De volgende etenswaren kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat: Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan. Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer. Scherp voedsel zorgt voor hitte-aanvallen en maagzuur, waardoor je slecht in slaap kunt vallen.
Zo weten we natuurlijk dat de inname van cafeïne ervoor zorgt dat we moeilijker in slaap komen. Maar wist je ook dat cafeïne tot wel 6 uur na inname invloed kan hebben op jouw slaap? Ga je om 22.00 uur naar bed dan kan je kopje koffie, glaasje cola of andere cafeïnehoudende voeding om 16.00 nog effect hebben.
Een volle maag met half verteerd voedsel zal je nachtrust verstoren. In het ideale geval nuttig je je avondmaaltijd dus minstens een uur of 3 voor het moment van slapengaan. Nog een bord eten wegwerken in bed kost ook gewoon tijd die je goed kan gebruiken om te slapen.
“Het is op zich niet verkeerd om iets te eten voor het slapen, zolang het maar geen zware kost is. Zo kun je vetten en eiwitten beter niet later op de avond eten, omdat die meer energie vragen om verteerd te worden. Ons systeem is niet meer gericht op het verteren ervan. Dat werkt niet slaapbevorderend.
Kalmerende voeding
Het hormoon serotonine werkt kalmerend. Dit zogenaamde gelukshormoon wordt gemaakt uit het aminozuur tryptofaan. Voeding met veel tryptofaan is bruine rijst, zonnebloempitten, pompoenzaad, sesamzaad, banaan en eiwitrijk voedsel als vlees, vis, kalkoen en ei.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
Fruit als avondsnack? Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium.
Een slokje water voordat je gaat slapen, houdt niet alleen je vochtbalans op peil. Ook je spieren, gewrichten en hormonen komen daardoor allemaal in balans. Dat zorgt ervoor dat je je lichaam beter ontspant. Daardoor kun je slapeloosheid voorkomen.
Binnen 2 minuten in slaap vallen
Sluit je ogen en adem diep in en uit. Ontspan elke spier in je gezicht en let erop dat je niet fronst of je ogen toeknijpt. Adem uit en voel je wangen, mond en tong ontspannen. Laat de druk op je ogen los en laat je ogen rusten in je oogkassen.
Chocolade eten
Kun je hierna niet slapen? Dat is niet zo gek. De suikers in die heerlijke chocola houden je namelijk wakker. Dat doet ook het stofje theobromine, dat je hartslag verhoogt en de kans op slapeloosheid verhoogt.
Te veel suiker
Want hoewel suiker je niet hyperactief maakt - zoals zovelen denken -, kan het wel je nachtrust verstoren. Volgens onderzoek van American Academy of Sleep Medicine zorgt een koolhydraatrijk dieet met veel suikers voor een slechte nachtrust.
Of toch maar gewoon een kopje koffie? Volgens diëtisten is het duidelijk waarvan je het best wakker blijft. Koffie werkt beter: de cafeïne in een kop zwarte koffie heeft 4 à 5 uur een effect op je lichaam. In 100 ml koffie zit 40 mg cafeïne, in de vleugelsgevende energydrink 30 mg/100 ml.
Kun je de slaap niet vatten? Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert.
Fruit. Veel fruitsoorten bevatten van nature serotonine of dragen bij aan de productie van dit stofje in je hersenen. Je kunt daarom zonder problemen een beetje ananas, sinaasappel, appel, banaan of kiwi eten voor het slapen gaan.
Honing is rijk aan glucose, wat je lichaam helpt om de productie van het aminozuur orexine (een hormoon dat slaperigheid tegen gaat) te stagneren. Een theelepel honing voor het slapen zou genoeg moeten zijn om je te helpen makkelijker in slaap te vallen.
Water. Als je lichaam niet voldoende gehydrateerd is kan dat je flink duf en moe maken. Water bevat natuurlijk geen calorieën en geeft in die zin zelf geen energie, maar het faciliteert wél allerlei belangrijke processen in je lichaam die je wakker en fit houden.
Toch is het geen goed idee om voor het slapen dan nog een glas water te drinken, want dat kan de slaapkwaliteit ook aantasten. Dat komt doordat je 's nachts vaker uit bed moet voor een nachtelijk bezoek aan het toilet. En die slaaponderbrekingen zijn funest voor je nachtrust.
Het drinken van alcohol kan effect hebben op de lengte en de kwaliteit van slaap. Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller in slaap vallen na het drinken van een glas alcohol, het zogeheten 'slaapmutsje' [7].
Zorg er liever voor dat je voldoende water drinkt, liefst 1,5 tot 2 liter per dag. Ook veel soorten kruidenthee kunnen een kalmerende werking hebben, zoals kamille, passiebloem, valeriaan of citroenmelisse. Zwarte thee bevat theïne wat juist een opwekkend effect heeft, net als cafeïne.