Corian® oppervlaktemateriaal wordt gemaakt van ongeveer 1/3 hoogwaar- dige acrylharsen en 2/3 natuurlijke minera- len en wordt vervaardigd in verschillende productie-eenheden verspreid over de we- reld.
DuPont™ Corian® is een massief, niet-poreus, homogeen plaatmateriaal dat bestaat uit ± 1/3 acrylaat (ook bekend als PolyMethylMethAcrylaat of PMMA) en ± 2/3 natuurlijke mineralen. Het voornaamste bestanddeel is het mineraal AluminiumTriHydraat (ATH), een derivaat van bauxiet, het erts waaruit aluminium wordt gewonnen.
Corian® is hygiënisch, duurzaam en functioneel en dat maakt het ideaal voor ruimtes waar voedsel centraal staat. Dankzij de vele mogelijkheden het gebied van kleur, structuur en vorm, ontstaat ook nog eens een aantrekkelijk zintuiglijk geheel. Corian® is niet-poreus, heeft geen zichtbare naden en voelt warm aan.
Corian en Hi-macs zijn hoogwaardige massieve kunststoffen die bestaan uit gezuiverde bauxiet en acrylmethyl-metacylaat. De fabricage van deze kunststoffen is een vloeibaar procédé. Het kan dus in allerlei vormen worden gegoten.
Door de verlijming en het polijsten van het werkblad is een naadloos oppervlak te creëren. Corian is: enorm stootvast, krasvast, onderhoudsvriendelijk, duurzaam, toepasbaar in vochtige ruimtes en verkrijgbaar in een uitgebreid kleurenpalet.
Corian is een mengsel van bauxiet met acryl, officieel heet dat 33% polymethylacrylaat en restant is aluminium hydroxide. Ten opzichte van composiet is het materiaal zeker meer delicaat (kwetsbaar), maar wél reparabel. Een kras van bijvoorbeeld een mes haal je er met een schuurspons al uit.
Corian is het onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. Het is wel niet hittebestendig en gevoelig voor krassen. De gemiddelde prijs per lopende meter bedraagt €400.
Corian is een soort kunststof die mooi naadloos verlijmd kan worden. Zo kunnen bij grotere werkblad oppervlakken de naden onzichtbaar weggewerkt worden.
Onderhoud van een corian blad
Hoewel vloeistoffen niet in het materiaal kunnen dringen, is het het beste om gemorste producten meteen op te vegen. Bij normale reiniging is het voldoende om het blad af te nemen met een sopje of eventueel en zachte schuurcrème zoal Cif of Dreft.
Corian® is een duurzaam materiaal
Het wordt volgens strikte normen geproduceerd, om zo tot een duurzaam resultaat te komen. Zo wordt in alle fases van het productieproces de productie van afval en het verbruik van energie zo beperkt mogelijk gehouden.
Solid surface staat ook wel bekend als Corian, Kerrock of HI-MACS en is dan ook hetzelfde.
Graniet, terrazzo en composiet
Dit zijn kostbare, maar ideale materialen voor een werkblad. De materialen zijn hygiënisch en kunnen tegen zuur en een stootje. De meeste granieten werkbladen moeten regelmatig geïmpregneerd worden, zodat vlekken minder snel intrekken en het blad beter beschermd blijft.
Corian is heel sterk; zelfs wanneer het werkblad over een grote lengte overspannen wordt zal het niet breken. Bewerkbaar materiaal; een Corian werkblad kan in allerlei vormen worden geslepen. Bovendien kunnen losse delen naadloos verlijmd worden, waardoor elk design gerealiseerd kan worden ongeacht de lengte.
Gebruik een schuurspons (met nylon kant) en een vloeibaar schuurmiddel. Maak de spons nat zodat het schuur-middel voldoende wordt verdund en een gepolijst oppervlak niet kan beschadigen. Behandel hierbij altijd een ruimer oppervlak, intensief gebruik op een klein oppervlak kan namelijk tot een glansverschil leiden.
Wie Solid Surface zegt, zegt alleen maar voordelen. Dit hoogwaardige natuurlijke materiaal vergt heel weinig onderhoud omdat het uiterst hygiënisch is en gemakkelijk schoon te maken. Omdat het door en door uit eenzelfde homogeen materiaal bestaat, is het ook enorm duurzaam en krasbestendig.
DE NADELEN VAN EEN COMPOSIET AANRECHTBLAD
Een composiet werkblad is gevoelig voor vlekken, dit is met name als het agressieve en natte plekken zijn die langdurig op het aanrechtblad blijven liggen. Denk hierbij ook aan bijtende middelen.
Valt er echter een scherp en hard voorwerp op je keramische keukenblad, dan kunnen er schilfers komen. Bij composiet is dit risico minimaal. Door de vele voordelen van keramiek, is het blad over het algemeen duurder dan een composieten werkblad.
Een Dekton aanrechtblad is gemaakt van geavanceerd materiaal uit een mix van kwarts, porselein en glas. Deze producten worden in het productieproces samengeperst waardoor er een zeer hard en niet poreus materiaal ontstaat. Daardoor is Dekton een zeer geschikt materiaal voor het maken van aanrechtbladen.
De voordelen van Dekton kort op een rijtje:
Afhankelijk van de kleur die je kiest, kan Dekton duurder uitvallen dan bijvoorbeeld graniet, composiet of keramiek. Dit hoeft echte niet altijd zo te zijn.
Keramiek is bestand is tegen de meest vervelende vlekken. Wel opletten met schuur- en chemische middelen. Keramiek heeft net als Dekton een super harde toplaag waar krassen geen kans krijgen.
Dit moderne materiaal heeft een uiterst hoge dichtheid. Voor een werkblad brengt dat veel voordelen met zich mee. Zo houd je je Dekton werkblad eenvoudig schoon en blijft het blad krasvrij. Je kunt dus zorgeloos koken, smeren en snijden zonder bang te zijn dat je keukenblad beschadigt.
De voordelen van graniet ten opzichte van composiet
Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.
Een aanrechtblad van composiet is samengesteld uit diverse materialen en dus niet een 100% natuurproduct. Daardoor is het composiet aanrechtblad iets goedkoper dan een aanrechtblad van graniet. Let op met hete pannen en bijtende materialen!
Quartz composiet is een samengesteld materiaal, kwartsgranulaten, harsen en kleurpigmenten. Hierdoor ontstaat een materiaal dat uiterst hard en bestendig is. Quartz Composiet is een materiaal dat uiterst geschikt is voor vensterbanken, keukenwerkbladen, badkamers, vloeren en wandbekledingen.
Dekton® is steen
Dekton® is een uitgekiend mengsel van meer dan 20 natuurlijke mineralen.