Derdehands rook blijft maanden tot jaren hangen. De schadelijke stoffen in derdehands rook worden na een tijd zelfs nóg schadelijker omdat ze reageren met andere stoffen in de lucht.
Wanneer er in huis wordt gerookt, blijft de tabaksrook lang hangen. Roken bij een open raam of afzuigkap is niet genoeg. Hoeveel slechte stoffen en hoe lang deze in de ruimte blijven hangen, is niet te zeggen. Het ligt er namelijk aan hoeveel er wordt gerookt, hoe lang de ramen open staan en hoe groot de ruimte is.
Wanneer het regent of waait, is het verleidelijk om binnen te roken. Probeer dit toch te vermijden, of rook in ieder geval uit een raam, zodat de rook naar buiten waait. Ventileer de kamer na het roken. Zorg dat de rook de kamer zo snel mogelijk uitgaat door de kamer na het roken goed te laten luchten.
Rokende buren kunnen een bron van irritatie zijn
Wanneer de wind verkeerd staat en de roosters open, is de kans groot dat de rook al snel opgemerkt wordt. Daarbij komt deze rook via kleine openingen in de muren of tussen de kozijnen door naar binnen.
Meng een kopje azijn met twee liter water en gebruik dit sopje om de meubels schoon te maken. De geur van azijn ruikt misschien even niet lekker, maar dit zal snel verdwijnen. Hopelijk is dan ook de rooklucht een stuk meer verdwenen. Ook kunt u een paar schaaltjes met azijn in de ruimte bij het meubel zetten.
Alle rook is schadelijk
Veel mensen denken dat rook van een brand met chemische stoffen veel gevaarlijker is dan rook van een gewone brand. Maar alle rook is schadelijk. Ook rook die niet van een brand komt, bevat giftige stoffen, zoals dioxinen.
Derdehands rook bestaat voor een deel uit dezelfde schadelijke stoffen als sigarettenrook. Die stoffen brengen schade toe aan bijna alle delen van het lichaam, weten we uit onderzoek naar (mee)roken. Mensen die meer blootgesteld worden aan derdehands rook hebben inderdaad vaker longklachten.
Zo is roken onder de dampkap of aan het open raam geen oplossing. De schadelijke rookdeeltjes verspreiden zich toch nog in huis zonder dat u er iets van merkt: in de lucht, op de meubels, het speelgoed. Rook dus enkel buiten. Veel rokers denken dat het helpt om het huis of de auto te verluchten.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker. Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Roken binnen verboden
Binnen mag u niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw. Ook niet in een rookruimte. U mag dus bijvoorbeeld niet roken in een café, sportkantine, coffeeshop, shishalounge, station, kantoor, ziekenhuis of gemeentehuis.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook. Laat dit een uur op een zo laag mogelijk vuur staan, zonder deksel.
Het is van het grootste belang dat als je in de badkamer of je slaapkamer rookt - alle kieren van de deur goed dichtplakt met kleefband! Sommigen gebruiken schone, frisse, pasgewassen handdoeken zodat naastgelegen ruimtes fris blijven ruiken en de frisse lucht zich in tegengestelde richting beweegt.
Gemiddeld blijft parfum zo'n vier tot zes uur zitten, daarna vervliegt het. Hoe lang een parfum blijft hangen, hangt af van het seizoen. In de zomer zal je geurtje bijvoorbeeld veel sterker ruiken, omdat de warmte ervoor zorgt dat de chemische reactie die parfum loslaat wordt geactiveerd.
Meeroken is het inademen van tabaksrook uit de omgeving. Dit heet ook wel passief roken. Deze rook bevat honderden stoffen die schadelijk voor de gezondheid zijn, waarvan ruim 70 kankerverwekkende stoffen. Ieder jaar overlijden er in Nederland meer dan 700 mensen door meeroken.
Neutraliseer de rooklucht
Vervelende geurtjes in huis zoals een rooklucht kun je ook makkelijk verwijderen door een aantal kommetjes met houtskool, azijn of gemalen koffie neer te zetten. Deze producten hebben allemaal een neutraliserende werking.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Nicotine blijft één tot drie dagen in je bloedbaan en cotinine kan tot 10 dagen in het bloed worden gedetecteerd. Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn.
Volwassenen die meeroken hebben net als rokers een verhoogde kans op een beroerte, longkanker of een hartinfarct. De verhoogde kans hierop is zo'n 20-30%. Deze kans is niet zo groot als voor mensen die zelf roken.
Om de risico's van blowen zoveel mogelijk te beperken zou je schadelijke stoffen zoals teer en koolmonoxide uit de rook moeten kunnen filteren. Probleem is dat filters (zoals het water in een waterpijp en sigarettenfilters) niet alleen een gedeelte van de teer tegenhouden, maar ook een gedeelte van de THC.
Met name luchtreinigers met ioncluster of ionisator, HEPA en koolstoffilter zijn zeer geschikt voor het filteren en schoonmaken van rooklucht. Een ionisator zorgt ervoor dat de kleinste verontreinigingen uit de lucht worden gehaald.
Gemiddeld roken alle mensen die roken ongeveer 10 sigaretten of shagjes per dag. Ongeveer 3% van de mensen die rookt, rookt gemiddeld 20 of meer sigaretten of shagjes per dag.
- Roken kan bij sommigen op aanzienlijke wijze stress reduceren. Stress kan op zichzelf en door de gevolgen die het heeft ook dodelijk zijn. - Er is vastgesteld dat rokers 50% minder kans hebben om bepaalde vormen van kanker op te lopen. (bijvoorbeeld bepaalde soortend darmkanker).
Als je buiten rookt, dan blijft er dus minder rook achter op je meubels of de vloer. Toch neem je nog altijd slechte stoffen mee naar binnen, via je huid, haar en kleding. Buiten roken voorkomt dus niet dat kinderen en huisdieren schadelijke stoffen binnen krijgen. Helemaal stoppen met roken is dus het beste.
COPD is een ziekte van de longen die niet kan genezen. Het komt meestal door roken. Soms door fijnstof of prikkelende deeltjes in de lucht. Als u niet rookt of gerookt heeft, is de kans dat u COPD krijgt heel klein.
Met derdehands rook bedoelen we de stoffen die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en achterblijven nadat een roker klaar is met roken. Deze stoffen kunnen op een later moment weer in de lucht terechtkomen, waarna men deze weer inademt.