Tomaten. Tomaten bevatten enkele krachtige antioxidanten: lycopeen, luteïne en bèta-caroteen. Van deze voedingsstoffen is aangetoond dat ze de ogen beschermen tegen schade veroorzaakt door licht. Dankzij deze voedingsstoffen worden blauwe lichtstralen (die anders weefsels in je ogen zouden kunnen beschadigen) gefilterd ...
Maar wat is goede voeding voor de ogen? Allereerst vette vis. Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten.
Vitamine B1
Deze vitamine is ontzettend belangrijk voor de energievoorziening van het hele lichaam en dus ook de ogen. Door deze bijzondere werking van de vitamine, kan het verschillende oogziektes helpen voorkomen en blijven jouw ogen zo gezond als maar kan.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Vitamines en mineralen in groente
Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie. In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Neem bijvoorbeeld de kiwi. Niet alleen citrusvruchten bevatten veel vitamine C, ook kiwi heeft krachtige antioxiderende eigenschappen. Vitamine C zorgt voor de aanmaak van collageen in de ogen. Ook is voldoende vitamine C belangrijk voor de spiertjes en bloedvaten van de oogbol.
Een dagelijks kopje koffie is mogelijk goed voor je ogen. Het voorkomt een verminderd gezichtsvermogen als gevolg van verslechterd netvlies door glaucoom, ouder worden of diabetes. Een onderzoek bij muizen uitgevoerd door wetenschappers van de Cornell University laat dit zien.
Bij een geïrriteerd of ontstoken oog is het slim om kamillethee in huis te halen. Door de ontstekingsremmende werking en het kalmerende effect zal je minder last hebben van je oog.
Je kunt niet voorkomen dat je ogen achteruitgaan. Vaak is de achterliggende reden simpelweg ouderdom, daar is geen middel tegen opgewassen.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid. Ook voor gezonde bloedvaten, botten, tanden en tandvlees en huid is vitamine C erg belangrijk.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Het kaliumgehalte in het bloed kan dalen door het gebruik van kaliumrijke voedingsmiddelen als aardappelen, koffie, chocolade, fruit en groenten zoals spinazie en andere donkergroene bladgroenten, tomaten, bananen en noten te beperken. Hoe slechter de nierfunctie, hoe beperkender het voedingspatroon lijkt te worden.
Studies hebben aangetoond dat de toename van de kaliuminname, in combinatie met de afname van de natriuminname, de gezondheid van ons hart kan verbeteren. Meer specifiek kan het consumeren van kalium en vitamine B, geleverd door tomaten, de bloeddruk en het cholesterol verlagen als dit op de juiste manier wordt gedaan.
De meest voorkomende oorzaak is verziendheid of bijziendheid. U kunt ook een waas voor uw ogen zien met beide ogen, of wazig zicht hebben in 1 oog. Ziet u vooral 's nachts slecht? Dan noemen we dit nachtblindheid.
Nee, helaas kunt u bijziendheid niet zelf verbeteren of trainen. Bijziendheid wordt namelijk veroorzaakt door de lengte van uw oog. En dit kunt u niet veranderen met spieren. Daarom kunt u uw oogsterkte niet zelf verbeteren.
Deze ontstaat doordat op oudere leeftijd de eiwitten in onze ooglens samenklonteren. Met als gevolg dat onze ooglens minder helder wordt. Hierdoor wordt het gezichtsvermogen steeds minder. Hoe snel het gezichtsvermogen achteruit gaat is verschillend per persoon.