Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Afhankelijk van de rijpheid is de meloen meestal ca. 1 week te bewaren. Houd er wel rekening mee dat meloenen een sterke, zoete geur afgeven. Melkproducten bijvoorbeeld kunnen dit makkelijk opnemen, dus bewaar ze niet te dicht bij elkaar (in de koelkast).
Bewaar een aangesneden meloen altijd in de koelkast en dek af met folie. Als je meloen invriest, verwijder dan eerst de schil en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Watermeloen bewaren
De watermeloen is gekoeld namelijk het allerlekkerst! Bewaar gesneden watermeloen (stukken of schijven) ook in de koelkast. Verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Hier kom je achter door op de onderkant van de meloen te drukken. Geeft deze mee, dan is de meloen rijp. Vaak kun je ook aan de geur bepalen of een meloen rijp is: bij een zoete geur zit het meestal goed. Voor een lekkere zoete meloen kun je deze het beste buiten de koelkast bewaren.
Overrijpe meloenen hebben de neiging erg zoet te worden, te ” snotterig” van structuur en kan gaan vergisten. Eet een meloen dus zo snel mogelijk op na aankoop. Let goed op dat je geen verrotte meloenen eet. Deze zijn zelfs gevaarlijk en je kunt er echt vreselijk ziek van worden.
Zo kun je het beste watermeloen snijden
Halveer de watermeloen in de lengte. Leg beide helften met het vruchtvlees naar beneden op de snijplank en halveer de helften opnieuw in de lengte (je hebt nu 4 parten). Snijd elk part in schijven van ongeveer 1 centimer. Et voila!
Hoeveel watermeloen kun je eten? Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl.
Hoewel je de meeste meloenen buiten de koelkast bewaart – bij voorkeur op de vensterbank in het zonnetje – kun je watermeloenen het beste koud bewaren. Zo komt de smaak ook het best tot z'n recht. Wil je watermeloenen liever langer bewaren? Invriezen kan ook, maar doe dat niet langer dan een paar dagen.
Onderzoekers zeggen dat het fruit buiten de koelkast ook langer houdbaar is. Een meloen blijft gemiddeld twee tot drie weken goed op kamertemperatuur, in tegenstelling tot één week in de koeling.
Dat kun je heel eenvoudig checken door eraan te ruiken en de schil in te drukken. Een galia meloen die iets meegeeft en een zoete geur heeft, is in de meeste gevallen rijp. Een harde galia meloen die weinig geur geeft, is nog niet rijp. Vaak ziet een onrijpe galia meloen er ook nog wat groener uit.
De geoogste vruchten laat u op kamertemperatuur verder rijpen. Twee à drie dagen later zijn ze eetbaar. Wil je ze nog wat langer bewaren? Bewaar de meloenen dan niet onder de 8 °C, er ontstaan dan waterige plekken die snel schimmelen.
Die kan je alleen laten rijpen door hem in een plastic zak samen met een banaan te verpakken. Een banaan scheidt tijdens het rijpingsproces namelijk een natuurlijk ethyleen af, een soort gas dat indien er ander fruit naast ligt, hierdoor ook sneller rijpt.
Bewaar een aangesneden meloen altijd in de koelkast en dek af met folie. Als je meloen invriest, verwijder dan eerst de schil en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
De schil van een meloen is niet eetbaar. De pitten zijn eetbaar, je kan ze ook roosteren.
Om een meloen in parten te snijden, halveer je de vrucht eerst in de lengte. Schep met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd de kwarten vervolgens in gelijke dikke of dunne parten. Verwijder vervolgens de schil. Dit kun je ook met een kleiner mesje doen.
Een watermeloen die niet in stukken gesneden is, dus helemaal nog in de schil, kun je 4 tot 8 dagen buiten de koelkast bewaren. In de koelkast, als je deze grote meloen in de koelkast krijgt, tot wel twee weken.
U kunt watermeloen wel voor een korte tijd invriezen, een paar dagen, zonder dat de watermeloen zijn smaak verliest. Ingevroren watermeloen is een perfecte gezonde snack. Snijd de watermeloen in stukjes, vries ze een paar uurtjes in en steek er een prikker in. Heerlijk tijdens een warme zomerdag.
Hoe kun je vaststellen of meloen niet meer goed is? Je kunt het beste vaststellen of meloen niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Meloen verkleurd of beschimmeld is, dient ze weggegooid te worden.
Vooral Cantaloupe-meloen is wereldwijd een van de gezondste meloensoorten.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
De pitjes van een watermeloen kun je eten. Ze zijn niet erg smakelijk, dus waarom zou je ze opeten? 100 gram watermeloenpitten (dat zijn er heel wat) bevatten 28,3 gram eiwitten.
Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
Halveer de galia meloen met het mes en verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snijd de meloen vervolgens in kleine partjes en verwijder daarna pas de schil. Of hap het vruchtvlees er direct uit.
Een rijpe watermeloen die klaar is om gegeten te worden, heeft vaak een gele vlek op de schil. Een watermeloen valt op de grond als 'ie klaar is en rijpt daar dan verder in de zon. Er ontstaat dan een gele vlek op de schil. De zogenaamde 'rijpvlek'.