Of de worsten nog steeds in Oss worden gemaakt, is gissen. De oplage is wel bekend. Jaarlijks verkoopt Hema, naar eigen zeggen althans, een slordige 10 miljoen rookworsten. Dagelijks rollen er krap 30.000 rookworsten over de toonbank.
Je kent hem vast wel, de rookworst van HEMA. Al sinds 1936 is hij bij HEMA te koop en jaarlijks worden er ongeveer zo'n tien miljoen van verkocht.
In 1936 werden de eerste warme rookworsten verkocht door de Hema-vestiging aan de Nieuwendijk in Amsterdam. In 2007 verklapte een medewerker dat Hema-worsten door Unox worden gemaakt. 6. Elke dag gaan er bij de Hema circa 28.000 rookworsten over de toonbank.
De beroemde rookworst van Hema komt uit de fabrieken van Unox in Oss. Dat hebben diverse oud-werknemers van Unilever bevestigd. Al lange tijd werd vermoed dat Hema de rookworsten in Oss liet maken, maar dat is nu dan echt zeker. In 2007 klapte een werknemer van Unox, een dochteronderneming van Unilever, uit de school.
Volgens een zegsman van het Hema-hoofdkantoor in Amsterdam had haar producent 'leveringsproblemen'. "Maar die zijn verholpen. De rookworst wordt zo snel mogelijk weer uitgeleverd." Hema wil niet aangeven dat haar worst van Unox uit Oss komt. "We zeggen nooit iets over onze producenten."
De rookworst van de Hema bestaat voor 95% uit varkensvlees.
Is Hema rookworst rauw? Een verse Hema – worst is niet gaar, maar rauw. Deze moet 20 minuten wellen in water tegen de kook aan. Voorverpakte worsten die je in de supermarkt koopt, zijn al wel gaar en hoeven alleen opgewarmd te worden.
AMSTERDAM - De beroemde rookworst van de Hema wordt bij Unox in Oss gemaakt. Volgens het Brabants Dagblad heeft een medewerker van Unilever dit geheim verklapt tijdens de staking bij het bedrijf.
bel de HEMA rookworstlijn
Je stamppot is natuurlijk niet compleet zonder echte HEMA rookworst. Daarom zijn ze vanaf nu weer beschikbaar bij al onze winkels met een gebaksafdeling. Een overzicht van HEMA winkels met gebaksafdeling vind je hier.
In 1936 heeft de filiaalhouder van de HEMA aan de Nieuwendijk in Amsterdam per ongeluk te veel worsten ingekocht voor het restaurant. Hij vond het zonde om ze weg te gooien, dus besloot hij deze te verwarmen, halveren, en te verkopen als warme snack aan het winkelend publiek.
Eerder haakte HEMA al in op ons veranderende eetpatroon: eind vorig jaar introduceerde het bedrijf de 'ookworst'; een rookworst zonder vlees. Ook kwamen er al een magere en pittige variant. Nu komt de keten ook met een uitkomst voor mensen die nog wel vlees eten, maar een stuk minder: de mini-rookworst.
Op 4 november 1926 opende in de Kalverstraat de eerste vestiging van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, oftewel HEMA, haar deuren.
De rookworst van Hema kost 2,50 euro per 250 gram, de OokWorst 3,50 euro. Je ziet het niet alleen bij deze vleesvervanger. Mensen kiezen vaker voor een plantaardige variant van vlees en het assortiment in de supermarkten groeit zienderogen.
Minister Wiebes (Economische Zaken) vond dat een goede keuze, zijn collega Hoekstra (Financiën) was minder enthousiast. Uiteindelijk namen de schuldeisers HEMA van Boekhoorn over. Nu is deze winkelketen eigendom van Jumbo familie Van Eerd en investeringsmaatschappij Parcom.
HEMA heeft meer dan 700 winkels in 7 landen, 17.000 medewerkers en circa 32.000 eigentijds producten en diensten.
Van de 545 Hema-winkels in Nederland zijn er al 261 in handen van ongeveer 100 franchisenemers. Boekhoorn heeft nog een plan om geld binnen te halen.
Het gaat om miljoenen worsten. De Hemaworst is eigenlijk dezelfde als de ambachtelijke van Unox. Hetzelfde proces, dezelfde massa, dezelfde receptuur. Alleen is die van Unox nog extra gepasteuriseerd, waardoor de smaak net wat anders is.''
In deze test wordt de smaak van de Hema rookworst het meest geasscioceerd met het begrip “rookworst”. Deze worst heeft echt een rokerige smaak. De smaak is rijk, de worst is sappig en het velletje is knapperig.
HEMA rookworst wordt vers gemaakt, wat 'm perfect maakt om in te vriezen. Doe je stamppotje met een stukje worst in een vershoudbakje, vries het in en je snelle maaltje is de volgende keer nog net zo lekker.
Je kunt de ambachtelijke rookworst van de slager herkennen aan de 'Gelderse drup', een ingedroogde druppel vet aan het uiteinde van de rookworst. Zo kun je zien dat hij echt gerookt is.
Hoe wordt de HEMA rookworst gemaakt? De worst bestaat voor 95% uit varkensvlees.
Hoe lang kun je een #rookworst van de #hema in je koelkast bewaren? Deze moet je gekoeld bewaren bij maximaal 7 °C. Binnen 3 dagen consumeren. In de diepvries is de rookworst 1 maand houdbaar.
Haal de rookworst uit de buitenste verpakking, als er nog een plastic om de rookworst heen zit prik je hier een paar gaatjes in. Verwarm de rookworst in de magnetron op 500 Watt gedurende 1 minuut op. Draai de rookworst daarna om en verwarm de rookworst nogmaals voor ongeveer 1 minuut.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.