Hoe weet je of een bril goed op je neus zit? De bril moet stevig, maar niet knellend op je neus zitten. Zo glijdt de bril niet af, maar gaat het ook niet irriteren. Verder moet je pupil in het midden van het glas zitten en hoort de bril niet breder te zijn dan je gezicht.
De bril moet stevig blijven zitten, maar niet knellen. Over het algemeen is de basisregel dat het montuur niet boven de wenkbrauwen uit moet komen en dat het montuur aan de onderkant niet je wangen moet raken. Dan heb je de goede maat te pakken!
Bril uitzoeken
Zorg ervoor dat de bovenste rand van het montuur de vorm van je wenkbrauwen volgt. Dat maakt dat de bril je natuurlijker staat. Ook is het belangrijk dat het frame meer dan de helft van je wenkbrauwen laat zien. Als de bril als het ware over je wenkbrauwen valt, kan dat een gek effect aan je ogen geven.
Breedte en hoogte van de glazen
Is het glas te groot, ziet het er vaak niet mooi uit. De vuistregel daarbij is dat de glazen niet breder mogen zijn dan het gezicht en de wenkbrauwen niet mogen bedekken.
Het verplaatsen van de bocht in de veer (ook wel het pootje genoemd) moet precies tussen oorschelp en schedel lopen. Vervolgens moet het uiteinde in het kuiltje achter het oor vallen voor meer stevigheid. Het resultaat is een bril die perfect en comfortabel op je gezicht blijft zitten.
Hoe weet je of een bril goed op je neus zit? De bril moet stevig, maar niet knellend op je neus zitten. Zo glijdt de bril niet af, maar gaat het ook niet irriteren. Verder moet je pupil in het midden van het glas zitten en hoort de bril niet breder te zijn dan je gezicht.
Het montuur moet goed op uw gezicht passen - u mag geen druk op contactpunten voelen, zoals achter uw oren of op uw neus. De opticien moet de zijkanten aanpassen aan de vorm van uw gezicht zodat u geen druk op uw slapen voelt, zelfs niet wanneer u de bril langere tijd draagt.
Laat de bril opnieuw afstellen om afzakken te voorkomen
Een afzakkende bril is vaak het gevolg van een verkeerde afstelling. Soms is de bril te los afgesteld, maar ook een te strak afgesteld montuur kan afzakken. Dan duwt hij zichzelf omhoog en zakt vervolgens naar beneden.
Ondanks het ongelukkige feit dat verschillende merken verschillende definities hebben van 'standaard' hoogte, is dit meestal ongeveer 32-38 millimeter.
Je kunt je bril gemakkelijk aanpassen door het montuur met zachte, gelijkmatige druk te buigen. Het enige wat je moet doen is de brilpoten opwarmen door ze in warm water onder te dompelen. Maar wees voorzichtig: heet water kan de coating van de brillenglazen beschadigen.
Grijs: Mensen met grijze haren kunnen goed experimenteren met felle kleuren zoals rood, marineblauw en groen. Ook een zwart montuur kan prima. Geel of bruin is meestal niet de beste keuze.
De ideale wenkbrauwvorm wordt dikwijls bepaald volgens drie richtlijnen: De afstand tussen je ogen en je wenkbrauwen is vaak best even groot. Hou daarom een potlood verticaal langs je neusvleugel en duid het punt aan waar je wenkbrauw moet beginnen.
De afstand van je wenkbrauwen moet gelijk zijn aan de afstand tussen je ogen. Gebruik een potlood en leg die verticaal langs je neus. Zet een punt met een oogpotlood waar de potlood de wenkbrauw kruist.
De gemiddelde brildrager doet 3,8 jaar met dezelfde bril. Dat is behoorlijk lang als je bedenkt dat je jouw ogen best jaarlijks laat controleren. Beantwoord onderstaande vragenlijst om te achterhalen of jouw montuur en/of brillenglazen aan vervanging toe zijn.
Het visueel centrum in de hersenen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Het kan tot drie weken duren voordat je helemaal gewend bent aan je eerste bril. Hetzelfde geldt voor de situatie waarin je bent overgestapt op een nieuw montuur of ander glastype.
Antwoord: Indien er geen klachten zijn is het verstandig eens in de 2-3 jaar de ogen te laten checken indien een bril gedragen wordt. Bij het dragen van contactlenzen moeten de ogen minimaal eens per jaar gecontroleerd worden.
De montuurbreedte moet met een liniaal worden opgemeten. Op de brillen van veel producenten zijn echter wel drie andere afmetingen in mm af te lezen, bijvoorbeeld: 55 □ 18 145 (glasbreedte □ neusbrug-breedte beugellengte). Deze afmetingen vindt u bij Mister Spex in het onderste gedeelte van de productpagina's.
montuur = Inlijsting, omvatting van een object, zoals een montuur van een bril. uilenbril = bril met een breed of dik, meestal donker, montuur en ronde glazen Wordt meestal gebruikt als ongunstige benaming. Brillen = Een bril bestaat uit glazen van glas of kunststof die in een montuur zijn gezet.
Brilmaten worden in dubbele getallen gegeven, schijfmaat en neusmaat. Voorbeelden zijn: 62-21, 52-17, 46-19. Het eerste getal zegt iets over de breedte van het glas, het tweede over de ruimte tussen de glazen.
Bril strakker of losser maken: wanneer je bril te strak is kun je de brilpootjes voorzichtig naar buiten buigen. Zit je bril iets te los? Buig de pootjes dan naar binnen. De veren kunnen gemakkelijk omhoog, omlaag, naar binnen of naar buiten gebogen worden.
Ook bij een nieuwe sterkte of soort bril hebben de ogen én hersenen tijd nodig om zich aan te passen. En dat kan ongemak met zich meebrengen. Zoals hoofdpijn, misselijkheid of vermoeide ogen. Er is wel het één en ander wat u kunt doen om sneller te wennen.
Je bril niet dragen wanneer je hem eigenlijk wel nodig hebt, zal je ogen dus niet verbeteren of ervoor zorgen dat je afwijking opgelost wordt. Eigenlijk doe je ogen extra afzien en bezorg je ze alleen maar last. Ze moeten harder werken met vermoeidheid, hoofdpijn en pijnlijke ogen als gevolg.
Langwerpig gezicht
Bij een lang gezicht passen vierkante, grotere en vierkante monturen. Een pilotenbril zal je vast ook goed staan. Om te voorkomen dat je gezicht optisch juist langer wordt moet je er goed op letten dat de brillenpootjes in het midden van je bril zitten.
Je zit met een ovaal gezicht met elk montuur wel goed en kunt dus kiezen uit ontzettend veel verschillende opties. Denk aan pilotenbrillen, ronde brillen, vierkante brillen... voor jou maakt het eigenlijk niet uit.
De sterkte van het brillenglas wordt uitgedrukt in een getal met een plus- of een minteken ervoor. Staat er een plusteken, dan ben je verziend. Je hebt je bril nodig voor beter zicht van dichtbij. Staat er een minteken, dan ben je bijziend.