Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Dat noemen we een ijzeren voorraad. Het handige van een ijzeren voorraad, is dat je deze makkelijk kunt combineren met verse producten die snel op moeten.
Een aantal basics die goed zijn om in huis te hebben zijn: Rijst, Pasta, lang houdbare sauzen, groenten in blik(Niet zo lekker als vers, maar nog steeds beter dan helemaal geen groente), olijfolie, bloem, suiker en basis specerijen.
Rode en groene linzen, spliterwten, kikkererwten, verschillende soorten bonen – haal ze allemaal maar in huis, want je kunt er soepen, curry's, burgers en zelfs gebak mee maken.
Naast de standaard meubels als een bank en een tafel, mogen spullen als lampen, gordijnen en een klok zeker niet ontbreken. Maar dacht je ook weleens na over een opbergkast of kussentjes? Planten, een televisie en televisiemeubel mag je ook zeker niet vergeten.
Het opbouwen van je voorraad doe je door bij elke boodschappenronde een paar nieuwe producten te kopen. Zo groeit je voorraad langzaam aan. Hieronder vind je ter inspiratie een overzicht van een aantal basisproducten die je kunt aanschaffen. Maak voor jezelf uit wat bij jouw levensstijl en eetgewoonten past.
Zorg voor een goedgevulde voorraadkast & koelkast
Maak het makkelijk voor jezelf en sla in één keer (online) een flinke voorraad volle granen, gedroogde bonen, noten, zaden, pitten, gedroogd fruit en eventueel een aantal superfoods in.
Bewaar de noodvoorraad altijd in huis. Radio (op batterijen) en zaklamp. Kaarsen, waxinelichtjes en lucifers. (Reserve) Batterijen.
Bovenaan je boodschappenlijst staan groenten en fruit. Uit deze voedingsmiddelen haal je voornamelijk vitamines, mineralen en voedingsvezels. Dagelijks dien je zo'n 250 gram groente en 200 gram fruit te eten.
Dit zijn eiwitten, vetten, koolhydraten en veel verschillende vitamines en mineralen. Omdat het lichaam deze stoffen niet (of niet genoeg) zelf kan maken, worden ze essentiële voedingsstoffen genoemd. Deze voedingsstoffen moeten uit de voeding worden verkregen.
Wat is de minimale voorraad? De minimale voorraad wordt gebruikt om het punt te bepalen waarop de voorraad moet worden aangevuld en er een nieuwe bestelling moet worden geplaatst bij de leverancier omdat de goederen bijna uitverkocht zijn.
Hogere kosten
Overvoorraad zorgt immers voor hoge inkoop- en voorraadkosten. Te weinig voorraad zorgt ervoor dat je klanten moet teleurstellen wanneer een product uitverkocht raakt. In beide gevallen maak je dus kosten, die je minder snel kunt terugverdienen.
Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om je een vol gevoel te geven. Het kost je lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Het inventariseren van de voorraad is wettelijk verplicht
Een belangrijke reden voor de uitvoering van de inventarisatie is de wettelijke verplichting. Het is namelijk verplicht om jaarlijks een balans op te maken.
De gemiddelde voorraad is een kengetal dat de waarde aangeeft van de gemiddelde hoeveelheid artikelen die je in een bepaalde periode in voorraad hebt. Ofwel: de gemiddelde voorraad in een periode is de som (optelling) van de waarden van de voorraad, gedeeld door het aantal metingen in die periode.
Ga dus niet een extra kolfmoment inlassen tussen de voedingen door, maar kolf één keer per dag na een borstvoeding. Het beste moment om dit te doen is na de eerste ochtendvoeding. Na de nacht is je lichaam goed uitgerust en zijn de hormonen extra actief, waardoor de melkproductie groter is dan in de avond.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.