Nadat je seks hebt gehad kun je ook bruine afscheiding krijgen. Hiermee kan je te maken hebben als je seks hebt tijdens je menstruatie. Het kan ook komen wanneer je vagina tijdens de seks te droog was, waardoor het beschadigd is en er een bloedvaatje geknapt is. Deze wrijving kan vervolgens voor bloedverlies zorgen.
Afhankelijk van de periode van je zwangerschap kan je bruine afscheiding of bloedverlies hebben door een innestelingsbloeding, een poliep of andere oorzaak van de baarmoedermond, een infectie in de vagina maar heel vaak is er geen duidelijke reden en verdwijnt het bloedverlies na een paar dagen vanzelf.
Als je last hebt van bruine afscheiding op onregelmatige momenten of na het vrijen, maar ook als het helder rood van kleur is, dan is het belangrijk je te laten testen op SOA's en een uitstrijkje van baarmoedermond te laten maken.
Of je bruine afscheiding hebt als je zwanger bent, verschilt per vrouw. Meestal gebeurt dit tussen tien en veertien dagen na de bevruchting. Deze lichtbruine afscheiding houdt slechts enkele dagen aan. Vaak is het een van de eerste symptomen van de zwangerschap.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
Bruine afscheiding wijst op het verlies van 'oud' bloed. Soms heb je wat bruine afscheiding kort na een menstruatie, maar het kan ook zomaar tussen twee menstruaties door gebeuren. Het heeft alles te maken met je veranderende hormonen.
Afscheiding dat brokkelig is. Meer afscheiding dan dat u gewend bent. Afscheiding dat een afwijkende kleur heeft. Zo kan de afscheiding een groengele kleur of spierwitte kleur hebben.
Het is eigenlijk bij bruine afscheiding dus niet te voorspellen of dit een normaal teken is van de zwangerschap, of toch uitloopt in een miskraam. Heel begrijpelijk dat je je zorgen maakt dus. Bel gerust de verloskundige om dit te bespreken.
Zwangere vrouwen hebben een dunne, heldere of melkachtige afscheiding. Wanneer zwangere vrouwen een infectie hebben, kan het geel of groen zijn. Soms is de afscheiding bruin, doordat de afscheiding is vermengd met oud bloed.
Misschien zie je een keer een bruinige of ietwat rode afscheiding . Dit kan voorkomen in de eerste periode van je zwangerschap. Soms als vrouwen rond de 5 tot 6 weken zwanger zijn, verliezen ze wat bruine of rode afscheiding. Zo'n 30% van de vrouwen heeft hier last van.
Bruine of roze afscheiding
Meestal komt dat door je menstruatie. Vlak voor of na je menstruatie kun je een paar druppeltjes bloed verliezen en dat geeft een rozige of (licht)bruine gloed aan je afscheiding. Ook als je de pil slikt kun je last hebben van zogenaamde spotting, die kan zorgen voor bloederige afscheiding.
Je cyclus moet variƫren tussen de 21 en 35 dagen. En dat wordt dan gerekend vanaf de eerste dag van hevig bloeden. De dagen dat je een paar druppels bloed verliest voorafgaande aan je menstruatie tellen dus niet mee. Pas als de sluizen goed openstaan begin je te tellen.
Andere oorzaken zijn: stress, heel vaak of heel zwaar sporten, eetproblemen, te weinig eten, erg mager zijn of medicijnen. Bespreek met je huisarts wat je daaraan kunt doen. Ook als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je zwanger worden. Gebruik een voorbehoedmiddel als je niet zwanger wil worden.
U bent niet ongesteld, maar verliest toch bloed. Dit heet een contactbloeding. Het bloed kan meteen of pas uren na de seks uit uw vagina komen. Het kan weinig zijn, bijvoorbeeld een paar druppels bloed of slijm dat een beetje bruin is.
Je baarmoederslijmvlies scheidt zich dan sneller af en je menstruatiebloed komt snel uit je vagina. Hoe sneller menstruatiebloed eruit komt, hoe feller rood het is. Tegen het einde van je menstruatie kan je bloed donkerrood of zelfs bruin kleuren.
Vaak is het bloed donker, een beetje een bruinachtige kleur, al kan het ook wat rozig of rood kleuren De reden voor de bruinachtige kleur is, dat het om oud bloed gaat. Sommige zwangere vrouwen voelen de innesteling: denk bijvoorbeeld aan een bloedneus of kramp.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte pijn in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.
Je vaginale afscheiding kan verschillende kleuren, geuren en substanties hebben. Een normale kleur is wit, maar je kunt ook bruine of gele afscheiding hebben. Wanneer je afscheiding bruin kleurt dan is dit vaak onschuldig en komt het doordat er wat bloed is meegekomen met de witte afscheiding.
Typische zwangerschapssymptomen die bij de 4e week van een zwangerschap horen, zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten, buikpijn of een opgezette buik, hoofdpijn en vaak moeten plassen. Sommigen merken ook dat ze last hebben van stemmingswisselingen.
Soms maakt uw vagina meer vocht. Bijvoorbeeld rond uw eisprong, door de pil, bij opwinding bij seks en als u zwanger bent. Voorkom problemen: Was de ingang van uw vagina alleen met lauw water. Gebruik geen zeep of spoelingen.
Elke vrouw is uniek en dit geldt ook voor de hoeveelheid van de afscheiding. Dit kan namelijk per vrouw, maar ook per dag verschillen. De hoeveelheid hormonen in je lichaam zijn vaak een grote aanleiding op de hoeveelheid witte afscheiding je hebt.
Pijn in je onderbuik en onderrug zijn de meest voorkomende kenmerken van ongesteld zijn. Als je voor het eerst ongesteld wordt, merk je het meteen. Het begint meestal met lichte doorbraakbloeding (spotting). Dit houdt in dat je een beetje bruine afscheiding hebt.
Gebruikt u zolang u nog bloed verliest of bruine afscheiding heeft geen tampons. Pas nadat het bloedverlies gestopt is kunt u weer zwemmen en baden.