatie doorgeeft. Hoe langer het duurt om de belastingen te betalen, hoe lang de douane mag pakket vasthouden.
Zendingen worden tegengehouden om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de export- of importregels van de douane.
Op onze internationale track & trace-website vind je altijd de laatste informatie over je pakket. Vul de bestemming, track & trace-code en je postcode in, en je ziet direct wat de status is. Moet er inklaringskosten worden betaald? Dan bezorgen we je pakket rechtstreeks bij een PostNL-punt.
Douane inklaring kan een paar werkdagen, maar ook weken duren. Het is afhankelijk van wat je verstuurt, de bestemming en de daar geldende douaneregels en -beperkingen. Je kunt contact opnemen met douane van het land voor specifieke informatie. Op onze website vind je ook douane informatie per land.
Alle pakketten die van buiten de EU komen, moeten voorzien zijn van een handelsfactuur of een pro-formafactuur. Als je documenten gaat verzenden, hoef je geen handelsfactuur of pro-formafactuur bij te voegen. Een document is namelijk een papier zonder handelswaarde.
Reken op 21% btw, voor een aantal producten geldt een verlaagd tarief van 9%. Is uw aankoopbedrag € 150 of meer? Dan betaalt u ook invoerrechten. Reken op 0 tot 17% invoerrechten.
Met een douane-entrepot kun je invoerrechten 'omzeilen'. Je voert de goederen niet in maar slaat ze op onder douaneverband. Dit betekent dat de goederen onder toezicht staan van de douane. Je betaalt dan geen invoerrechten en andere invoerbelastingen (zoals btw bij invoer) in de EU.
PostNL on Twitter: "@MikeHulshof Doorgaans duurt de bezorging na inklaring nog zo'n 3-4 werkdagen 😊" / Twitter.
Controle bij de douane
In de meeste gevallen gaat het douaneproces redelijk soepel en zal je container binnen een paar dagen gelost en ingeklaard zijn. Het kan ook zijn dat dit wat langer duurt.
Als je inklaringskosten moet betalen, ontvang je een betaalverzoek via e-mail of met de post. Let daarbij goed op: wij sturen je nooit een link om direct te betalen. We verwijzen je altijd eerst naar onze track & trace-pagina.
Bij landen waar wel verzekerde verzending mogelijk is duurt de status 'In transit' doorgaans niet langer dan één week. Mocht dit wel het geval zijn dan ligt het vaak aan één van de volgende oorzaken: Douane - Het kan voorkomen dat je zending door de lokale douane wordt uitgekozen voor inspectie.
Als je weigert de invoerkosten te betalen, zullen we je zending niet kunnen leveren en wordt ze teruggestuurd naar de afzender. Je kan contact opnemen met de afzender om te zien of de waarde van de aankoop (deels) aan jou kan worden terugbetaald. Weigeren kan je online.
Neem contact op met de postbezorger
De postbezorger begint een onderzoek naar het verdwenen pakket. Levert dit niets op, dien dan een klacht in bij de bezorgdienst.
Als je dus niks hebt ontvangen moet de webwinkelier in actie komen. Vraag de verkoper om contact op te nemen met het postbedrijf dat de bestelling moet afleveren. Je kunt uiteraard zelf contact zoeken met het post- of koeriersbedrijf, bijvoorbeeld als je over een track & trace-nummer beschikt.
Controleer de status van je pakket
Vul de track & trace-code en postcode van de ontvanger in. De track & trace-code krijg je normaal gesproken van de afzender. Ben jij de afzender? Je vindt de track & trace-code op het verzendbewijs dat je krijgt wanneer je jouw pakket afgeeft op een PostNL-punt.
Hoe lang kan mijn pakket vastzitten bij de douane? Uw pakket mag officieel maximaal 30 dagen vastgehouden zijn door de douane. Als uw pakket geen verboden artikelen bevat, wordt uw zending ingeklaard door de douane.
Slechts 1,3 procent van alle binnenkomende containers wordt gecontroleerd.
Wanneer er geen of reguliere drukte is wordt vaak aangeraden om minimaal 2 uur voordat de Europese vlucht vertrekt op de luchthaven te zijn. Bij een intercontinentale vlucht was dit minimaal 3 uur.
Een douane inklaring houdt in dat er aangifte wordt gedaan bij de douane. In deze aangifte wordt er aangegeven welke goederen het land in komen. Gedurende dit proces controleert de douane of de goederen het land in mogen. Daarnaast wordt er ook vastgesteld hoeveel BTW en invoerrechten er betaald moeten worden.
Ze moeten aan de Douane doorgeven waar het bedrag vandaan komt, naartoe gaat en waar het voor bedoeld is. Dit doen we om zicht te houden op geldstromen over de hele wereld om zo witwassen en financiering van terrorisme te bestrijden.
Goederen die van buiten de Unie zijn aangebracht bij de Douane staan onder douanetoezicht. De goederen heten in douanetermen dan 'douanegoederen'. Pas na betaling van invoerrechten, btw-verplichtingen en andere rechten worden de goederen vrijgegeven en zijn ze in het vrije verkeer gebracht.
De douane mag je enkel aanhouden als je een crimineel (waar ook harde bewijzen voor bestaan) bent, indien je op een zogeheten zwarte lijst staat, als je geen geldig paspoort en/of visum of ticket in handen hebt of bureaucratisch gezien onwettig een kind mee naar het buitenland neemt.
De douane controleert onder meer of je vals geld, drugs, beschermde diersoorten of namaakartikelen bij je hebt. De douane checkt dus goederen en dus geen mensen of paspoorten. De douane controleert ook koffers uit hoogrisicolanden al in de bagagekelders, voordat ze op de banden worden gelegd.
Vanaf 1 juli 2021 moet u een invoerrechten betalen voor alle pakketten die u uit landen van buiten de Europese Unie wilt ontvangen. In principe berekent het koerierbedrijf de BTW, de douanerechten en de kosten voor douaneformaliteiten en vraagt u deze te betalen voordat u uw pakje in ontvangst neemt.