Andere typen vegetariers zijn; de pescotarier (wel vis maar geen vlees, kip en melkproducten) en de pollotarier (wel kip maar geen vlees, vis en melkproducten). Een andere vorm waarin alle producten met een dierlijke oorsprong worden weggelaten, is veganisme.
Een vegetariër wordt dan omschreven als 'iemand die geen dierlijke producten eet'. Die keuze heeft uiteraard grote consequenties voor het voedingspatroon: vegetariërs eten geen vlees, geen vis, geen eieren én geen zuivel.
Een pescotariër eet geen vlees of kip, maar wel vis. Een pollotariër eet geen vlees of vis, maar wel kip.
Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, dus dat betekent geen vlees, vis, gevogelte, zuivel of eieren. Cording laat weten dat je met dit eetpatroon wat meer vezels binnen krijgt en minder verzadigde vetten, waardoor veganisme goed kan zijn voor de gezondheid van je hart.
Vegetariërs eten geen vlees. Veganisten nemen helemaal geen dierlijke producten. En flexitariërs eten op sommige dagen geen vlees.
Als pescotariër eet je geen zoogdieren en gevogelte, maar wel vis (pisces = Latijn voor vis), andere zeedieren, eieren en zuivelproducten. Je zult de termen pescotarisme, pescotarisch eten of pescotariër niet vaak horen, meestal wordt deze manier van eten simpelweg 'vegetarisch mét vis' genoemd.
Een veganist is iemand die geen vlees en vis eet, maar ook dierlijke producten zoals eieren, zuivel en honing laat staan. Dit houdt in dat ze producten met dierlijke producten erin verwerkt, zoals bijvoorbeeld koekjes (ei), snoep (gelatine) of patat gebakken in dierlijke olie, ook vermijden.
Wat is een flexitariër? Je bent een 'flexitariër' als je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Flexitariërs eten dus vooral groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen. Een enkele keer in de week staat er vlees of vis op het menu.
Veganist. Een veganist is iemand die geen dierlijke producten eet of gebruikt. Dus geen vlees, vis, melk, eieren, honing, gelatine, dierlijk stremsel.
Er zijn ook vegetariërs die geen vlees, maar wel vis eten, dit zijn de zogenoemde pescotariërs. Vegetariërs die geen vlees, vis en andere dierlijke producten eten (zoals honing, eieren en zuivel) worden veganisten genoemd.
Wist je dat kippen mensen herkennen en gezichten onthouden? Ze hebben een goed geheugen waarmee ze ook soortgenoten van elkaar onderscheiden in de pikorde. Als je kippen jou goed gewend zijn, rennen ze weleens achter jou aan voor aandacht of een lekkernij.
Ovo-vegetariër
Een ovo-vegetarisch dieet bevat geen zuivelproducten, maar wél eieren. Dat betekent dat als je dit dieet volgt, geen koemelk, kaas, boter, room, yoghurt of ijs mag eten. Deze voedingsmiddelen worden namelijk allemaal met melk gemaakt. Je kunt daarentegen wel overal eieren voor gebruiken.
Ook creaturen met pluimen en vleugels of organismes die in water leven (vissen, maar ook mosselen, garnalen, kreeften, ...) vallen onder de categorie dieren. En hoewel vaak niet herkenbaar: ook in charcuterie of gehakt zitten restanten van dieren.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.
Wat is het carnivoordieet? Het carnivoordieet is in zekere zin exact het tegenovergestelde van een vegetarische levensstijl. Het dieet schrijft voor dat je niets anders eet dan vlees en (optioneel) andere dierlijke producten, zoals melk en eieren.
Vegetarische voeding is voeding waar niets in zit van het gedode dier. Dit betekent dat er geen vlees, vis, insecten of gevogelte in zit. Daarnaast zit er in echt vegetarisch eten ook geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel (in kaas) of ander verstopt vlees in het eten.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Honing is de zoete substantie die door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen. Het is niet veganistisch, omdat het door dieren gemaakt wordt.
Een vegetariër is iemand die geen vlees, vis (ook schelp- of schaaldieren) en gevogelte eet. Er worden vaak nog wel dierlijke producten geconsumeerd waaronder eieren, melk of andere zuivelproducten. Een veganist eet geen vlees, vis en andere dierlijke producten. Dus ook geen eieren, zuivel of honing.
Een fruitariër eet alleen maar van de delen van planten die niet beschadigd of dood gaan door het 'plukken'. Dus wél: fruit, komkommers, tomaten, avocado's, noten, zaden, mais en zelfs rijst. Maar niet de wortels, stengels of bladgroenten.
Vegetarisch eten is gezond
Dit terwijl een voedingspatroon met veel vlees slecht verzadigd vet en vaak ook te weinig voedingsvezels bevat. Bovendien is bewezen dat vegetariërs doorgaans beter eten en daardoor minder lijden aan hart- en vaatziekten. Wie kiest voor vleesloze voeding, maakt daarmee een gezonde keuze.
Het MIND dieet bestaat uit een combinatie van het mediterraan dieet, het Dash dieet (een dieet laag in zout) en bevat veel groenten, peulvruchten en volkoren producten. Haar conclusies zijn voorzichtig, maar het MIND dieet lijkt een positief effect te hebben op de korte termijn.
Per definitie eet een vegetariër geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel). Veel vegetariërs letten echter minder op vegetarische instinkers zoals gelatine en kaas.